Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: Dış politika manevraları Erdoğan’a seçim kazandırır mı?

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport‘taki yazısında, “Dış politikadaki manevralar ve dış yardımlar AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seçim kazandırır mı?” sorusuna yanıt aradı. Türk dış politikasında son zamanlarda atılan normalleşme adımlarını olumlu bulduğunu vurgulayan Yetkin, bu manevraların altında yatan nedenin ekonomi olduğunu yazdı.

Yetkin yazısında şunları kaydetti:

“Yanlış anlaşılmasın. Türkiye’nin komşularıyla iyi geçinme manevraları beni üzmüyor, tersine gayet olumlu buluyorum. Ama şu soruyu da soruyorum: Erdoğan eğer ülkeyi taşıdığı ekonomik krizden çıkmayı kolaylaştırıcı başka bir yol bulsa ve önünde koltuğuna mal olabilecek bir seçim bulunmasa bu manevraları yapar mıydı?

Hiç sanmıyorum.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in ucunda doğalgaz borçları, petrol, tahıl ve turizm pazarlıkları bulunan baskısı olmasa “Katil Esed” diyerek devirmeye çalıştığı Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile barışma isteğini ilan eder miydi?

Hiç sanmıyorum.

Ya da 15 Temmuz 2016 kanlı kalkışmasının arkasında gördüğü Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zeyid ile kucaklaşır mıydı? Zeyid (tıpkı İsrail’e açtığı miktarda) 10 milyar dolar kredi açtı Türkiye’ye bu kucaklaşma sonrasında. (İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Dubai seyahati sadece Sedat Peker’i isteme amacını taşımıyordu; önümüzdeki günlerde yani havadisler duyabiliriz.)”

Erdoğan’ın son dönemde dış politikada attığı adımlarının Türkiye’nin ekonomik risklerini düşürme amacı taşıdığını belirten Yetkin, yazısını şöyle noktaladı: “O yüzden ekonomik kriz ve seçim olmasa Erdoğan’ın bu manevraları yapıp yapmayacağı sorusu hala geçerli. Yatını da geçerli: Hiç sanmıyorum.”

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.