Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda bugün (1 Kasım) yapılan oylamada, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliğine AKP kontenjanından Mete Hacıarifoğlu seçildi. AKP kontenjanından seçilen Taha Yücel’in 1 Temmuz’da RTÜK üyeliğinden istifasıyla boşalan koltuğa seçilecek üye, İYİ Parti ile AKP arasında dört aydır tartışma konusuydu.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üye seçimi için Meclis aritmetiğinin AKP lehine değişmesi beklendiği iddia edilirken, TBMM Başkanlığı AKP’den aday ismi istemişti. AKP Grubu, Batuhan Mumcu ve Mete Hacıarifoğlu’nu aday olarak gösterdi. İYİ Parti Grubu ise RTÜK üyeliği için Murat İde ve Çiğdem Akdemir’in isimlerini, dün (31 Ekim) resen Meclis Başkanlığı’na bildirdi.
TBMM Genel Kurulu’nda bugün (1 Kasım) yapılan seçimde AKP’nin adayları oylandı. Oylamadan önce İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, üyelik haklarının gasp edildiğini vurguladı. Dervişoğlu’nun kullandığı “… Kadıyı kadıya şikâyet edemeyiz” sözleri genel kurulda tepki çekti. Dervişoğlu, AKP’lilere “Siyasi ketenperelerle, siyasi manevralarla ve entrikalarla elde ettiğiniz şey sadece bir RTÜK üyeliğidir” diyerek seslendi.
Oylama sonucunda Mete Hacıarifoğlu, AKP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçildi. RTÜK’te araştırmacı kadrosunda Özel Kalem Müdür Vekili olan Hacıarifoğlu, daha önce polis memuru, RTÜK uzmanı ve Avrupa Birliği Bakanlığı personeli olarak görev yapmıştı.
RTÜK seçim yazısını bekletti
AKP kontenjanından RTÜK üyesi olan Taha Yücel’in ASELSAN Genel Müdür Yardımcılığına atanması ve üyelikten istifa etmesiyle, RTÜK koltuğu boşalmıştı. İYİ Partililer, Yücel’in üyeliğinin sona erdiği 1 Temmuz’da, Meclis aritmetiğine göre RTÜK üyeliğinin İYİ Parti’nin hakkı olduğunu söylerken, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Meclis’e göndermesi gereken seçim yazısını üç buçuk ay bekletti.
Meclis’te dengeler değişti
RTÜK Başkanı Şahin, bağımsız İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi’nin AKP’ye katıldığını açıklamasından bir gün sonra, 12 Ekim’de seçim yazısını Meclis Başkanlığı’na gönderdi. Çelebi, Ergenekon davasından tutuklanmış, 2018’de CHP’den milletvekili seçilmişti. CHP’den ayrılarak 25 Şubat’ta Memleket Partisi’ne katılan Çelebi, bağımsız olarak devam edeceğini açıklamasının ardından AKP’ye katılmıştı.
İYİ Parti ise Şahin’in seçim için AKP’nin Çelebi transferini beklediğini iddia etmişti. Medyascope’a konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Meclis aritmetiği üzerinden siyasi mühendislik yapıldı ve İYİ Parti’nin hakkı gasp edildi” demişti. Dün görevinden “affını istediğini” açıklayan eski AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise Meclis Başkanlığı’nın 12 Ekim’de AKP’den aday ismi istediğini söylemişti.
Seçime kadar netlik kazanmadı
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
RTÜK seçimi yapılmadan Ahmet Eşref Fakıbaba’nın AKP’den ve milletvekilliğinden istifa etmesiyle, Meclis aritmetiği yine İYİ Parti lehine değişmişti. Koltuğun boşaldığı 1 Temmuz, seçim yazısının Meclis’e geldiği 12 Ekim ve seçimin yapıldığı 1 Kasım tarihlerinden hangisinin üyelik kontenjanı için dikkate alınacağı konusunda inisiyatif Meclis Başkanlık Divanı’ndaydı. 26 Ekim’de toplanan Divan, 1 Temmuz’daki Meclis aritmetiğini dikkate alarak üyeliğin AKP’nin hakkı olduğuna karar verdi.
İYİ Parti resen isim bildirirken, İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, RTÜK Kanunu’nun “Seçimlerde, boşalan üyeliklerin siyasî parti gruplarına dağılımı, ilk seçimde siyasî parti grupları kontenjanından seçilen üye sayısı ve siyasî parti gruplarının hâlihazırdaki oranı dikkate alınmak suretiyle yapılır” hükmüne dikkat çekmişti. Dervişoğlu, eski CHP milletvekili Aykut Erdoğdu’nun istifasının 5 Temmuz’da işleme alındığını ve 1 Temmuz tarihinde de durumun kendi lehlerine olduğunu vurgulamıştı.