Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Roboski katliamında yaşamını yitiren 34 kişi anıldı | HDP Eş Genel Başkanı Buldan: “Adalet sağlanmadan yara kapanmayacak”

Roboski’de 28 Aralık 2011’de 19’u çocuk 34 kişinin bombalanarak öldürülmesinin üzerinden 11 yıl geçti. Yaşamını yitirerler düzenlenen törenle anıldı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Failler hesap verene kadar mücadele devam edecek. Bu acı hepimizin acısı, bu yara hepimizin yarası. Bu yara adalet sağlanmadan kapanmayacak” dedi.

Roboski’de 28 Aralık 2011’de savaş uçakları tarafından bombalanarak öldürülen 19’u çocuk 34 kişi, katliamın 11’inci yılında anıldı. Roboski Mezarlığı’ndaki anmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan,Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Emek ve Özgürlük İttifakı, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, baro başkanları ve vatandaşlar katıldı. “Roboski’yi unutmadık, unutturmayacağız” pankartlarının açıldığı anmada, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı.

Encü: “Ankara’da katliamın üzerine beton döküldü”

Roboskîli ailelerden Zeki Tosun, barış ve huzurun yolunun Roboski’de adaletin sağlanması ile mümkün olduğunu belirterek, sorumluların açığa çıkarılması taleplerini tekrar etti. Katliamda kardeşini ve yakınlarını kaybeden HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, “Cumhurbaşkanı Erdoğan katliamın Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybolmasına izin vermeyeceklerini söylemişti. Bugün Ankara’da katliamın üzerine beton döküldü” dedi. 

Dilsiz: “100 yıl dahi geçse mücadelemiz devam edecek”

Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, “Bu coğrafyanın sorgusuz, sualsiz katliama ne takadı kaldı ne de tahammülü” dedi. Dilsiz, katliamın üzerinin kapatılmasına izin vermeyeceklerini belirterek, “Değil 11 yıl, 100 yıl dahi geçse bu katliamın sorumluları hesap vermedikçe mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.

Eren: “Adaleti tesis etmek için gerekeni yapın”

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren de cezasızlık politikasını eleştirerek,“Biz dillendirdikçe onlar kulaklarını kapatıyor. Ama bizler mücadele edeceğiz. Bizi bu ülkede vatandaş olarak kabul ediyorsanız, kendi anayasanıza göre adaleti tesis etmek için gerekeni yapın” dedi.

Sağkan: “Faillerin ortaya çıkarılması ve yargılanması için elimizden geleni yapacağız”

TBB Başkanı Erinç Sağkan, her geldiğinde ailelerin yüzüne bakamamanın utancını yaşadığını belirterek, “Adaletin sağlanamamasında, acılarını dindirememekte hepimizin bir nebze de olsa payı var” dedi. Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybolmasına izin vermeyeceği sözünü verenlerin katliamı Ankara’nın karanlık dehlizlerinde bıraktığını söyleyen Sağkan, TBB adına faillerin ortaya çıkarılması ve yargılanması için ellerinden geleni yapacaklarının sözünü verdi.

CHP’li Tanrıkulu’ndan adalet sözü

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da “Dönemin Genelkurmay yetkilileri, o dönemin siyasileri bu katliamın failidir” dedi. Tanrıkulu, en yakın zamanda faillerden hesap soracaklarının ve adaleti sağlayacaklarının sözünü verdi.

Buldan: “Ortada olmayan tek şey adalet, hukuk”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan katliamın üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen faillerin yargılanamamasının derin bir yara olduğunu söyledi. Buldan, “11 yıldır bu ailelerin ellerinde sadece resimler bıraktılar, bu ailelerin gözlerinde yaşlar bıraktılar. Etkin bir soruşturma yapılmadı, failler ortaya çıkarılmadı. Talimatı veren ortada, failler ortada, suçu işleyenler ortada. Ortada olmayan tek şey adalet, hukuk. Hesap vermesi gerekenlerin hesap sorması gerekenlere saldırdığı bir zihniyetle karşı karşıyayız” dedi.

“O tokat Kürt halkının duruşuna atıldı”

Roboskili ailelerin yargılandığını ve HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü’nün polis tarafından tokatladığını hatırlatan Buldan, şöyle devam etti: “Roboski’de canlarını yitirenler, yakınlarını kaybedenler hesap sorarken, onlara hesap vermesi gerekenler Roboski ailelerini yargılarken, Ferhat Encü’ye tokat atarken, aynı zamanda Kürt halkının duruşuna tokat attı. Bu aynı zamanda Kürt halkının kimliğine saldırıydı. Bu zihniyet, Roboski’de savaş uçaklarından bombaların 34 yurttaşımızın üzerine atılırken de aynıydı. İstanbul’da İl Eş başkanımız Ferhat Encü’nün yüzüne tokat atan zihniyet de aynı zihniyettir. Bu coğrafyada Kürt isen, adalet talep ediyorsan, demokrasi gelsin istiyorsan, karşılaştığın bir şey, o da büyük bir hukuksuzluk ve adaletsizlik. Bu ülkede hukuk, yasalar Kürtlere işlemiyor. Kürtler, Kürtlerin mücadelesi, adalet talebi, hak arayışı söz konusu olduğu zaman yasalar tersinden işletiliyor, geçerli kılınmıyor.

“Bu yara adalet sağlanmadan kapanmayacak”

Deniz Poyraz davasında zanlı Onur Gencer’e verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına da değinen Buldan, sözlerini şöyle tamamladı: “Hiçbir cinayet tek başına bir katil tarafından yapılmamıştır. O cinayetin arkasında belli odaklar ve güçler vardır. Ama bugün bakıyoruz Roboski’de de, Deniz Poyraz’da da, Dedeoğulları ailesinde de, bütün bu katliamlarda hep aynı şey işletiliyor. Bir kişiye ceza veriliyor, üzeri örtülmeye çalışılıyor. Ailelerimize söz veriyoruz: Bu dava burada bitmeyecek! Failler hesap verene kadar bu talimatı verenler başta olmak üzere bu cinayetten sorumlusu herkes hesap verene kadar mücadele devam edecek. Bu acı hepimizin acısı, bu yara hepimizin yarası. Bu yara adalet sağlanmadan kapanmayacak Bu adalet arayışı, bu çığlık hepimizin çığlığı. Yanlız değilsiniz, arkanızda milyonlar, Kürt halkı, Türkiye halklar var. Demokrasi güçleri ve hukukçular bilin ki bu acı ve yara hepimizin. Hepimize hem başsağlığı hem sabır diliyorum, annelerimizin ellerinden öpüyorum, yaşamını yitirenlere rahmet diliyorum.

Konuşmaların ardından katılımcılar, katliamda yaşamını yitiren yakınlarının mezarlarına çiçekler bırakarak, dualar okudu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.