Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meslek odaları ODTÜ yolu projesini yargıya taşıdı: “Kamu yararını düşünüyorsanız bu ihaleyi iptal ettirmeniz lazım, Mansur Yavaş’ın siyasi sorumluluğu alması gerek”

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) mezunları, öğrencileri ve akademisyenleri ile meslek odaları, Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantı projesine tepki göstermiş ve ODTÜ Ormanı’nı ikiye bölecek yol projesinin iptal edilmesini istemişti. Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, 17 Eylül Cumartesi günü ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri’nde ODTÜ’lü öğrenciler, akademisyenler ve mezunlarla bir araya gelmişti. Ancak yapılan görüşmede net bir kararın alınmadığı ve Yavaş’ın alternatif yol arayışlarına gireceğinin sözünü verdiği belirtilmişti. ODTÜ yolu projesi tartışması devam ederken Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Şehir Plancıları Odası Ankara şubesi ile Harita ve Kadastro Mühendisleri Ankara Şubesi, ODTÜ yolu projesi ihalesinin iptali için 6. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Medyascope’un konuştuğu oda yetkilileri, Yavaş’ın ODTÜ bileşenlerine sunduğu hukuki gerekçelerin bir anlamı olmadığını vurgulayarak, Yavaş’ın yol projesinin siyasi sorumluluğunu alması gerektiğini söyledi.

“ODTÜ bileşenleri ve meslek odaları kent hakkı mücadelesi veriyor”

Medyascope’a konuşan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, ODTÜ ormanlarını ikiye bölecek yol proje ihalesinin iptali için 6. İdare Mahkeme’sine başvuruda bulunduklarını ve hem meslek odalarının hem de ODTÜ bileşenlerinin kent hakkı mücadelesi verdiğini söyledi. Mansur Yavaş’ın ODTÜ bileşenleriyle yaptığı görüşmedeki “Yürütmeyi durdurma kararının iptalini istemek için yargıya başvurmak zorundaydık, eğer itiraz etmezsek zan altında kalacaktık ve İçişleri Bakanlığı tarafından incelemeye tabi tutulacaktık” sözlerini eleştiren Candan, şöyle konuştu:

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan

“Kamu yararını düşünüyorsunuz bu ihaleyi iptal ettirmeniz lazım”

 “ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın bunun siyasi sorumluluğunu alması gerekiyor. Burada ‘hukuksal süreç olacak’, ‘bizim aleyhimize sonuçlanacak’ gibi açıklamalar kamuoyu nezdinde sıkıntılı açıklamalar. ABB, bir algı yönetimi içerisinde, meslek örgütleriyle görüşmüyor, hatta hedef gösteriyor. Bu bizim geçmişte alıştığımız tarzın devamı anlamına geliyor. Bu süreç sadece hukuksal anlamda devam etmeyecek gibi görünüyor. Zaten ihaleyi yaptıktan sonra bir ortak akıl aramanın tek yolu da ihalenin iptal edilmesiyle mümkün. Öğrenci ve ODTÜ bileşenleriyle yaptığı görüşmede hukuksal süreçleri anlatarak, ‘Zaten bu yolu yapacağız’ demiş. Kamu yararını düşünüyorsunuz, bu ihaleyi iptal ettirmeniz lazım.”

“Biz teknik, bilimsel ve ekolojik yıkıma karşı olduğumuz için bu yolun iptalini istiyoruz”

Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Başkanı Ceren İlter de ODTÜ yolu için yapılan projenin bir an önce iptal edilmesi ve Melih Gökçek döneminde zarar gören alanların iyileştirilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Ceren İlter

İhalenin iptali için 6. İdare Mahkemesi’ne 19 Eylül Pazar günü başvuru yapıldı. ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın alternatif yol arayışını projeyi ihaleye açmadan önce yapması gerekiyordu. Hukuki olarak yaptıkları açıklamalar geçerli değil. Çünkü biliyoruz ki bu yol güzergâhının planı Melih Gökçek döneminde yapıldı. Bu yolun hangi sermaye grubuna hizmet edeceği muallakta olan bir konu. Bilimsel dayanağı olmayan ve şehircilik ilkesine dayanmayan bir yol. Biz teknik, bilimsel ve ekolojik yıkıma karşı olduğumuz için bu yolun iptalini istiyoruz. Gökçek döneminde bu kente çok ciddi zararlar verildi. Bu zararları iyileştirmek yerine, onun kestiği ormanlık alanların üstüne asfalt dökmek şu güne kadar verdiğimiz mücadeleyle örtüşmeyen bir durum. Bu nedenle bu ihalenin iptalini istiyoruz.”

“Yüzlerce ağaç kesilerek başlanan bu yol projesine en başından beri karşıyız”

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Mert Özdağ, Şehir Plancıları Odası’nın konuyla ilgili yaptığı çalışmanın sonuçlarına göre bu yol projesinin Ankara’nın üst ölçekli master planlarına aykırı olduğu, üst ölçekli bir planda yer almadığı için de geleceğe yönelik doğru tercih olmadığını söyledi. Özdağ konuya ilişkin şöyle konuştu:

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Mert Özdağ

“İmar planlarını her belediye kendi kafasına göre değiştirip yenileyemiyor. Tabii bu planların da belirli bir uygulama süreleri var, belirli bir süre içerisinde bu planların yapılması gerekiyor. Ancak 2019 yılında bu yola dava açılmış ve yürütme durdurulmuştu. ABB ise bu süreçte davalara itiraz edince iptal kararı ortadan kalktı ve süreç tekrar başladı. Yüzlerce ağaç kesilerek başlanan bu yol projesine en başından beri karşıyız. Zaten trafiğin çözümü hiçbir zaman yeni bir yol yapmaktan geçmiyor. Biz bütün kenti asfalt yol haline soksak bir 20-30 sene sonra çok ciddi bir trafik sorunu ortaya çıkacak.”

Tartışmalı yol nereden geçiyor

ODTÜ orman arazisinin içinden geçen ve tartışmaların yanında çatışmaların da yaşandığı yol, tüm karşı çıkışlara rağmen 2013 yılında Melih Gökçek’in belediye başkanı olduğu dönemde açıldı. Eskişehir Yolu olarak anılan Anadolu Bulvarı ile Konya Yolu’nu bağlayan 4,5 kilometrelik bu yolun 1,8 kilometrelik kısmı, ODTÜ arazisinin içinden geçmişti. Şu anda projesi yeniden ihaleye çıkılan yola ilişkin proje de 2017 yılında Melih Gökçek tarafından ihale edilmiş ama proje gerçekleştirilememişti. Bu yol ise Bilkent-İncek-Gölbaşı hattını bağlayacak ve 4,5 kilometre uzunluğunda olacak. Daha önce açılan yol, ODTÜ Ormanı’nın belirli bir kısmını yola dönüştürürken, yeni yol ormanın tam ortasından geçiyor ve ODTÜ arazisini ikiye bölüyor.

Kent hakkı ne demek

Kent hakkı, kentin potansiyel faydalarına kentte yaşayanların eşit erişimi, bütün yaşayanların karar alma süreçlerine katılımı ve yaşayanların temel hak ve özgürlüklerinin tamamını gerçekleştirebilmesi olarak tanımlanıyor.

Ne olmuştu?

Eski Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in 9 Eylül 2017 tarihinde başladığı projeye ODTÜ’lü öğrenciler ve meslek odaları tepki göstermiş, Şehir Plancılar Odası’nın (ŞPO) başvurusu üzerine Ankara 9. İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulmasına hükmetmişti. 2 Temmuz 2019 tarihinde ise ABB, yürütmenin durdurulması kararına itiraz etmişti. Yapılan itirazın ardından yeni plan, 12 Ağustos 2020 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) oybirliği ile ABB Meclisi’nden geçmişti. ABB, 54 milyon tahmini bedelli “Bilkent-İncek yolu” projesinin inşaat ihalesini 25 Ağustos tarihinde gerçekleştirdi. İhalenin duyulmasının ardından ise ODTÜ öğrencileri, öğretim görevlileri, mezunları ve ODTÜ bileşenleri buna tepki gösterdi. ODTÜ Mezunlar Derneği konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “ODTÜ Ormanı’nın Ankara’nın trafik sorununu çözmek ya da herhangi başka bir gerekçe ile yıkıma uğratılması, daha önce yaşanan somut örneklerde görüldüğü üzere hiçbir soruna çare olamaz” denilmişti.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.