TÜİK’e göre 2022’nin ikinci çeyreğinde büyüme yüzde 7,6 – Prof. Dr. Aziz Konukman: “Bu, yoksullaştıran bir büyüme”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ikinci çeyrek büyümesini yüzde 7,6 olarak açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de geçtiğimiz hafta birinci çeyrekteki yüzde 7,3’lük büyümenin aşılmasını beklediklerini söylemişti. Büyümeyi, iktidarın ihracata dayalı büyümeye endeksli yeni ekonomi modelinin getirdiklerini ve götürdüklerini Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman, Medyascope için değerlendirdi.

TÜİK’in bugün (31 Ağustos) açıkladığı gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verilerine göre Türkiye 2022’nin ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 ve 2021 yılında yüzde 11,4 büyüdü. Kişi başına düşen GSYH, 2013 yılında gördüğü 12 bin 614 dolar ile gördüğü en yüksek seviyenin ardından düzenli olarak azalırken, ilk kez 2021’de arttı. 2020’de 8 bin 597 dolar olan kişi başına GSYH, geçtiğimiz yıl 2018 seviyesine yaklaşarak 9 bin 592 dolar oldu. 

GSYH’de işgücü ödemeleri payı, 2022’nin ilk çeyreğinde yüzde 31,2 iken, yüzde 25,4’e gerilemesi dikkat çekti. İşgücü ödemeleri, GSYH’den 2020’nin aynı döneminde yüzde 36,8 ve 2021’in aynı döneminde yüzde 32,6 pay alıyordu. İşverenlerin payı ise iki yıl içinde yüzde 42,9’dan yüzde 54’ yükseldi.

Konukman: “En çok büyüyen sektör finans ve sigortacılık”

Prof. Dr. Aziz Konukman, 2021 yılı için yüzde 11,4 olarak açıklanan büyümenin, 5 Eylül 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan Orta Vadeli Program’ın (OVP) yüzde 9’luk büyüme hedefinin üzerinde olmasının, iktidar tarafından nedenlerinin açıklanması gerektiğini söyledi.

İktisadi faaliyet kollarına göre en çok büyüyen sektör, yüzde 26,6 ile finans ve sigorta faaliyetleri olurken, ikinci çeyrekte tarım yüzde 3 ve inşaat yüzde 10,9 küçüldü. Tarımdaki daralma için “İktidarın yas ilan etmesi gerekir” diyen Konukman, büyümenin finans sektörü için büyüme olduğuna dikkat çekti. 

“Yoksullaştıran büyüme”

İşgücü ödemelerine ödenen payın daralmasının, emekçilerin köleleştiğini ve yoksullaştıran büyümeyi gösterdiğini vurgulayan Konukman, Meclis’in araştırma yapması gereken bir konu olduğunu söyledi. Konukman, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Aynı gemideyiz” sözleri hakkında şöyle konuştu: 

“Bu yoksullaştıran bir büyüme, bunun altını çizelim. Meclisin acilen toplanması ve bi meclis araştırması yapılması gerekiyor. Milletvekillerinin bunu tartışması gerekiyor. Meslek örgütlerinin, demokratik kitle örgütlerinin meclise davet edilmesi lazım. Böyle bir felaket neden oldu, niçin insanlar yoksullaşıyor. Bunun işaretlerini Maliye Bakanı vermişti. ‘Dar gelirliler hariç, bizim bu sistemden herkes kazandı’ demişti. Dar gelirli dediği kesim, emekçi kesim başta olmak üzere geniş halk kitleleri ve çiftçilerdir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.