Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlar ve LGBTİ+lar Ankara’da eylem yaptı, polis yedi kişiyi gözaltına aldı | “Kadınlara sokakları yasaklayanlar, şeriat propagandası yapanların güvenliğini sağlıyor”

Ankara’da kadınlar ve LGBTİ+’lar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü eylemi yapmak için Sakarya Caddesi’nde toplandı. Polis, eyleme katılmak isteyen beş kişiyi savcılık talimatı olduğunu söyleyerek eylem başlamadan gözaltına alarak Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürdü. İki kişiyi ise eylem biterken gözaltına aldı.

Ankara’daki eylemde kadınlar ve LGBTİ+’lar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü için saat 18.30’da Sakarya Caddesi’nde toplandı. Eylemde “Tayyip kaç, kaç, kaç, kadınlar geliyor”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa, Dünya yerinden oynar lubunyalar özgür olsa“, “İtaat yok isyan var”, “Jin Jiyan Azadi”, “Gelsin baba gelsin koca gelsin devlet gelsin jop”, “İnadına isyan inadına özgürlük” sloganları atıldı.

AKP-MHP ittifakı

Şiddete karşı mücadele vermek için eylem yapanlar adına açıklamayı Selda Kondakçı ve Deniz Akbıyık yaptı. Açıklamada, “Yaşamak istiyoruz diyen kadınlara sokakları yasaklayanlar, aynı sokaklarda şeriat propagandası yapanların, nefret yürüyüşüne çıkanların güvenliğini sağlıyor” sözleriyle Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ittifakının, kadın mücadelesinin kazanımlarını hedef aldığına dikkat çekildi. Tarikat yurtlarında çocuklar istismara maruz bırakılırken çocukları korumayanların, aileyi koruma adı altında nefret yürüyüşleri yaptıkları hatırlatılarak şunlar kaydedildi:

Haber: Ankara’da tarikatlar ve sivil toplum kuruluşları nefret mitingi yaptı: “Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a anayasa değişikliği teklifi için teşekkür ederiz”

“İdamla yargılanan kadınların her bir saç teli için isyanı büyütüyoruz”

“Coğrafyalara göre biçim değiştirse de erkek ve devlet şiddetinin aynı sistemden beslendiğini biliyoruz. Mirabal kardeşlerin de Mahsa Amini’nin de Nagihan Akarsel’in de failini yüzyıllardır tanıyoruz. Bu yüzden gücümüzü birbirimizden, sınırları aşan dayanışmamızdan alıyoruz. İran’da özgürlüğü için mücadele eden, yaşamları ellerinden alınan, idamla yargılanan kadınların her bir saç teli için isyanı büyütüyoruz.”

“Tarikat yurtlarında istismara maruz bırakılan çocukları korumayanlar, aileyi koruma adı altında nefret yürüyüşleri yapıyor”

“Kadını aileden ibaret görenler; boşanmaları zorlaştırıp, Aile İrşad Büroları eliyle kadınları susmaya zorluyorlar. Aileye hapsedilmeyi reddediyoruz. Bizler aile değil kadınız. Tarikat yurtlarında çocuklar istismara maruz bırakılırken çocukları korumayanlar, bugün aileyi koruma adı altında nefret yürüyüşleri düzenliyor. Anayasa değişikliği ile kadınların özgürlüğünü diline dolayanlar, kadınların nafaka hakkına dâhi göz koyuyorlar. Nefret yürüyüşleriyle LGBTİ+ düşmanlarına kol kanat gerenlere, onur yürüyüşlerine saldıranlara, homofobiye, transfobiye ‘İtaat yok, isyan var’ demek için sokaklardayız.”

“Cesareti, kenetlenen ellerimizde hissediyoruz, kırıntı değil hayatı istiyoruz”

“2023 bütçesinde sadece savaş ve güvenlik harcamalarına ayrılan pay 2022 bütçesini ikiye katlıyor. Diyanet’e yedi ayrı bakanlıktan daha fazla bütçe veriliyor. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde erkek ve devlet şiddetine karşı sesimizi bir kez daha yükseltiyoruz. Umutsuzluğu birlikte yok edip, cesareti kenetlenen ellerimizde hissediyoruz. İtaat etmiyoruz, kırıntı değil hayatı istiyoruz. Erkek egemen dünyadan alacaklıyız, bu yüzden bugün sokaklardayız. Eşit ve adil bir dünya kurana kadar, var gücümüzle haykırmaya devam ediyoruz; Erkek ve devlet şiddetine karşı itaat yok isyan var.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.