Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Katar ile Çin arasında 27 yıllık doğalgaz anlaşması

Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) sektöründe en uzun süreli anlaşmalardan birine imza atıldı. Katar’ın sahip olduğu Qatar Energy ile Çin Petrokimya Şirketi (SINOPEC) arasında 27 yıllık LNG anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre Qatar Energy, SINOPEC’e 27 yıl boyunca yıllık 4 milyon ton LNG sağlayacak.

Qatar Energy Başkanı Saad al Kaabi anlaşmanın imzalanmasından hemen önce Reuters’a verdiği demeçte LNG satın almak isteyen Avrupalı şirketlere seslendi ve uzun vadeli anlaşmaları ne kadar istediklerine dair karar vermeleri gerektiğinin altını çizdi: “Uzun vadeli anlaşmalar hem satıcı hem de alıcı açısından önemli.”

Kuzey Sahası, Katar’ın Güney Fars olarak adlandırdığı ve İran ile paylaştığı dünyanın en büyük gaz sahasının bir parçası. Dünyanın en büyük doğal gaz damarı olarak bilinen ve Katar’ın İran ile paylaştığı “Kuzey Sahası (North Field)”, dünyadaki tüm doğal gaz kaynaklarının yüzde 10’unu teşkil ediyor. Bu yüzden de al Kaabi, “Bu anlaşma, Kuzey Sahası Doğu Projesi’nde (North Field East Project) ilk satın alma anlaşması için önemli bir kilometre taşı” dedi.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgalinin ardından enerji fiyatlarında yaşanan artış ve Avrupa ülkelerinin doğalgazda Moskova’ya bağımlılığını azaltma ihtiyacıyla dünya geneline LNG rekabeti yoğunlaştı. Katar da dünyanın en çok LNG ihraç eden ülkelerinden biri. Çin’e de 2009 yılından beri LNG sağlıyor.

Qatar Energy, ülkenin LNG kapasitesini 2027 yılına kadar yılda 77 milyon tondan 126 milyon tona çıkarmayı planlıyor. NFE projesinin, Katar hükümetine 28 milyar dolara mâl olması ve üretimi yüzde 60 artırması bekleniyor.

Kaabi, Çin ve Avrupa’daki diğer alıcılarla arz güvenliği konusuna dair görüşmelerin de sürdüğünü söyledi. İki ülke arasındaki anlaşma, 2050 yılına kadar devam edecek.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.