Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın, ODTÜ yolu projesi için bir araya geldiği öğrenci ve mezunlar: “Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz, ODTÜ Ormanı ODTÜ’ye verilmeli”

ODTÜ mezunları, öğrencileri ve Ankara Mimarlar Odası, Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantı projesine tepki göstermiş ve ODTÜ Ormanı’nı ikiye bölecek yol projesinin iptal edilmesini istemişti. Projeye göre yol, Bilkent-İncek-Gölbaşı hattını bağlayacak ve 4,5 kilometre uzunluğunda olacak. Daha önce açılan yol, ODTÜ Ormanı’nın belirli bir kısmını yola dönüştürürken, yeni yol ormanın tam ortasından geçiyor ve ODTÜ arazisini ikiye bölüyor. Gelen tepkilerin ardından Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, dün (17 Eylül), ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri’nde ODTÜ’lü öğrenciler, akademisyenler ve mezunlarla bir araya geldi. Yavaş ile yapılan görüşmeyi Medyascope’a değerlendiren ODTÜ Mezunları Derneği Başkanı Baki Arslan, proje ile ilgili net bir kararın alınmadığını ancak Yavaş’ın alternatif bir yol arayacağına dair söz verdiğini söyledi.

ABB Başkanı Mansur Yavaş, dün (17 Eylül) ODTÜ Mezunlar Derneği, Eğitim Sen, Öğretim Elemanları Derneği ve öğrencileri ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından açıklamada bulunan ODTÜ öğrencileri, “Mansur yolun yol değil” pankartlarıyla projeye tepki gösterdi.

Yavaş ile yapılan görüşmeyi Medyascope’a değerlendiren ODTÜ Mezunlar Derneği Başkanı Baki Arslan, şunları söyledi:

“Biz ODTÜ bileşenleri olarak ABB Başkanı Yavaş’a projeden vazgeçilmesini ve yol için verilen arazinin tekrar ODTÜ’ye verilerek ağaçlandırılması talebimizi net bir şekilde ilettik. Görüşmeye ABB Başkanı ve daire başkanları katıldılar, bize projenin hukuki olarak durumunu anlattılar. Yürütmeyi durdurma kararını iptal etmek için başvurmak zorunda olduklarını yapmazlarsa zan altında kalacaklarını ve İçişleri Bakanlığı tarafından incelemeye tabi tutulacaklarını söylediler.”

“Mansur Yavaş bize alternatif bir yol arayışı içerisine gireceğinin sözünü verdi”

Yavaş’ın alternatif bir yol arayışı sözünü verdiğini söyleyen Arslan, mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Arslan, “Mansur Yavaş bize alternatif bir yol arayışı içerisine gireceğinin sözünü verdi. Hatta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan randevu alıp plan değişikliği ile ilgili görüşme yapacaklarını söyledi. Alternatif yol arayışı olgunlaşıncaya kadar ODTÜ arazisine girilmeyeceğinin sözünü verdi” dedi.

Mansur Yavaş ile yapılan görüşme sonrası kendi aralarında toplantı yaptıklarını söyleyen Arslan, yakın zamanda bir bildiri yayınlayacaklarını ve mücadelelerini bütün Türkiye’ye yayacaklarını vurguladı. Arslan konuya ilişkin şunları söyledi:

Biz ODTÜ bileşenleri olarak mücadelemize devam edeceğiz. Hatta bütün Ankara’ya ve Türkiye’ye bu mücadeleyi yayacağız. Biz bileşenler olarak Mansur Yavaş’la yapılan görüşmenin hemen akabinde bir toplantı yaptık. ODTÜ’lüler olarak bir bildiri yayınlayıp, bütün Ankara’ya yaymayı planlıyoruz. Bu bildiriye sivil toplum örgütlerini, meslek odalarını, dernekleri ve demokratik kitle örgütlerini imzacı olarak davet edeceğiz. Biz mücadelemizi büyütmeyi hedefliyoruz.”

Ne olmuştu?

Eski ABB Başkanı Melih Gökçek’in 9 Eylül 2017 tarihinde başladığı projeye ODTÜ’lü öğrenciler ve meslek odaları tepki göstermiş, Şehir Plancılar Odası’nın (ŞPO) başvurusu üzerine Ankara 9. İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulmasına hükmetmişti. 2 Temmuz 2019 tarihinde ise ABB, yürütmenin durdurulması kararına itiraz etmişti. Yapılan itirazın ardından ABB, 12 Ağustos 2020 tarihinde yeni planı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) oybirliği ile ABB Meclisi’nden geçirdi. ABB, 54 milyon tahmini bedelli “Bilkent-İncek yolu” projesinin inşaat ihalesini 25 Ağustos tarihinde gerçekleştirdi. İhalenin duyulmasının ardından ise ODTÜ öğrencileri, öğretim görevlileri, mezunları ve ODTÜ bileşenleri buna tepki gösterdi. ODTÜ Mezunlar Derneği konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “ODTÜ ormanının Ankara’nın trafik sorununu çözmek ya da herhangi başka bir gerekçe ile yıkıma uğratılması, daha önce yaşanan somut örneklerde görüldüğü üzere hiçbir soruna çare olamaz” denildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.