Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sanatçı Ahmet Güneştekin’in yüzleşme sergilerinin en kapsamlısı “Gâvur Mahallesi”, İzmir’de açıldı

Sanatçı Ahmet Güneştekin’in, yüzleşme sergilerinin en kapsamlısı olan mübadele temalı “Gâvur Mahallesi” sergisi, İzmir Kültür Park’ta dün (3 Kasım) İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve sanatseverlerin katılımı ile açıldı. Açılış töreninde konuşan Güneştekin, “Hayatım boyunca hiçbir zaman bir tarafın ne militanı oldum ne de bir gücün yanında oldum; bağımsız olmayı tercih ettim. Bağımsız olarak ölmeyi tercih ediyorum. Risk alma durumum hep olacaktı” dedi.

Sanatçı Ahmet Güneştekin, Diyarbakır’da çok tartışılan ve gündem yaratan “Hafıza Odası” sergisinden sonra hazırlıklarına iki yıl önce başladığı “mübadele” temalı “Gâvur Mahallesi” sergisini, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla İzmir Kültür Park’ta açtı.

Sergi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul-Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, çok sayıda gazeteci ve sanatseverin katıldığı törenle açıldı.

Törende konuşan Güneştekin, sanatını götürdüğü her yerin kendisinin mahallesi ve ailesi olduğunu belirterek, “Bu serginin açılması iki yıl önce gündeme geldi. Yer aramaya başladık çünkü bu coğrafya Türkiye tarihinin en önemli coğrafyalarından biri ve bir mübadele coğrafyasıdır. Bu açıdan benim için son derece mühimdi. İstediğimiz mekanı bulamadık ve araya Diyarbakır’daki ‘Hafıza Odası’ sergisi girdi. Diyarbakır’daki sergi dünya sanat gündemine girdi, çok konuşuldu, tartışıldı, eleştirilen tarafı oldu. Diyarbakır’daki sergiden sonra başkan bu sergiyi istediklerini ve emin olduklarını söyledi” dedi.

“Sanatçının ülkenin karanlık günahlarındaki duruşu önemlidir”

Bir sanatçı ve zamanın tanığı olarak, tanıklık ettiklerini sonraki nesillere sanat yoluyla bırakmanın görevi olduğunu belirten Güneştekin, şöyle devam etti:

“Ve benim yaşım ve yaşadıklarım hafızamda çok derin izler bıraktı. Bir sanatçı olarak bunlara karşı muhakkak bir eleştirimin olması gerekir. Çok rahat yaşayabilirdim çünkü uluslararası bir sanatçıyım, eserlerim dünyanın birçok yerinde koleksiyonlarda rağbet görüyor. Gayet rahat bir yaşantım olabilirdi. Ama bu ülkenin bir tarih yazılımı mutlaka olmuştur ve olacaktır. O tarih yazılımında benimle ilgili bir eleştiri olmaması gerekirdi. ‘Bu adam yaşadığı ve tanıklık ettiği dönemlerde ülkede yaşanan karanlık günahlarda duruşu ya da sanatı ile ne ifade etti?’ denilmemesi gerekirdi. Bir sanatçı olarak bu benim sorumluluğumdur. Çünkü taraf değildim, hayatım boyunca hiçbir zaman bir tarafın ne militanı oldum ne de bir gücün yanında oldum; bağımsız olmayı tercih ettim. Bağımsız olarak ölmeyi tercih ediyorum. Risk alma durumum hep olacaktı. Gâvur Mahallesi aslında 2012’de başlayan yüzleşme sergilerinin en kapsamlısıdır.”

Başkan Tunç Soyer ise Güneştekin’in eserleriyle evrensel izler bıraktığının altını çizerek “İzmir olarak bu kalıcı izlere ev sahipliği yapmanın gururunu hep taşıyacağız” diye konuştu.

Güneştekin’in sanatında hafıza meselesinin önemli bir yer tuttuğunu belirten Soyer, sergiye ev sahipliği yapmaktan duydukları mutluluğu şöyle dile getirdi:

“Gerçekten de öyle bir hız çağında yaşıyoruz ki hayat bizimle başlayıp bitiyormuş gibi yaşıyoruz. Oysa arkadaki hafızayı tazelemezsek, yaptığımız hataları tekrar etme riski var. Onun için hafıza çok kıymetli bir şey. Hele ki hafızayı sanatla hatırlıyorsanız, tazeliyorsanız o zaman çok daha kalıcı izler bırakıyorsunuz. Ahmet Güneştekin, evrensel ve sonsuza dek devam edecek izler bırakan bir sanatçı. Bir sanatçıyı evrensel yapan şey, vicdan ve cesaret. Bunların ikisi de onda fazlasıyla var. O yüzden evrensel bir sanatçı. Ama asıl evrensel yapan şey, yaptığı eserin, sanatın, her izleyen tarafından kendince anlamlandırılıyor olmasıdır. Kendisi eserlerin herkesin insanlığın malı olduğunu söyledi. Tam da öyle hissediyoruz. Her şeyiyle o sanat bizim. Hepimiz kendi hissiyatımızla onu anlamlandırıyoruz. Ahmet Güneştekin’e ev sahipliği yapmaktan büyük gurur duyuyoruz. İzmir olarak bu kalıcı izlere ev sahipliği yapmanın gururunu hep taşıyacağız” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra serginin açılışı yapılırken, Güneştekin misafirlere sergideki eserler hakkında bilgi verdi.

Sergi 5 Mart 2023’e kadar açık kalacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.