Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

6 yaşındaki çocuğa cinsel istismar davasıyla gündeme gelen Hiranur Vakfı hakkında bilinenler

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G.’yi altı yaşındayken bir tarikat üyesiyle “imam nikahıyla evlendirdiği” ortaya çıktı. H.K.G.’nin başlattığı hukuk mücadelesi sonucunda olaya ilişkin dava açıldı. Hiranur Vakfı’nın Sancaktepe’deki külliyesi de dün mühürlendi, internet sitesine ise dün akşamdan beri ulaşılamıyor.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, altı yaşındaki kızını 29 yaşındaki müridiyle “evlendirdiğinin” ortaya çıkması kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Gazeteci Timur Soykan’ın Birgün’de yayımlanan haberiyle ortaya çıkan skandalın ardından Hiranur Vakfı, internet sitesinden kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in geçmişini kaldırdı, ardından siteye ulaşılamamaya başladı. 

AKP İlçe Başkanı ile fotoğraf

Yusuf Ziya Gümüşel’in daha önce AKP Ataşehir İlçe Başkanı İsmail Erdem tarafından makam odasında ağırlandığına dair fotoğrafı, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu dün paylaştı. Hiranur Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Adem Coşkun ve Genel Koordinatör Mustafa Kul’un 2017’de o dönemki AKP Sancaktepe İlçe Başkanı Adil Kandemir’i makam odasında ziyaret ettiğine dair fotoğraf da ortaya çıktı. 

Mustafa Kamalak ile yemek

Hiranur Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Adem Coşkun, Şubat 2016’da ise Saadet Partisi kongresine katıldıktan sonra o dönemki Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak ile yemek yemişti. Coşkun, 2018’de ise Türkiye’nin Suriye’nin Afrin bölgesinde PYD/YPG’ye karşı başlattığı Zeytin Dalı Operasyonu için “313 adet kurban” keseceklerini açıklamıştı. 

Skandalın ardından Hiranur Vakfı’nın geçmişi ve faaliyetleri de araştırılmaya başlandı. Hiranur Vakfı, Sancaktepe ilçesi Samandıra mahallesinde 2006 yılında kuruldu. Vakıf Sancaktepe, Sevenler Caddesi üzerindeki Kapalı-Açık Semt Spor Alanı’nda kalan 3 bin 470 metrekarelik araziyi satın aldı. 

AKP’li Sancaktepe Belediyesi, geçen mart ayında vakfın imara aykırı binalarını imar değişikliği ile yasal hale getirdi. İmar planı değişikliği ile vakfın merkezinin ve yatılı Kuran Kursu’nun bitişiğinde bulunan yine vakfa ait olan toplam 4 bin 210 metrekarelik alanın “açık kapalı semt spor alanı” olan fonksiyonu iptal edilerek üzerine yapılan binalara uygun olarak “özel eğitim tesisi” alanına alındı.

Kaçak olduğu daha önce tespit edilen bu yapı dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından mühürlendi. İBB’den yapılan açıklamada, “Beş blok için ruhsat alan, yapı ruhsatında bloklar arasını bahçe olarak gösteren Hiranur Vakfı’nın, mevzuata aykırı bir şekilde bloklar arasına kaçak külliye inşa ettiği tespit edildi” denildi. 

Dokuz ilçede temsilcilik

Ancak vakfın tek binası burası değil. Şu an ulaşılamayan internet sitesinde yer alan bilgilere göre merkezi Sancaktepe’de bulunan vakfın Sultanbeyli, Çekmeköy, Üsküdar, Kartal, Pendik ve Tuzla’da; Kocaeli’nde Gebze ve Gölcük; Bursa’da ise Karacabey’de temsilcilikleri bulunuyor. 

Vakıf kendi sitesinde “600’ün üzerinde farklı diyarlardan talebesi” olduğunu belirtiyor. Sancaktepe’deki külliyenin içinde bulunanlar ise şöyle anlatılıyor:

“Her bir katı 2,200 metrekare olan mescidlerimiz namaz halinde 4,000, sohbet halinde 7,000 kişiyi bünyesinde misafir edebiliyor. Hayırseverlerimizin iftihar ettiği bu büyük müessesede istikbali değiştirecek şahsiyetler yetiştiriyoruz inşâAllah.”

Afrika’da faaliyetler

Hiranur Vakfı başta Afrika ülkeleri olmak üzere yabancı ülkelerde de faaliyetler yürütüyor. İnternet sitesinde yer alan bilgilere göre Uganda’da külliye, dikiş kursu, ve cami; Tanzanya’da medrese ve cami, Burkina Faso’da ise Mahmut Efendi Hz. Cami-i Şerifi vakıf tarafından inşa edildi. Vakfın ayrıca Burkina Faso ve Çad’da hafızlık kursları açtığı, Bangladeş’te Kuran-ı Kerim dağıttığı belirtiliyor.  

Hiranur Vakfı’nın sosyal medyada en sık kullandığı sloganlardan biri “Bir hafız da siz yetiştirin” kampanyası. Vakfın hemen hemen tüm paylaşımlarında küçük yaşlardaki erkek çocuklarının fotoğrafları kullanılıyor. Hiranur Vakfı, 2018’de iktidara yakın Yeni Şafak gazetesinde bir ilan vererek “yetiştirdiği” öğrenciler için vatandaşlardan fitre ve zekat istemişti. Vakıf ayrıca, dijital mecralardaki bütün platformlarda hesap numarası paylaşarak “çevrimiçi bağış” talep ediyor. 

Sezen Aksu’yu hedef gösterdiler

Hiranur Vakfı zaman zaman kamuoyunda tartışılan olaylar hakkında açıklama yayımlamaktan da geri kalmıyor. Örneğin sanatçı Sezen Aksu’nun bir şarkısında geçen sözler nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil pek çok kesim tarafından hedef haline getirildiği bir dönemde Hiranur Vakfı da “Tüm milletimizi bu konularda duyarlı olmaya ve rahatsızlıklarını en açık şekilde dile getirmeye davet ediyoruz” demişti.

Vakıf, Ekim 2020’de Fransa’nın başkenti Paris’te sınıfta öğrencilerine Charlie Hebdo dergisinde yayımlanan Hz. Muhammed karikatürü gösteren bir öğretmenin öldürülmesinin ardından yapılan açıklamalar ve protestolara karşı “Fransa haddini bil” başlığıyla açıklama yayımlamıştı. 

Vakıf, Nisan 2020’de ise Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ+’ları hedef gösteren nefret söylemini savunarak, Erbaş’a sahip çıkan bir açıklama yayımlamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.