Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) James Webb Uzay Teleskobu, ilk kez ötegezegenin atmosferini ayrıntılı olarak görüntüledi. James Webb’in incelediği “WASP-39b” isimli ötegezegen 700 ışık yılı uzaklığında bulunuyor.
NASA, ilk kez bir ötegezegen atmosferinin daha önce görülmeyen halini paylaştı. James Webb Uzay Teleskobu’nun kaydettiği görüntüler yardımıyla WASP-39b isimli ötegezegenin atmosferik bileşenlerinin profili çıkarıldı, sülfürdioksit de dahil olmak üzere çok sayıda bileşen tespit edildi.
.@NASAWebb just scored another first: a full profile of the atoms, molecules, and even signs of active chemistry in a distant planet's skies. https://t.co/IhmBtIgoN8 pic.twitter.com/14se9H7J9G
— NASA (@NASA) November 22, 2022
Satürn’e yakın bir kütleye sahip olan WASP-39b’nin, Jüpiter’in ise üçte biri büyüklüğünde olduğu belirtildi.
Karbondioksit de tespit edilmişti
25 Ağustos’da da bu ötegezegene dair bir paylaşım yapan NASA, WASP-39b’nin atmosferinde karbondioksit olduğunu bilgisini paylaşmıştı.
Catch your breath — Webb has captured the first clear evidence of carbon dioxide (CO2) in the atmosphere of a planet outside of our solar system! WASP-39 B is a gas giant closely orbiting a Sun-like star 700 light years away: https://t.co/FenLqV6HSo pic.twitter.com/abJvqxfLdG
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) August 25, 2022
James Webb’in yolculuğu
NASA, dünyanın en büyük ve en gelişmiş uzay teleskobu James Webb’i 25 Aralık 2021’de ta uzaya fırlattı. James Webb, 25 Ocak’ta dünyadan yaklaşık 1,6 milyon kilometre uzakıktaki güneşin yörüngesine yerleşti.
Webb’in büyüklüğünün ve tasarımının, gaz ve toz bulutlarının arasından bakmasına ve nesneleri Hubble veya diğer herhangi bir teleskoptan daha uzak mesafelerde, dolayısıyla daha eski zamanlarda gözlem yapmasına imkan verdiği belirtildi. Webb’in özelliklerinin astronomide bir devrim başlatması ve tahminen 13,8 milyar yıl önce evrenin genişlemesini harekete geçiren teorik parlama noktası Büyük Patlama’dan 100 milyon yıl sonra oluştuğu tahmin edilen bebek galaksilerin ilk görüntüsünü vermesi bekleniyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Webb’in üzerinde bulunan teknolojinin aynı zamanda potansiyel olarak yaşamı destekleyen yeni gezegenleri keşfetmesi bekleniyor. James Webb, ilk bilimsel gözlemlerine her şey yolunda giderse yaz aylarında başlayacak.