Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022’de kaybettiklerimiz

2022 yılı, kültür ve sanat dünyamızdan çok sayıda kişiyi aramızdan aldı. Oyuncular, yazarlar, gazeteciler, yönetmenler, müzisyenler yaşama veda etti. Ancak hâlâ sevenlerinin anılarında ve Türkiye kültür tarihinde yaşıyorlar. İşte bu yıl kaybettiklerimiz…

Sanat âlemi için büyük kayıp”: Fatma Girik

Türkiye sinemasının duayen oyuncusu Fatma Girik, İstanbul’da 24 Ocak’ta Covid-19’a bağlı zatürre nedeniyle yatırıldığı hastanede organ yetmezliğinden yaşamını yitirdi. Girik’in cenazesi, 27 Ocak’ta İstanbul’da düzenlenen törenlerin ardından gönderildiği Muğla’nın Bodrum ilçesinde toprağa verildi.

Girik için Şişli’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen törende konuşan oyuncu Ediz Hun, “Olağanüstü bir kadındı, dürüsttü, mertti. Menfaat peşinde hiç koşmadı. Çok dürüst karakterli, son derece mükemmel bir insandı.Türk sanat âlemi için çok büyük bir kayıptır” dedi.

İzleyin: Olağanüstü, dürüst, mert bir kadın: Fatma Girik son yolculuğuna uğurlandı

Yeri dolmaz Aydın Engin’in”

Gazeteci ve yazar Aydın Engin (81), 8 Mart’ta geçirdiği safra kesesi ameliyatının ardından gelişen komplikasyonlar nedeniyle tedavi gördüğü yoğun bakımda 24 Mart’ta yaşamını yitirdi. Engin, 25 Mart’ta kendi isteği üzerine tören yapılmaksızın son yolculuğuna uğurlandı.

Engin’in yazarı olduğu T24 haber sitesinin genel yayın yönetmeni Doğan Akın, ardından “Aydın abi çok tatlı bir insandı. Çok tutkulu bir gazeteciydi. Hakkını ödeyemeyiz. Bize büyük bir güç verdi. Yeri dolmaz Aydın abimizin” dedi.

İzleyin: Sevenleri Aydın Engin’i uğurladı | “Neşesiyle hatırlayacağız”

Anadolu sentezi bir aydın”: Mıgırdiç Margosyan

Diyarbakırlı Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan (84), 2 Nisan’da yaşamını yitirdi. Margosyan’ın 7 Nisan’da Kumkapı Patrikhane Kilisesi’nde düzenlenen cenazesine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’ün de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Törende konuşan Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, “Mıgırdiç Margosyan, Anadolu sentezi bir Türkiye aydınıydı” dedi. Paylan ise “Diyarbakır ve Türkiye önemli bir değerini kaybetti” diye konuştu.

Okuyun: Yazar Mıgırdiç Margosyan’a veda: “Anadolu sentezi bir Türkiye aydını”

Ahmet Say’a veda

Müzik yazarı ve eğitimcisi, edebiyatçı Ahmet Say, 10 Mayıs’ta yaşamını yitirdi. Say’ın yaşamını yitirdiğini, piyanist oğlu Fazıl Say sosyal medya hesabından duyurdu. Fazıl Say, paylaşımında “Babamı kaybettik. Üzüntüm sonsuz. Ahmet Say, Türkiye’nin en değerli aydınlarından biriydi, tüm müzik ve edebiyat çevresinin de başı sağolsun” diye yazdı.

Press Bey ve Media Hanım” yetim kaldı

Türkiye’de karikatürün önde gelen isimlerinden Latif Demirci, 5 Haziran’da yaşamını yitirdi. Demirci, kalp ameliyatı geçirmesinden kısa bir süre sonra evinde düştü ve kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere karşın kurtularılamadı. Hıbır ve HBR Maymun dergilerinin kurucularından biri olan Demirci, “Press Bey ve Media Hanım”, “Muhlis Bey”, “Mithat ve Mirsat” ve “Arap Kadri” gibi tiplemeleriyle ünlüydü.

İzleyin: Usta çizer ve karikatürist Latif Demirci son yolculuğuna uğurlandı

Tarhan Erdem: Siyasetle geçen bir ömür

Siyasetçi, araştırmacı, yazar Tarhan Erdem, 8 Haziran’da 89 yaşındayken yaşamını yitirdi. Erdem, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 16. dönem İstanbul milletvekiliydi. 1977’de kısa bir süre Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevini de üstlenen Erdem, 1999-2000 yıllarında CHP genel sekreteri olarak görev yaptı. Erdem’in 1987’de kurduğu KONDA ise bugün Türkiye’nin önemli araştırma şirketleri arasında.

İzleyin: Tarhan (Erdem) Bey’in ardından

Hep ‘Halkım’ dedi”

Türkiye sinemasının ünlü oyuncularından Cüneyt Arkın (85), 28 Haziran’da İstanbul’da yaşamını yitirdi. 2021’de Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne değer görülen Arkın, 30 Haziran’da düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Cüneyt Arkın’ın oğlu Murat Arkın, babasının ardından Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bugün sizlerin sayesinde şunu anladım bizim ailemiz sandığımızdan daha büyükmüş. O, hayatında hep ‘Milletim’ dedi, ‘Halkım’ dedi, ‘Vatanım’ dedi ve şimdi cennete gitti biliyorum.”

İzleyin: Usta oyuncu Cüneyt Arkın son yolculuğuna uğurlandı

Bereketli Topraklar Üzerinde” bir yönetmen: Erden Kıral

Yönetmen Erden Kıral, 17 Temmuz’da geçirdiği beyin kanaması nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 80 yaşındayken yaşamını yitirdi.

Kıral, “Bereketli Topraklar Üzerinde” ve “Hakkâri’de Bir Mevsim” gibi filmlerle tanınıyordu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Seramik bölümü mezunu olan Kıral, Gerçek Sinema, Çağdaş Sinema ve Güney dergilerinde sinema yazıları yazdı ve editörlük yaptı. Vatan gazetesinde ve Yedinci Sanat dergisinde “Üçüncü Dünya Sineması” ile ilgili araştırmaları yayımlandı.

Üniversitede okurken, Yılmaz Güney, Bilge Olgaç, Osman Fahir Seden gibi yönetmenlerin asistanlığını yaptı. 1968 yılında “Kumcu Ali Yaşar” adlı filmle yönetmenliğe başladı.

“Bereketli Topraklar Üzerinde” filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi yönetmen seçildi. 1982’de çektiği “Hakkâri’de Bir Mevsim” filmi ,1983 Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı Ödülü’nü kazandı.

İzleyin: Yönetmen ve senarist Erden Kıral’a veda…

Eurovision’un sesi sustu

Sunucu Bülend Özveren (79), 18 Ekim’de yaşamını geçirdi. 1943’te İstanbul’da doğan Özveren,1975-2012 yılları arasında Eurovision şarkı yarışmasını sundu. Türkiye, 2013’ten bu yana Eurovision’a katılmıyor.

İzleyin: Sunucu Bülend Özveren hayatını kaybetti

İlhan İrem’e “ışık ve sevgiyle” veda

Şarkıcı ve söz yazarı İlhan İrem (67), İstanbul’da 28 Temmuz’da yaşamını yitirdi. İrem, böbrek yetmezliği nedeniyle uzun süredir diyaliz tedavisi görüyordu. Aşiyan Mezarlığı’nda 30 Temmuz’da toprağa verilen İlhan İrem’in eşi Hansu İrem, “Eşim melek oldu” dedi. İlhan İrem’in 2004 yılında yayımlanan ve müzikal geçmişinin kısa bir özeti olan albüm, “Işık ve Sevgiyle 30 Yıl” adını taşıyordu.

İzleyin: İlhan İrem son yolculuğuna uğurlandı

Kalkavan “daha fazla direnemedi”

Oyuncu Billur Kalkavan (59), bir süredir kanser nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Hamdi Alkan, Kalkavan’ın vefat haberini sosyal medya hesabından “Maalesef kaybettik. Daha fazla direnemedi. Çok üzgünüm. Çok sevdiğimiz bir arkadaşımızdı” diyerek duyurdu.

1969 yılında “Ayrı Dünyalar” filminde canlandırdığı rolle birlikte sinema dünyasına giren Kalkavan, “Ölüm Peşimizde” ve “Gece Otostopçusu” gibi filmlerde rol aldı. Kalkavan, 1980’li yıllarda tiyatro oyunlarında rol almaya başladı. Birçok dizide oynayan Kalkavan, sürekli yapımların yanı sıra çeşitli reklam filmlerinde de rol aldı.

Okuyun: Oyuncu Billur Kalkavan hayatını kaybetti

Gerçek bir usta: Halit Kıvanç

Duayen gazeteci, radyo ve televizyon sunucusu Halit Kıvanç (97), 25 Ekim’de yaşamını yitirdi. Dünyaya gözlerini18 Şubat 1925’te İstanbul-Fatih’te açan Kıvanç, Pertevniyal Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Üç ay kadar hâkimlik yapsa da kariyerini medyada şekillendirdi. BBC, NTV, Milliyet, Tercüman, Hürriyet’in de aralarında olduğu televizyon, gazete ve dergilerde yazar, programcı ve yönetici olarak çalıştı. Kıvanç, 1953′te Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte ilk günlük spor gazetesi olan Türkiye Spor’u çıkardı. 

İzleyin: Halit Kıvanç’a veda

Ahmet Tulgar da aramızdan ayrıldı

Gazeteci ve yazar Ahmet Tulgar (63), geçirdiği kalp krizi sonucu İstanbul-Ataşehir’deki evinde 26 Ekim’de yaşamını yitirdi.

Tulgar, dünyaya gözlerini 1959’da İstanbul’da açtı. Sankt Georg Avusturya Lisesi’ni bitirdikten sonra Viyana Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi, Boğaziçi Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı okudu. 1984-1987 yıllarını “yayın yoluyla komünizm propagandası” yapmaktan aldığı ceza nedeniyle hapishanede geçirdi. Gazeteciliğe 1987’de başlayan Tulgar, Sabah, Güneş, Nokta, Milliyet, Akşam, Vatan, BirGün ve Cumhuriyet’te çalıştı. Yazılarına son olarak Gazete Duvar’da devam ediyordu.

İzleyin: Sevenleri Ahmet Tulgar’ı son yolculuğuna uğurladı

Sevenleri Aydın Ilgaz’ı uğurladı

Türkçe edebiyatın önemli isimlerinden Rıfat Ilgaz’ın oğlu ve Çınar Yayınevi’nin kurucusu Aydın Ilgaz (82), 19 Aralık’ta evinde geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı.

Ilgaz, 20 Aralık’ta Zincirlikuyu Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. Törene Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Ilgaz, 2004’te Rıfat Ilgaz’ın “Hababam Sınıfı” ve “Sınıf” kitaplarıyla ilgili anılarını “Sınıf’ın Efsanesi” adlı kitabında toplamıştı.

İzleyin: Aydın Ilgaz son yolculuğuna uğurlandı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.