Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABB’nin iş makineleri, bir kısmı ODTÜ arazisinde kalan yolun yapım çalışmalarına tekrar başladı

Eski Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Melih Gökçek’in imzaladığı Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yolu projesi kamuoyu tepkisi üzerine durdurulmuştu. ABB Başkanlığı araçları, bir kısmı ODTÜ arazisi içinden geçen 11 kilometrelik yolun yapım çalışmalarına yeniden başladı. ABB’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Çalışma yapılan bölge ODTÜ arazisi değildir. ABB’nin hiçbir iş makinesi ODTÜ arazisi içinde değildir” denildi.

ODTÜ yolu projesi kamuoyu tepkisi üzerine durdurulmuştu. Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanlığı’na ait iş makineleri uzun bir aradan sonra yol yapılacak bölgede tekrar çalışmaya başladı. Eski ABB Başkanı Melih Gökçek, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arazilerini de kapsayan yol proje protokolünü ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök, dönemin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç ve dönemin Ankara Valisi Ercan Topaca’nın da gözlemci olarak katıldığı görüşmede imzalamıştı. Gökçek döneminde, 9 Eylül 2017 tarihinde yapımına başlanan Bilkent-İncek yol projesi, ABB Başkanı Mansur Yavaş tarafından yeniden ihaleye açılmıştı. 

ABB’nin de iptalini istediği ve karşı çıktığı yol, aşağıdaki haritada yer alan 2. yol. Haritada kırmızı olan 1. yol ise ODTÜ arazisi dışında başlıyor, bir yerde ODTÜ arazisine giriyor ve tekrar çıkıyor. Bu yolun toplam uzunluğu 11 kilometre ve yaklaşık 4,5 kilometresi ODTÜ arazisi içinden geçiyor. Bu 4,5 kilometrelik yol Gökçek’in belediye başkanlığı döneminde açılmış ancak asfaltlanmadan bırakılmıştı. ABB bu yol için ihale açmadı, 11 kilometrelik yolun ODTÜ arazisi dışında kalan 6,5 kilometrelik kısmı için ihale açtı. ABB bu yolun yapımına başladı. İhalesi açılan yolun tamamlanmasının ardından 4,5 kilometresi ODTÜ arazisinden geçen 11 kilometrelik yol asfaltlanarak kullanıma açılacak. ABB, ODTÜ ormanındaki canlı hayatın kesintiye uğramaması için üniversitenin arazisi içinden geçen bu yol üzerine habitat köprüsü yapmayı planlıyor.

“Yol projesi değil rant projesidir”

İhaleyi  39 milyon 344 bin Türk Lirası ile Haslan İnşaat Mühendislik Enerji Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (A.Ş.) ve Diyar Sur İnşaat Nakliye Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. kazandı. İhalenin sonuçlanmasına tepki gösteren ODTÜ Mezunlar Derneği Başkanı Nadir Avşaroğlu, “Bu bir yol projesi değil rant projesidir. Biz sadece ODTÜ’lüler olarak karşı değiliz bu projeye, Ankaralılar olarak karşıyız. Çünkü ODTÜ Ormanı’nın ekolojik yapısının bozulmamasını istiyoruzdemişti

“Yavaş, alternatif bir yol arayacağına dair söz verdi”

ODTÜ mezunları, öğrencileri ve Ankara Mimarlar Odası, Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantı projesine tepki göstermiş ve ODTÜ Ormanı’nı ikiye bölecek yol projesinin iptal edilmesini istemişti. Projeye göre yol, Bilkent-İncek-Gölbaşı hattını bağlayacak ve 4,5 kilometre uzunluğunda olacak. Daha önce açılan yol, ODTÜ Ormanı’nın belirli bir kısmını yola dönüştürürken, yeni yol ormanın tam ortasından geçiyor ve ODTÜ arazisini ikiye bölüyor. Gelen tepkilerin ardından ABB Başkanı Mansur Yavaş, 17 Eylül 2021’de ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri’nde öğrenciler, akademisyenler ve mezunlarla bir araya gelmişti. Yavaş ile yapılan görüşmeyi Medyascope’a değerlendiren ODTÜ Mezunları Derneği Başkanı Baki Arslan, proje ile ilgili net bir kararın alınmadığını ancak Yavaş’ın alternatif bir yol arayacağına dair söz verdiğini söylemişti.

“ABB’nin ODTÜ arazisini doğu-batı ekseninde bölen yolu inşa etme çalışması yok”

Harita ve Kadastro Mühendisleri Ankara Şubesi, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Mimarlar Odası açılan ihaleyi yargıya taşımıştı. Medyascope’a konuşan ABB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Ertuğrul Candaş, tartışmalı ODTÜ yolu projesi hakkında “ABB’nin ODTÜ arazisini doğu-batı ekseninde bölen yolu inşa etme yönünde herhangi bir çalışması yok” demişti.

ABB: “Çalışma yapılan bölge ODTÜ arazisi değildir”

ABB ise ODTÜ arazisi içinde iş makinelerinin çalışma yapmadığına yönelik bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Çalışma yapılan bölge ODTÜ arazisi değildir. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hiçbir iş makinası ODTÜ arazisi içinde değildir. Çalışma, Gölbaşı – Niğde Otobanı Bağlantı Yolu için yapılmaktadır ve bu projede ODTÜ arazisi yer almamaktadır” denildi.

https://twitter.com/ankarabbld/status/1551948977519710208

“İhalesi yapılan kısım ODTÜ arazisi dışında kalan kısımdır”

Bilkent-İncek yol projesi, ABB Başkanı Mansur Yavaş tarafından yeniden ihaleye açılmıştı. Uzun süreli tartışmalara ve yargı süreçlerine konu olan ODTÜ yolu için açılan ihale sonuçlandı ve ihaleyi 39 milyon 344 bin TL bedelle Haslan İnşaat Mühendislik Enerji Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Diyar Sur İnşaat Nakliye Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. kazandı. İhalenin ODTÜ Ormanı’nın dışında kalan arazi için açıldığını belirten ABB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ertuğrul Candaş, 7 Kasım 2021 tarihinde Medyascope’ta yayınlanan haberde bölgeye ilişkin şu bilgileri vermişti:  

“Bilkent Şehir Hastanesi-İncek Bulvarı-Çevre Otoyolu Bağlantısı’ güzergâhı yaklaşık 11 kilometre uzunluğunda. Konya yolunun alternatifi olarak planlandı ve ODTÜ arazisinden geçen yaklaşık 4,5 kilometre uzunluğundaki kısım daha önceki belediye yönetimi tarafından açıldı. Geriye kalan 6,5 kilometrelik kısmın yol yapım ihalesi ABB’de bu yıl gerçekleştirildi. ODTÜ arazisi içinden geçen 4,5 kilometrelik kısımla, ihalesi yapılan kısım ayrı ayrı yerler. İhalesi yapılan kısım ODTÜ arazisi dışında kalan kısım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.