Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK’e göre 2022’nin üçüncü çeyreğinde büyüme yüzde 3,9

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) üçüncü çeyrek büyümesini yüzde 3,9 olarak açıkladı. Finans ve sigorta sektörü, yüzde 21,6 ile en çok büyüyen faaliyet kolu oldu. İşgücü ödemelerinin hasıladan aldığı pay önceki yılların gerisinde kaldı ancak temmuz ayında yapılan asgari ücret artışının etkisiyle, ikinci çeyreğe göre yükselerek yüzde 26,3 oldu.

TÜİK’in bugün (30 Kasım) açıkladığı gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verilerine göre Türkiye, 2022’nin üçüncü çeyreğinde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,9 büyüdü. Büyüme oranları, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,3 ve ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 olmuştu. 

Koronavirüs salgını kapanmalarının ardından 2020’nin üçüncü çeyreğinde yüzde 6,5 olan büyüme, 2021’in üçüncü çeyreğinde yüzde 2,7 olarak gerçekleşirken, 2022’nin üçüncü çeyreğinde büyüme yüzde 3,9 oldu. GSYH zincirlenmiş hacim endeksine göre, üçüncü çeyrekte Türkiye ekonomisi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 daraldı. 

Finans büyüdü, inşaat daraldı

GSYH’yi oluşturan iktisadi faaliyet kollarından finans ve sigorta sektörü yüzde 21,6 ile en çok büyürken, inşaat sektörü yüzde 14,1 ile daralmaya devam etti. Sanayi sektörü yüzde 0,3 ve tarım, ormancılık, balıkçılık faaliyetleri yüzde 1,1 ile en düşük düzeyde büyüyen alanlar oldu. Gayrimenkul faaliyetleri ise bu yılın birinci çeyreğinde yüzde 5,4 ve ikinci çeyreğinde 4,1 büyürken, üçüncü çeyrekteki büyümesi yüzde 12,6’ya ulaştı.

İşgücü ödemelerinin payı önceki yıllara göre geriledi

GSYH’de işgücü ödemeleri payı, 2022’nin ilk çeyreğinde yüzde 31,2 iken, ikinci çeyrekte yüzde 25,3’e gerilemişti. Ücretlerin enflasyon karşısında erimesiyle her çeyrekte işgücü ödemelerinin payı azalırken, bu yıl asgari ücretteki ara zammın etkisi görüldü. Temmuz ayında asgari ücrete yapılan yüzde 35’lik zammın ardından, işgücü ödemelerinin üçüncü çeyrek hasıladaki payı yüzde 26,3’e yükseldi. İşgücü ödemeleri, GSYH’den 2020’nin aynı döneminde yüzde 30,1 ve 2021’in aynı döneminde yüzde 29,5 pay alıyordu.

HABER: TÜİK’e göre 2022’nin ikinci çeyreğinde büyüme yüzde 7,6 – Prof. Dr. Aziz Konukman: “Bu, yoksullaştıran bir büyüme” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.