Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP vizyon belgesini açıkladı | Yeşil ve mavi dönüşüm, sürdürülebilir kalkınma, gelir adaleti: İşte öne çıkanlar

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda “İkinci Yüzyıla Çağrı Buluşması”nda vizyon belgesini açıkladı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardında CHP’nin kurmayları ve ekonomistler vizyon belgesinin detaylarını anlattı.

Jeremy Rifkin Z kuşağına seslendi

Kılıçdaroğlu’nun ardından Endüstriyel Dönüşüm Başdanışmanı Jeremy Rifkin konuşma yaptı. “Türkiye’nin kapsamlı bir yön haritası oluşturmasına yardımcı olacağım” diyen Rifkin, şöyle devam etti: “Başta Z kuşağı olmak üzere şunu söylemek istiyorum: İnsanlık için çok önemli bir zaman diliminden geçiyoruz. Daha evvel beş defa benzer yok oluşlar yaşadık. Şimdi altıncısının başındayız. Ekonomik hayatı ve hükümet ilişkilerini değiştiren üç büyük teknolojik devrim oldu: Birincisi iletişim devrimi, ikincisi yeni enerji rejimleri, üçüncüsü yeni taşıma ve lojistik. Akdeniz, iklim değişikliğinden en olumsuz etkilenen bölge. Bütün Türk halkının dayanışma içinde olması lazım. Akdeniz havzası zor durumda. Çok ciddi seller yaşanıyor. Yaz aylarında kuraklık ve ısı dalgaları ile birlikte kıtlıklar yaşanıyor. Sonbaharda ise fırtınalar ve tayfunlar bizi vuruyor. Bunların hepsi bir araya gelerek, ekosistemimizi altüst ediyor. Sadece insan hayatını değil, diğer canlıların hayatını da tehdit ediyor bu. Başta Z kuşağı olmak üzere şunu söylemek istiyorum: Biz altıncı dönemin başındayız. İnsanlık için çok önemli bir zaman diliminden geçiyoruz. Daha evvel beş defa benzer yok oluşlar yaşadık. Şimdi altıncısının başındayız. Gerçeği görmemiz ve uyanmamız gerekiyor. Peki bu neden oluyor? İklim değişiyor çünkü küresel ısınmaya yol açan gazlar salınıyor ve bu gazlar güneşten gelen ışınların dünyadan yansımasını engelliyor. Önümüzdeki 20 yılda güneş, rüzgar ve okyanus ile enerji üreteceğiz. Küresel enerji üretimi bu şekilde olacak. Biz insanlığı doğaya adapte etmek zorundayız. Şimdi genç kuşaklar, sokaklara çıkıp barışçıl protestolar yapıyor. Bir acil durum döneminden geçiyoruz. İlk defa bütün bir kuşak sokağa çıkıp protesto ediyor. Kendilerini bir tür olarak, yani tehdit altında yaşayan bir tür olarak görüyorlar ve protestonun zemininde de bu var.”

Öztrak: “Milletimizi orta gelir tuzağından kurtaracağız”

Jeremy Rifkin’in ardından CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak konuşma yaptı. Öztrak, yapacakları düzenlemeleri şöyle anlattı:

CHP olarak, Cumhuriyetimiz’in ikinci yüzyılında, ülkemizi dördüncü endüstri devriminin takipçisi ve tüketicisi değil, geliştiricisi ve üreticisi yapmaya kararlıyız. Temiz enerjiyle, temiz üretimle, temiz toplumla, temiz fonlarla, tertemiz bir gelecek inşa edeceğiz. Zenginleşeceğiz, milletimizi orta gelir tuzağından kurtaracağız. Gençlerimiz, ülkemizin en büyük servetidir. Genç ve dinamik iş gücümüzü en etkin şekilde kullanacağız. Ülkemizi önce feraha sonra refaha kavuşturacak programın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha tespit ettik. Kısa sürede ferahlamak için yanlış ekonomi politikalarının neden olduğu belirsizlik çarkını kırmamız, ülkemizin olağanüstü yüksek risk primini aşağı çekmemiz gerekiyor. Bunun için önce Merkez Bankası’nın başına tüm dünyanın saygı duyduğu bir ismi atayacağız. Merkez Bankası’nın hedefi enflasyonu kalıcı olarak tek haneye indirmek olacak. Merkez Bankası’nın bağımsızlığını güvence altına alacak yasal düzenlemeleri yapacağız. Ekonomik öncelik ve ihtiyaçları gözeterek, 2023 bütçesini yeniden yapacağız. Şatafata ve israfa son vereceğiz. Cumhurbaşkanlığı makamını ait olduğu yere, Çankaya Köşkü’ne taşıyacağız. Tasarruflarla, krizin ezdiği kırılgan kesimleri destekleyeceğiz. Mali kural uygulamasını başlatacağız, TVF’yi tasfiye ederek bütçe birliğini sağlayacağız. Kamu-özel işbirliği projeleri başta olmak üzere, devletin sırtındaki koşullu yükümlülükleri ortaya çıkaracağız. Hızla atacağımız adımlarla kısa sürede ekonomide öngörülebilirliği artıracak, risk primimizi düşürecek, makro ekonomik istikrarı sağlayacağız. AB üyelik müzakerelerini canlandıracağız. Demokrasisi güçlü; kurumları ve kuralları güçlü Türkiye. Üreterek zenginleşen rekabetçi Türkiye. Zenginliği adil paylaşan Türkiye. Temiz ve yeşil Türkiye. Ülkemizde hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Sendikalaşmanın, örgütlü toplumun önünü açacağız. Cinsiyet eşitsizlikleriyle etkin şekilde mücadele edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe sokacağız.”

Foggo: “CHP iktidarında hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek”

Yoksulluk ve Dayanışma Ağı Başkanı Hacer Foggo, Türkiye’de yaşanan yoksulluğa dikkat çekerek şöyle dedi:

“Türkiye tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşıyor. Son 20 yıldır Türkiye’de gittikçe derinleşen yoksulluk adaletsizliğe yol açıyor. Zenginin daha zengin, yoksulun ise daha yoksul olduğu ve bunun doğal karşılandığı bir zamanın içindeyiz. Bu memlekette eşitsizlik bu kadar derin ve yakıcı olmamıştı. Çünkü bu memleket bu kadar umursamaz bu kadar kötü bir yönetim anlayışıyla karşılaşmadı. Bu adaletsiz sisteme karşı CHP iktidarının ilk hedefi yoksulluğu kökten bitirmek olacak. CHP iktidarında hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Ben bu sözün büyüsü ve gerçekliğiyle hiçbir çocuğu geride bırakmayan bir sistemi inşa ederken bir taş koymak için buradayım. Bugün burada ilan edilen vizyon güçlü sosyal devlet ile fırsat eşitliği dönemi başlıyor. Bu kalkınma vizyonunun en önemli boyutlarından bir sosyal devlettir. Sosyal devlet, ifade özgürlüğü ile okullarda ücretsiz beslenme hakkını birbirinden ayrı düşünmez. CHP iktidarının ilk altı ayında Aile Destekleri Sigortası Kurumu kurulacak. Tüm sosyal yardımlar tek bir çatı altında toplanacak. Hiç kimse sosyal yardım almak için kapı kapı dolaşmak zorunda kalmayacak. Devlet, zorda olanın ayağına gidecek”

Video: CHP’nin Ekonomi A Takımı | Hakan Kara kimdir?

Kara: “Sürdürülebilir bir büyüme, gelir artışı lazım”

Eski Merkez Bankası Eski Başekonomisi Prof. Dr. Hakan Kara ekonomide istikrar sağlanmasına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Sürdürülebilir bir büyüme, gelir artışı lazım. Ayağı yere basan bir makro çerçeve oraya koymak gerekiyor. Geçmişten ders alıp, geleceğe yönelik politikaları tasarlamak gerekiyor. Türkiye’nin önemli bir deneyimi var. 2001 krizi sonrası uygulanan politikalar. Bu politikalardan alınabilecek dersleri anlatıp, Türkiye’ye özgü, makro finansal tasarım nasıl oluşturulabilir, buna ilişkin görüşlerimi açıklamak istiyorum. 21. yüzyılda ekonomi politikası deneyimi deyince, arka planda Merkez Bankası’nı da başrolde olduğu bir kronoloji de benim aklıma geliyor. 2001 sonrası bir enflasyon hedeflemesi uygulandı. Bağımsız para politikası ve Merkez Bankası’nın kısa vadeli faizleri temel araç olarak kullandığı, buna da sıkı bütçe politikasının, faiz için fazla ile eşlik ettiği bir program vardı. Küresel kriz sonrasında yaklaşım değişmeye başladı. Finansal istikrar vurgusu öne çıkmaya başladı. Ama arka planda MB’nin faiz politikası üzerindeki kısıtlar o dönemde başlamıştı. Para politikasının önemsizleştirilmesi diye tanımladığım dönem var sonrasında.”

VİDEO: CHP’nin Ekonomi A Takımı | Refet Gürkaynak kimdir?

Gürkaynak enflasyona çözüm reçetesini anlattı

Prof. Dr. Refet Gürkaynak ise konuşmasında enflasyona değindi: “Bazen Türkiye’de olup biten şeyleri dünyanın bize bir tezahürü olarak anlatmaya çalışıyorlar. Bunlar bize enflasyon veyahut fakirlik Türkiye’ye olan şeyler deme yolları. Bu sorumluluğu bizden atıyor, belki biraz içimizi rahatlatıyor ama diğer yandan da bunu değiştirme yetkisini de elimizden alıyor… Türkiye’ de enflasyonu düşüren politika sadece enflasyonu düşürmeyecek, birçok şeyi ıslah edecek. Bu bedava değil, bunun maliyetini ödeyeceğiz. O maliyet bir defa ödenecek. Ondan sonra faydası nesiller boyu. O nesiller boyu faydayı içselleştirmek zorundayız çünkü bunu yapmadığımız zaman başımıza ne geldiğini biliyoruz. Uzmanlıkla ‘Türkiye’de enflasyon düşecek’ diyebiliyorum. Bunun nasıl yapılacağını biliyoruz, zor değil. İhtiyacımız olan şey bunu yapacak niyet ve irade. En nihayetinde ‘Türkiye’de enflasyon düştü, gelir dağılımı düzeldi, büyüme arttı, giden insanlar tekrar mutlulukla geri geldi’ dediğimiz zaman, bu dünya değiştiği için olmayacak. Biz böyle yaptığımız için olacak.”

VİDEO: CHP’nin Ekonomi A Takımı | Ufuk Akçiğit kimdir?

Böke: “Büyük bir değişimin eşiğindeyiz”

Ekonomik vizyonla ilgili kürsüye çıkan CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, “Büyük bir değişimin eşiğindeyiz. 85 milyon ortak geleceğimizin ne olacağına dair keskin bir yol ayrımındayız. Ülkemizi dünyanın ucuz emek gücü deposuna dönüştüren, halkı yoksullaştıran, rantçı, bilimden uzak ekonomik anlayışla mı devam edeceğiz; yoksa hak temelli kalkınmayla emeğe ve üretime değer veren yeni bir anlayışla, çağı yakalayan bugün ‘Biz de varız diyen yeni kalkınma hikâyesi ile mi? Bugün ekonomi ranta dayanıyor, ağır bir sömürü düzeni içerisinde yürüyor. Yarın kalkınma olacak. Bugün vergi yükü halkın omuzuna bırakılmış vaziyette. Yarın adaletli bir vergi düzeni olacak. Dönüşen üretimle istihdam yaratacağız, verimlilik yaratacağız, gelirleri artıracağız, hayat pahalılığına son vereceğiz. Kaliteli hayatları hep birlikte yaşayacağız. Üretimi dönüştürdüğümüzde herkes için iş, herkes için istihdam olacak. Bugün çalışanların yüzde 65’i asgari ücret veya ona yakın ücret alıyorlar. Ama umutsuzluğa yer yok. Üretimde yapacağımız dönüşle verimlilik artacak ve ücretler herkes için yükselecek. Bugün dünyanın çalışanlar için en kötü çalışma koşullarına sahip 10 ülkesinden biri Türkiye. Ama üretimde yapacağımız dönüşümle güvenceli istihdamda sosyal adaleti mutlaka sağlayacağız” dedi.

“YÖK’ü kaldıracağız, Boğaziçi’ni ve diğer üniversiteleri hep birlikte özgürleştireceğiz”

“Yeşil ve mavi dönüşümle yani temiz üretimle nefes alacağız” diyen Böke, şöyle devam etti: “Bu dönüş yarını beklemeyecek bu dönüşüm iktidar olduğumuz gün başlayacak. Dünya yeni bir üretim devriminin eşiğinde. Bu devrim bilgiye veriye bilginin ürettiği yeşil ve yeni teknolojilere dayanıyor. Daha önceki üç büyük sanayi devrimini ıskaladık. Bu sefer ıskalamayacağız. Parçası olacağız. Hatta öncüsü olmaya geliyoruz. Yeteneklere, insanına üreticisinin kapasitesine yatırım yapan yeni bir kamucu anlayışla geliyoruz. Yani ülkemizi girişimci ve dinamik bir devlet anlayışı ile yönetmeye geliyoruz. Kamu üreticinin hem öncüsü hem destekçisi hatta kuralları birlikte belirleyeceği demokratik ortağı olacak. Biz üretimi dönüştürürken üç temel hedefimiz olacak. Güvenceli ve kaliteli işler yaratmak, dönüşümü sağlamak ve üretimi yeşil yapmak. Yani kimseyi geride bırakmayan adil bir dönüşüm için geliyoruz. YÖK’ü kaldıracağız, Boğaziçi’ni ve diğer üniversiteleri hep birlikte özgürleştireceğiz. Barış imzacısı akademisyenleri yeniden okullarıyla yeniden öğrencileriyle buluşturacağız.”

VİDEO: CHP’nin Ekonomi A Takımı | Daron Acemoğlu kimdir?

Daron Acemoğlu: “Eğitim düzeyi ve eğitim kalitesi çok kötü durumda”


Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, toplantıya video konferansla katıldı. Acemoğlu’nun konuşmasının satırbaşları şöyle:

“Eğitim düzeyi ve eğitim kalitesi çok kötü durumda. Türkiye’den gelen öğrencilerin uluslararası sınavlardan aldığı notlar çok düşük. Ya da Türkiye’deki öğrencilerin üniversiteye gitme, liseden mezun olma oranları Avrupa’ya ya da Güney Amerika’ya oranla çok düşük. Teknolojiye yatırım yapmamak, verimsiz büyüme, insan kaynaklarını doğru kullanmamak… Bunun çok net bir sonucu var; düşük verimli istihdam, düşük ücret düzeyi, yoksulluk… Bu yoksulluk problemini çözmek istiyorsak verimliliği artırmak lazım. Türkiye’deki problem bundan da derin. Çünkü olan gelir çok eşitsiz bir şekilde dağılıyor. Karşımıza çıkan tablo çok negatif. Ama ben karamsar olarak görmüyorum Türkiye’nin geleceğini. Burada iyimser olacak şeyler de var. Bunların içinde en önemlisi Türkiye’nin potansiyelinin çok yüksek olması ve çözümlerin çok açık olması. Bunlar kısa dönemde ekonominin makro ekonomik olarak normalleşmesi. Orta dönemde teknolojiye, bilime yatırım yapılması ve bunu doğru bir kurumsal yapıya oturtmak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.