Barolar CMK’yı kapattı, “CMK sistemi baroların elinden alınacak” tartışması başladı – İzmir Baro Başkanı Yılmaz: “İhtimal yok, bu baroların görevi”

Türkiye’de 65 baro, CMK ücretlerinin iyileştirilmesi ve diğer taleplerinin dikkate alınması için bugün (21 Aralık) CMK sistemlerini kapattı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise  “Yeni bir adli yardım sistemi kuracağız” dedi. Bozdağ’ın açıklaması, CMK sisteminin baroların elinden alınacağı tartışmalarını başlattı. İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz, Medyascope’a yaptığı değerlendirmede, Bunun olma ihtimali yok, bu baroların görevi. Haklı talepler kabul edilmediği sürece bu eylemsellik devam edecek” diye konuştu. 

İstanbul Barosu, Ankara Barosu ve İzmir Barosu’nun da aralarında bulunduğu, 65 baro CMK ücretlerinin iyileştirilmesi ve diğer taleplerinin dikkate alınması için bugün (21 Aralık) CMK sistemlerini 24 saatliğine kapattı. 

Barolar, 5 Eylül 2022’de yapılan Baro Başkanları toplantısında, CMK ücretlerinin günün ekonomik koşullarına göre Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi dikkate alınarak iyileştirilmesi için CMK hizmetlerinin yavaşlatılması ve kademeli olarak durdurulması kararı almıştı. Barolar, 13 Eylül 2022’de yavaşlatma eyleminin ardından TBB ve Adalet Bakanlığı arasında süren görüşmelerde, “iyileştirilme” yapılacağının sinyalini almış ve eylemler askıya alınmıştı. 

Görüşmelerden beklentilerinin karşılanmayacağının sinyalini alan barolar, bugün (21 Aralık) kadına veya çocuğa karşı şiddet ile cinsel saldırı veya cinsel istismar suçları harcinde CMK müdafi görevlendirmelerini durdurdu. 

Bozdağ: “Yeni sistem kuracağız”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dün (20 Aralık) yaptığı sosyal medya paylaşımıyla baroların eylemine, “65 baronun olağan dışı bir durum varmış ya da tarife değiştirilecekmiş gibi bildiri yayınlamaları kabul edilemez” tepkisini gösterdi. Bakan Bozdağ’ın paylaşımında, “Yeni bir adli yardım sistemi kuracağız. Bu konuda hazırlıklarımız devam etmektedir” demesi, CMK sisteminin kontrolünün baroların elinden alınacağı tartışmalarına neden oldu. 

“Bakan’ın kendi fikri”

İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, Bozdağ’ın açıklamalarının CMK sisteminin baroların elinden alınacağı gibi bir yoruma neden olmasını, “Öyle bir yaklaşım sergiler gibi bir tutumu oldu doğru. Herkes tarafından da algılama biçimi öyleydi ama bunun olma ihtimali yok, bu baroların görevi. Sayın Bakan daha önce de eylem kararı alındığında benzer ifadeler kullanmıştı. Kendi fikridir, o konuda fazla yorum yapmak istemem” sözleriyle değerlendirdi. 

Bakanlık ile TBB arasındaki görüşmelerde talepler dikkate alınmadı

Eylem kararının daha önce alındığının altını çizen Yılmaz, Türkiye Barolar Birliği ile Bakanlık arasındaki görüşmelerde taleplerin dikkate alınmamasının ardından eylem kararının yeniden gündeme geldiğini söyledi. Yılmaz, baroların taleplerini hatırlatarak, “Bunların hiçbiri kabul görmedi. Bahsi geçen 65 baro doğal olarak CMK hizmeti verilmesini 24 saatliğine durdurdu. Bunun sonuçlarının ne olacağını göreceğiz. Haklı talepler kabul edilmediği sürece bu eylemsellik devam edecek diye düşünüyorum” diye konuştu. 

“Avukatların saygınlığına dokunan ücretler”

İzmir Barosu’nda CMK’ya kayıtlı olan avukatların yüzde 70’nin genç olduğunu, bu ücretler ile avukatların geçimlerini sağlayabilmelerinin mümkün olmadığını belirterek şu tepkiyi gösterdi:

“Bu ücretler avukatların saygınlığına, onuruna dokunan ücretler. İnsanlar emeklerinin karşılığını istiyorlar. CMK vatandaşın adalete erişimi için çok önemli. Kimseyi savunmasız bırakma gibi bir niyetimiz yok. Avukatı açlığa mahkum eden bir CMK ücretini de bizim kabul etmek gibi bir zorunluluğumuz yok. Aksine red hakkımız var, biz bu hakkımızı kullandık. Bir Türk Lirasına yıllarca bir dava takip edeceksiniz, düşünebiliyor musunuz? Kabul edilebilir bir durum değil. Eyleme devam edeceğiz gibi görünüyor.”

Avukatların talepleri neler?

Barolar, zorunlu müdafilik hizmeti ücretlerinin günün ekonomik koşullarına ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi de dikkate alınarak iyileştirilmesi ve KDV oranının da yüzde 1’e indirilmesini talep ediyor. TBB ve Bakanlık arasında, konuya ilişkin görüşmeler devam ediyor. CMK Ücret Tarifesi, Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre her yıl Aralık ayında hazırlanıyor ve 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe giriyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.