Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP’nin düzenlediği “21. Yüzyılda Siyaset ve Yeni Açılımlar Forumu’nun ilk günü | Fahrettin Altun: “Medya, bir iktidar aygıtına bazen de iktidar aygıtının aparatına dönüştü”

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) iktidara gelişinin 20. yıldönümü nedeniyle düzenlenen “21. Yüzyılda Siyaset ve Yeni Açılımlar Forumu”nun ilk toplantısı bugün Taksim’deki Hilton Otel’de yapıldı. 

Foruma AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, eski AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, farklı ülkelerden gelen siyasetçiler ve akademisyenler katıldı.

Açılış konuşmasını Numan Kurtulmuş yaptı. Kurtulmuş konuşurken sahnede teknik aksaklık yaşandı ve Kurtulmuş’un sözleri yarıda kesildi. Tam 10 dakika sonra teknik arıza giderildi ve konuşmasına devam eden Kurtulmuş şunları söyledi:

“Yaşadığımız dönem, savaşların, çatışmaların, eşitsizliklerin, terörün, küresel göçün ve adaletsizliklerin, belki de insanlık tarihi boyunca en yoğun yaşandığı dönemlerinden birisidir. Bugün yaşadığımız sorunların neredeyse tamamı sadece bir ülkeye, bir coğrafyaya ait değil küreseldir ve dünyanın her tarafını ilgilendirmektedir. Son zamanlarda başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, başta Batı ülkeleri olmak üzere olağanüstü yüksek düzeyde artan bir ırkçılık sorunu, aşırı milliyetçilik sorunuyla karşı karşıyayız. Köklerini yabancı düşmanlığı, karşıtlığı ve özellikle de İslam düşmanlığından alan bu yeni tür sağ eğilimlilerin başta Avrupa olmak üzere ana akım siyasetleri etkilediği ve siyaset zeminini zehirlediği aşikârdır.”  

Kurtulmuş’un açılış konuşmasının ardından “21. Yüzyılın Krizleri ve Siyasetin Geleceği” paneline geçildi. Kurtulmuş’un moderatörlüğünü yaptığı panelde eski Tunus Dışişleri Bakanı Dr. Rafik Abdessalem, bilgi, bilim ve teknolojik gelişmeler açısından dünyanın yeni bir döneme girdiğini belirtti. Dünyada yaşanan yeniliklerin, siyasete ve siyasi kurumlara henüz yansımadığına değinen Abdessalem, “Bu yeni dünya düzeninde, uluslararası düzenle siyasi güç arasında büyük uçurumlar oluştu. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıkan dönemde tek taraflı bir dünya düzeni vardı. Şu anda tek taraflı düzenden çok taraflı bir uluslararası düzene doğru ilerliyoruz. Bu net. Bu yeni uluslararası düzen stabil değil, değişebilir bir düzen. Bu düzende yepyeni hatlar, ittifaklar ve düşmanlıklar ortaya çıkıyor” dedi.

Bu panelden sonra Fahrettin Altun, İbrahim Kalın ve Ömer Çelik’in moderatör oldukları paneller aynı anda başladı. Kalın’ın moderatörlüğünü üstlendiği panelde siyasette etik, kültür ve felsefe konuşuldu. 

“Medya bir iktidar aygıtına dönüştü”

İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un yönettiği “Dijital Çağda Siyaset ve Medya” panelinde, halk arasında bilinen adıyla “sansür yasası” konuşuldu. Altun, medya-iktidar ilişkisini anlatırken, “Medya, bir iktidar aygıtına, bazen de iktidar aygıtının aparatına dönüştü” dedi. Panelde, göçmenler üzerinden yapılan yalan haberlerin önüne geçilmesine ilişkin de değerlendirmeler yapıldı. 

AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in moderatör koltuğunda oturduğu panelde ise “21. Yüzyılda Siyasal Kurumlar ve Yeni Yaklaşımlar” konusu tartışıldı. 

Geçen günlerde görevden “affını” isteyen eski AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise son panelin moderatörlüğünü üstlendi. “Değişen Siyasi Liderlik: Yerel ve Küresel Sorunlar” başlıklı panelde; lider, liderlik ve toplum, siyasal alanın dönüşümü ve liderlik tarzları, küresel krizlerde liderliğin önemi gibi konular ele alındı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.