Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABB önünde “rant yolu” protestosu: Polis, Medyascope muhabirlerini zor kullanarak engelledi, kamera görüntülerini sildi

Haber & Görüntü: Berfin Bayır & Barış Yalınkılınç

ODTÜ’lü öğrencilerin, kamuoyunda “rant yolu” olarak bilinen Bilkent-İncek yolu projesine karşı Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) önünde düzenlediği eyleme, polis biber gazıyla müdahale etti. Öğrencileri gözaltına alan polis, haberi takip eden Medyascope muhabirleri Berfin Bayır ve Barış Yalınkılınç’ı zor kullanarak engelledi. Muhabirlerimizin haber yapmak için çektiği kamera görüntüleri de sildirildi.

ODTÜ’lü öğrenciler bugün (8 Kasım) “rant yolu” diye niteledikleri Bilkent-İncek projesini protesto etmek için Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından belediye meclisi toplantısına katılmak isteyen öğrenciler, önce belediye çalışanları ve zabıtaların, ardından polisin engellemesiyle karşılaştı. CHP’li bazı meclis üyeleri ile ABB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Ertuğrul Candaş, öğrencilerle konuştu. Beş kişi yetkililerle görüşmek üzere toplantının yapıldığı belediye binasına alınırken, çevik kuvvet ekipleri dışarıda bekleyen öğrencilere müdahale etti. Biber gazı sıkan polis, en az yedi öğrenciyi gözaltına aldı. İçeri giren öğrencilerin de gözaltına alındığı öğrenildi.

Medyascope muhabirlerine polis engeli

Basının görüntü almasına engel olmak isteyen polis, haberi takip eden Medyascope muhabiri Berfin Bayır’a basın mensubu olduğunu beyan etmesine rağmen tekme attı, hakaret etti. Polis, Bayır’ın saçını çekip elindeki mikrofonu almaya çalıştı. Zor kullanarak Bayır’ı uzaklaştırmak isteyen polis, Medyascope muhabiri Barış Yalınkılınç’ın kamerasına el koyarak polis saldırısının görüntülendiği videoları sildi. Polisler, öğrencileri ve basını olay yerinden uzaklaşana kadar takip etti.

ABB’den açıklama: “ODTÜ arazisi içerisinde çalışma yoktur”

ABB, polisin öğrencilere müdahalesi sürerken sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Açıklamada ODTÜ arazisinde çalışma yapılmadığı, sosyal medyada yapılan paylaşımların manipülatif olduğuna şu sözlerle dikkat çekildi:

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ODTÜ arazisi içinde herhangi bir çalışması yoktur. ABB Meclisi’ne pandemi döneminden itibaren yaklaşık iki buçuk yıldır sadece basın mensupları alınmakta, Meclis toplantıları canlı yayınla halkımıza iletilmektedir. Meclis katılım konusunun kısıtlanması ODTÜ Yolu ile ilgili değildir. Nitekim konu ile ilgili haftalardır Belediye merkez binamız önünde stant açılmasına ve protesto girişimlerine asla müdahale edilmemiştir.”

Ne olmuştu?

Eski ABB Başkanı Melih Gökçek’in 9 Eylül 2017 tarihinde başladığı projeye ODTÜ’lü öğrenciler ve meslek odaları tepki göstermiş, Şehir Plancılar Odası’nın (ŞPO) başvurusu üzerine Ankara 9. İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulmasına hükmetmişti. 2 Temmuz 2019 tarihinde ise ABB, yürütmenin durdurulması kararına itiraz etmişti. Yapılan itirazın ardından ABB, 12 Ağustos 2020 tarihinde yeni planı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) oybirliği ile ABB Meclisi’nden geçirdi. 54 milyon tahmini bedelli “Bilkent-İncek yolu” projesinin inşaat ihalesi ise 25 Ağustos 2021 tarihinde yapıldı.

“28 yıl sonra belediyemize hoşgeldiniz”

İhalenin ardından ODTÜ öğrencileri, öğretim görevlileri, mezunları ve ODTÜ bileşenlerinin ABB Başkanı Mansur Yavaş’a yönelik tepkileri, protestoları devam ediyor. Belediyenin iş makinelerinin tekrar ODTÜ arazisine girmesini 15 Ağustos’ta protesto edenleri ABB, “28 yıl sonra belediyemize hoşgeldiniz” pankartıyla karşılamış ve iş makinelerinin bilgileri dışında ODTÜ’ye girdiği yönünde açıklama yapmıştı. ODTÜ’lü öğrenciler ise 1 Eylül’de ABB önünde stant açarak projeye karşı bildiriler dağıtmıştı

ODTÜ’lü öğrenciler projenin iptali için imza kampanyası başlatmış ve 10 Ekim’de topladıkları 1731 imzayı belediyeye teslim etmiş ancak ABB meclis toplantısına girmelerine izin verilmemişti. Toplantıya girmek isteyen öğrencilere engel olan güvenlik görevlisinin Yavaş’ı adıyla anan öğrenciye, “Mansur bey diye değil, Mansur başkanımız diye hitap edeceksiniz” demesi ise tepkiyle karşılanmıştı. 

Rant Yolu sürecini Medyascope’tan takip edin:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.