Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ODTÜ yolu ihalesi sonuçlandı – ODTÜ Mezunlar Derneği Başkan Yardımcısı Nadir Avşaroğlu: “Bu bir yol projesi değil rant projesidir, Mansur Yavaş’la görüştük ve ODTÜ yol projesine alternatif bulunması gerektiğini söyledik”

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arazilerini de kapsayan yol proje protokolünü ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök, dönemin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç ve Ankara Valisi Ercan Topaca’nın da gözlemci olarak katıldığı görüşmede imzalamıştı. Gökçek döneminde, 9 Eylül 2017 tarihinde yapımına başlanan Bilkent-İncek yol projesi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından yeniden ihaleye açılmıştı. İhaleyi  39 milyon 344 bin Türk Lirası ile Haslan İnşaat Mühendislik Enerji Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (A.Ş.) ve Diyar Sur İnşaat Nakliye Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. kazandı. İhalenin sonuçlanmasına tepki gösteren ODTÜ Mezunlar Derneği Başkanı Nadir Avşaroğlu, “Bu bir yol projesi değil rant projesidir. Biz sadece ODTÜ’lüler olarak karşı değiliz bu projeye, Ankaralılar olarak karşıyız. Çünkü ODTÜ Ormanı’nın ekolojik yapısının bozulmamasını istiyoruz” dedi. 

ODTÜ orman arazisinin içinden geçen ve tartışmaların yanında çatışmaların da yaşandığı yol, tüm karşı çıkışlara rağmen 2013 yılında Melih Gökçek’in belediye başkanı olduğu dönemde açıldı. Eskişehir Yolu olarak anılan Anadolu Bulvarı ile Konya Yolu’nu bağlayan 4,5 kilometrelik bu yolun 1,8 kilometrelik kısmı, ODTÜ arazisinin içinden geçti. Yol ise Bilkent-İncek-Gölbaşı hattını bağlayacak ve 4,5 kilometre uzunluğunda olacak. Daha önce açılan yol, ODTÜ Ormanı’nın belirli bir kısmını yola dönüştürürken, yeni yol ormanın tam ortasından geçiyor ve ODTÜ arazisini ikiye bölüyor. Proje 2017 yılında dönemin ABB Başkanı Melih Gökçek tarafından ihale edilmiş ancak ihale sonuçlanmadan Gökçek görevinden istifa ettirilmişti. Uzun süreli tartışmalara ve yargı süreçlerine konu olan ODTÜ yolu için açılan ihale sonuçlandı ve ihaleyi 39 milyon 344 bin TL bedelle Haslan İnşaat Mühendislik Enerji Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Diyar Sur İnşaat Nakliye Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. kazandı.  

“Mansur Yavaş samimi olsaydı biz onun yanında olurduk” 

ODTÜ yolu ihalesinin sonuçlanmasının ardından Medyascope’a konuşan ODTÜ Mezunları Derneği Başkan Yardımcısı Nadir Avşaroğlu, “Bu yol projesinin Ankara’nın trafiğini rahatlatmayacağını meslek odaları söyledi. Bu bir yol projesi değil rant projesidir. Biz daha önce ODTÜ mezunları, öğrencileri ve akademisyenleri olarak Mansur Yavaş’la görüştük ve kendisine bu yol projesine alternatif bulunması gerektiğini, ekolojik yapının bozulmaması gerektiğini söyledik. Kendisinin bu süreçte samimi olduğunu düşünmüyorum, eğer samimi olsaydı ihaleyi durdururdu” dedi. 

“Uyarılara rağmen ne ihale durdu ne de çalışmalar” 

ODTÜ bileşenleri olarak ODTÜ yol projesinin durdurulması için imza kampanyası başlattıklarını ve kampanya sonuçlarını ABB’ye verdiklerini belirten Avşaroğlu, şunları söyledi: 

“Biz Mansur Yavaş’a ODTÜ Ormanı’nın ekolojik yapısını bozmadan alternatif bir yol arayışına girilmesi gerektiğini söyledik. Ancak ne ihale durdu ne de çalışmalar. Eğer ihaleyi alan firmalar çalışmaya başlarlarsa biz hukuki yollarla mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bu mücadeleyi bütün Ankara’ya yayarak devam edeceğiz.” 

ABB Başkanı Mansur Yavaş, 17 Eylül 2021 tarihinde, ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri’nde ODTÜ’lü öğrenciler, akademisyenler ve mezunlarla bir araya gelmiş ve görüşme sonrasında, alternatif bir yol arayışı içine girileceğinin sözünü vermişti. Avşaroğlu, baskılar karşısında çaresiz kalan Yavaş’ın süreç içinde de samimi olmadığını söyleyerek, “Bir master plan olmadan bu proje yapılamaz. Yavaş görüşme sırasında bize ‘Yol projesini dört şeritten iki şeride düşürürüz’ demişti. Biz bu söylemlerden dolayı samimiyetsiz olduğunu düşünüyoruz. Yavaş baskılar karşısında çaresiz kaldı. Eğer Yavaş samimiyse biz ODTÜ bileşenleri olarak ABB’nin yanında oluruz” dedi.

“Uzmanlarla ortak fikri bu yol projesinin Ankara trafiğini rahatlatmayacağı yönünde” 

Ulaşım plancısı Erhan Öncü, enerji ve iklim uzmanı Önder Algedik, ulaşım uzmanı Ahmet Demirtaş ile görüştüklerini söyleyen Avşaroğlu, uzmanların, meslek odalarının bu yol projesinin Ankara trafiğini rahatlatmayacağını vurguladıklarını belirterek ihaleye tepki gösterdi.

Ne olmuştu?

Eski ABB Başkanı Melih Gökçek’in 9 Eylül 2017 tarihinde başladığı projeye ODTÜ’lü öğrenciler ve meslek odaları tepki göstermiş, Şehir Plancılar Odası’nın (ŞPO) başvurusu üzerine Ankara 9. İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulmasına hükmetmişti. 2 Temmuz 2019 tarihinde ise ABB, yürütmenin durdurulması kararına itiraz etmişti. Yapılan itirazın ardından ABB, 12 Ağustos 2020 tarihinde yeni planı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) oybirliği ile belediye meclisinden geçirdi. ABB, 54 milyon tahmini bedelli “Bilkent-İncek yolu” projesinin inşaat ihalesini 25 Ağustos tarihinde gerçekleştirdi. İhalenin duyulmasının ardından ise ODTÜ öğrencileri, öğretim görevlileri, mezunları ve ODTÜ bileşenleri buna tepki gösterdi. ODTÜ Mezunlar Derneği’nin konuya ilişkin yazılı açıklamasında, “ODTÜ Ormanı’nın Ankara’nın trafik sorununu çözmek ya da herhangi başka bir gerekçe ile yıkıma uğratılması, daha önce yaşanan somut örneklerde görüldüğü üzere hiçbir soruna çare olamaz” görüşüne yer verildi. 

Jeolojik yapıya uygun yol yapmak mümkün

UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde yer alan Arouca Jeolojik Parkı’nda jeolojik yapı bozulmadan “516 Arouco” adındaki asma yaya köprüsü yapılmıştı. Portekiz’in Norte bölgesine bağlı Porto Metropoliten Bölgesi’ndeki Paiva Nehri’nin 175 metre yukarısına inşa edilen 516 metre yüksekliğindeki “516 Arouca”, dünyanın en uzun asma köprüsü unvanına sahip.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.