Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

James Webb Teleskobu, Satürn büyüklüğündeki bir ötegezegenin atmosferini ayrıntılı olarak görüntüledi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) James Webb Uzay Teleskobu, ilk kez ötegezegenin atmosferini ayrıntılı olarak görüntüledi. James Webb’in incelediği “WASP-39b” isimli ötegezegen 700 ışık yılı uzaklığında bulunuyor.

NASA, ilk kez bir ötegezegen atmosferinin daha önce görülmeyen halini paylaştı. James Webb Uzay Teleskobu’nun kaydettiği görüntüler yardımıyla WASP-39b isimli ötegezegenin atmosferik bileşenlerinin profili çıkarıldı, sülfürdioksit de dahil olmak üzere çok sayıda bileşen tespit edildi.

Satürn’e yakın bir kütleye sahip olan WASP-39b’nin, Jüpiter’in ise üçte biri büyüklüğünde olduğu belirtildi.

Karbondioksit de tespit edilmişti

25 Ağustos’da da bu ötegezegene dair bir paylaşım yapan NASA, WASP-39b’nin atmosferinde karbondioksit olduğunu bilgisini paylaşmıştı.

James Webb’in yolculuğu

NASA, dünyanın en büyük ve en gelişmiş uzay teleskobu James Webb’i 25 Aralık 2021’de ta uzaya fırlattı. James Webb, 25 Ocak’ta dünyadan yaklaşık 1,6 milyon kilometre uzakıktaki güneşin yörüngesine yerleşti.

Webb’in büyüklüğünün ve tasarımının, gaz ve toz bulutlarının arasından bakmasına ve nesneleri Hubble veya diğer herhangi bir teleskoptan daha uzak mesafelerde, dolayısıyla daha eski zamanlarda gözlem yapmasına imkan verdiği belirtildi. Webb’in özelliklerinin astronomide bir devrim başlatması ve tahminen 13,8 milyar yıl önce evrenin genişlemesini harekete geçiren teorik parlama noktası Büyük Patlama’dan 100 milyon yıl sonra oluştuğu tahmin edilen bebek galaksilerin ilk görüntüsünü vermesi bekleniyor.

Webb’in üzerinde bulunan teknolojinin aynı zamanda potansiyel olarak yaşamı destekleyen yeni gezegenleri keşfetmesi bekleniyor. James Webb, ilk bilimsel gözlemlerine her şey yolunda giderse yaz aylarında başlayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.