Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’daki protestolarda tutuklanan 400 eylemciye 10 yıla kadar hapis cezası verildi

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle irşad devriyeleri tarafından gözaltına alınması ve gözaltında hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor. Tahran Başsavcısı Ali Alkasimehr, protestolarda tutuklanan 400 eylemciye 10 yıla kadar hapis cezası verildiğini açıkladı.

Mizan haber ajansının bildirdiğine göre Tahran Başsavcısı Ali Alkasimehr, protestocuları “isyancı” olarak nitelendirdi ve 160 isyancıya beş ila 10 yıl, 80 isyancıya iki ila beş yıl, 160 isyancıya da iki yıldan daha az hapis cezası verildiğini açıkladı. Başsavcı 70 kişiye de para cezası verildiğini sözlerine ekledi.

İran’da iki kişi, hükümet karşıtı gösterilerde Besic milislerini yaraladıkları gerekçesiyle idam edilmişti. 23 yaşındaki Mecid Rıza Rehneverd’in idamı halka açık bir şekilde infaz edilmişti. Rahnavard’ın idamının ardından Uluslararası Af Örgütü, idam riski bulunan en az 20 eylemci daha olduğunu söyledi.

Uluslararası Af Örgütü, Rahnavard’ın sahte bir yargılamaya tabi tutulduğunu ve göstermelik bir mahkemeyle mahkûm edildiğini söyledi. Örgüt, idamlarla protestoculara korku yaymanın ve intikam almanın hedeflendiğini belirtti.

İran’da yaklaşık üç aydır devam eden protestolarda İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı’na (HRANA) göre 68’i çocuk, en az 490 protestocu öldürüldü. İran yargısı ise 62 güvenlik görevlisinin de protestocular tarafından öldürüldüğünü açıkladı. HRANA’ya göre 18 bin 200 kişi de protestolarla bağlantılı olarak gözaltına alındı. Fakat yetkililer, kaç kişinin gözaltına alındığını açıklamıyor.

İran yargısı, kasım ayında Tahran’daki eylemler nedeniyle bin 24 kişinin suçlandığını açıklamıştı. Bu kişilere yöneltilen suçlamalar arasında “sabotaj”, “güvenlik görevlilerine saldırmak” ve “kamu mallarını kundaklamak” bulunuyor.

Futbolcu Emir Reza Nazr Azadani’nin de idam riski var

İdam riski bulunanlar arasında 26 yaşındaki profesyonel futbolcu Amir Reza Nazr Azadani de var. İsfahan kentindeki yetkililer, Azadani’nin silahlı isyanla suçlandığını söylüyor. İran’daki protestolara katılan Azadani, 16 Kasım’da üç Besic milisini öldürmekle suçlanıyor.

Küresel futbolcular sendikası FIFPRO, Azadani’nin durumuna dair bir açıklama yaptı, Azadani’nin idam cezasıyla karşı karşıya kalmasından ötürü duydukları üzüntüyü dile getirdi. Gösterilere destek veren eski futbolcu Ali Karimi de “Amir’i idam etmeyin” diye tweet attı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.