Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökçek başlattı, Yavaş devam ettiriyor: Tartışmalı ODTÜ yolu projesi için yeni ihale açıldı

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arazilerini de kapsayan yol proje protokolünü ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök, dönemin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç ve Ankara Valisi Ercan Topaca’nın da gözlemci olarak katıldığı görüşmede imzalamıştı. Gökçek döneminde, 9 Eylül 2017 tarihinde yapımına başlanan Bilkent-İncek yol projesi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından yeniden ihaleye açıldı. Bilkent-İncek-Gölbaşı arasında yapılması planlanan 11 kilometrelik yeni yol ihalesinin duyurulmasının ardından, ODTÜ Bileşenleri ve Ankara Mimarlar Odası tepki gösterdi. ODTÜ ormanını ikiye bölecek yol projesinin ivedilikle iptal edilmesi gerektiğini söyleyen ODTÜ Mezunlar Derneği’nden Can Doğan, “İmara açılmış veya imar izni alınmış bölgelerin rant haline getirilmesi için yapılan bu projenin hemen iptal edilmesi gerekiyor. ODTÜ yolu projesi, Ankara’nın trafik sorununu rahatlatacak bir yol olmayacak” dedi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da Medyascope’a “Ankara’nın böyle bir yola ihtiyacı yok. Ankara’nın bir ulaşım ana planına ihtiyacı var” diye konuştu. 

ODTÜ orman arazisinin içinden geçen ve tartışmaların yanında çatışmaların da yaşandığı yol, tüm karşı çıkışlara rağmen 2013 yılında Melih Gökçek’in belediye başkanı olduğu dönemde açıldı. Eskişehir Yolu olarak anılan Anadolu Bulvarı ile Konya Yolu’nu bağlayan 4,5 kilometrelik bu yolun 1,8 kilometrelik kısmı, ODTÜ arazisinin içinden geçmişti. Şu anda projesi yeniden ihaleye çıkılan yola ilişkin proje de 2017 yılında Melih Gökçek tarafından ihale edilmiş ama proje gerçekleştirilememişti. Bu yol ise Bilkent-İncek-Gölbaşı hattını bağlayacak ve 4,5 kilometre uzunluğunda olacak. Daha önce açılan yol, ODTÜ Ormanı’nın belirli bir kısmını yola dönüştürürken, yeni yol ormanın tam ortasından geçiyor ve ODTÜ arazisini ikiye bölüyor.

“Projeye ihtiyaç duyulacak kadar trafik yoğunluğu yok” 

Medyascope’a konuşan ODTÜ Mezunlar Derneği yöneticilerinden Can Doğan, Melih Gökçek ve ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök ile bir gecede imzalanan protokolün hukuki  dayanağı olmadığını belirterek, projenin ulaşımı rahatlatmak adına değil yeni yapılaşmalar için rant oluşturmak amacını taşıdığını belirtti ve şunları söyledi:

“Melih Gökçek ve ODTÜ Rektörü’nün bir protokolle ve hiçbir hukuki dayanağı olmayan bir metinle bir gecede imzaladıkları projeye aniden savaş alanına çıkar gibi bütün iş makineleri ile başladılar. Ve birkaç gün içerisinde yolu geri dönülemeyeceği düşünülen bir hale getirdiler. O dönem bu yol üzerinden şehir hastanesine ulaşımın daha kolay olacağına dair bir açıklama yaptılar. Ancak o bölgede herhangi bir yerleşim alanı yok ve bahsedilen yoğunlukta bir trafik olmayacak. Bu bir bahaneydi aslında. Orada bir rant alanı oluşturulmak isteniyor, yeni yerleşim alanları yapılmak isteniyor. ODTÜ yolu projesi kapsamındaki bölgelerde çok değerli araziler var. Gelinen noktada şehir hastanesi açıldı, A4 ve A7 diye adlandırdığımız Bilkent kapısı tarafında bir kavşak açıldı. Şu gün için orada öyle bir yola ihtiyaç duyulacak bir trafik akışının olmadığını hepimiz biliyoruz” dedi.  

“Yeni Yargıtay binasına gideceklerin sayısı dikkate alındığında bu yola ihtiyaç yok” 

Projenin tekrar gündeme gelmesinin Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarının “biz yaptık oldu” anlayışından kaynaklandığı belirten Doğan, “Şehir hastanesi trafiği unutuldu, yeni Yargıtay binası trafiği gündeme geldi. Yargıtay binasına ulaşımın kolaylaştırılması nedeniyle bu yolun yapılması gerektiğine dair bir bilgilendirme yapılıyor. ABB Başkanı Yavaş’ın söylemleri de bu yönde. Ancak yeni Yargıtay binasının kullanacakların sayısı göze alındığında bu yola ihtiyaç olmadığını çok net olarak görebiliyoruz. Bu yola ihtiyaç varsa dahi bunun varolan Bilkent yoluyla ve ek bir yolla İncek yoluna bağlanabileceğini şehir planlama uzmanları da söylüyorlar. Ama tabii mesele ulaşımı rahatlatmak değil” dedi. 

Gökçek döneminde yapımına başlanan proje kapsamında birçok ağacın kesildiğini belirten Doğan, kamuoyunda mevcut durumunda projenin geri dönülemeyecek bir konuma geldiğini ve alanın tekrar ağaçlandırılamayacağına dair bir yanılgı olduğunu, kısa sürede eski haline yakın bir hale getirebileceğini söyledi. 

“Hem ABB’yi dinlemek, hem de anlatmak istiyoruz” 

Belediye ile diyalog yollarını sonuna kadar kullanmak istediklerini belirten Doğan, “Hem onları dinlemek hem anlatmak istiyoruz. ABB, özellikle Yargıtay binasının açılmasıyla birlikte üzerlerinde bir baskı olduğunu söylüyor. Bu noktada ABB bu karara direnirse, biz de ODTÜ olarak ABB’nin yanında olacağımızı söylüyoruz” dedi. 

“Şehir trafiğini rahatlatmak adına açılan yollar kent yaşamını daha da zorlaştırıyor” 

Şehir trafiğini rahatlatmak adına açılan yeni yolların şehir hayatını daha da zorlaştırdığını ve şehir trafiğini daha keşmekeş hale geldiğini belirten Doğan, “Google haritasından bölgeye baktığınız zaman yapı yoğunluğunun olmadığını görebilirsiniz. İncek Bulvarı’yla, Eskişehir Yolu’nu bağlayacak hem alternatifler var hem kullanılan yollar var. Ankara geneli için konuşacak olursak, son 20 yılda trafiği rahatlatacak diye açılan yollar aslında kent yaşamını daha da zorlaştırdı, trafiği daha keşmekeş hale getirdi” dedi. 

“Biz bu projenin, bölgede imara açılmış ya da imar izni alınmış alanların rant değerlerinin artırılmasına yönelik bir hamle olduğunu düşünüyoruz. Daha önceki süreçte ortaya çıkan belgeler, yapılaşmalarla ilgili planlar bizim söylediklerimizi doğruluyor. ODTÜ mezunları, öğrencileri, öğretmenleri olarak bu projenin iptal edilmesini, yolun ODTÜ’ye verilmesini ve sonrasında ise buranın rehabilitasyon çalışmalarının yapılmasını talep ediyoruz.”

“İhale henüz imzalanmadı dolayısıyla yola başlamaları mümkün değil” 

Tezcan Karakuş Candan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara’da bir ulaşım ana planı olmadan ulaşım politikalarının yapılmaya çalışıldığını belirterek, “Eski proje ile yeni proje arasında çevre yoluyla Niğde otobanı bağlanacak, sadece böyle bir fark var. Bu planların büyük bir kısmını Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldı. Şu an ihale henüz imzalanmadı. Dolayısıyla şu an yola başlamaları mümkün değil. Sadece Gökçek’in hazırladığı yol var yüksek ihtimalle Bilkent yolunda da benzer bir çalışma yapılacak” dedi.  

“Ankara’nın ulaşım ana planına ihtiyacı var” 

Ankara’nın ulaşım ana planına ihtiyacı olduğunu belirten Candan, “Ankara’da bir ulaşım ana planı olmadan ulaşım politikaları belirlenmeye çalışılıyor, bu da üst ölçekli plan olmadan yapılmaya çalışılıyor. Ankara’nın bir ulaşım ana planına ihtiyacı var. İklim krizi yaşanıyor, eylem planı yapılıyor ancak bunların gerçek hayatlardaki planlarla ilgisi yok” dedi.

ODTÜ’nün ekolojik bir bütünlüğü var ve bu ikiye bölünüyor 

ODTÜ yoluna hiçbir şekilde ihtiyaç olmadığını belirten Candan, projenin rant için yapıldığını belirtti ve şunları söyledi:  

“Özellikle İncek yolunun geçtiği bölgede milletvekillerinin, bakanların hatta Cumhurbaşkanının bile yer aldığı söyleniyor. Yani iktidarla bağı olan bir sermayeden bahsediliyor. Bu yolları oraya taşımak emsal değişikliği, plan değişikliği ile iki kattan on katına çıkan süreci yaşadı ve bu nedenle Ankara’nın böyle bir yola ihtiyacı yok; Ankara’nın bir ulaşım ana planına ihtiyacı var. İklim krizi yaşanıyor, eylem planı yapılıyor ancak bunların gerçek hayatlardaki planlarla ilgisi yok. ODTÜ’nün ekolojik bir bütünlüğü var ve bu ikiye bölünüyor. Ekolojik sistem dediğinde sadece hayattan bahsetmiyoruz. Canlısı, toprağı var. Ankara’da şu anda bütüncül bir bakış açısı yok. Eskiden olan planlarla devam ediyorlar.” 

Proje Belediye Meclisi’nden oybirliğiyle geçmişti 

Melih Gökçek’in 9 Eylül 2017 tarihinde başladığı proje ODTÜ’lü öğrenci ve meslek odaları tarafından tepki almış ve Şehir Plancılar Odası (ŞPO), yürütmenin durdurulması talebiyle Ankara 9. İdare Mahkemesi’ne başvurmuş ve mahkeme yürütmenin durdurulmasına hükmetmişti. 2 Temmuz 2019 tarihinde ise belediye yürütmenin durdurulması kararına itiraz etmişti. Yapılan itirazın ardından belediye 12 Ağustos 2020 tarihinde yeni planı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) oybirliği ile Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçirdi. ABB, 54 milyon tahmini bedelli “Bilkent-İncek yolu” projesinin inşaat ihalesini 25 Ağustos tarihinde gerçekleştirmişti. İhalenin duyulmasının ardından ise ODTÜ öğrencileri, öğretim görevlileri, mezunları ve ODTÜ bileşenleri tepki gösterdi. ODTÜ Mezunlar Derneği konuya ilişkin yayımladığı yazılı açıklamada, “ODTÜ ormanının Ankara’nın trafik sorununu çözmek ya da herhangi başka bir gerekçe ile yıkıma uğratılması, daha önce yaşanan somut örneklerde görüldüğü üzere hiçbir soruna çare olamaz” dendi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.