Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mithat Sancar: “İktidarın başörtüsü meselesini istismar etmesinin yolunu kapattık, muhalefet buradan devam ediyor”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, AKP’nin “başörtüsüne anayasal güvence” diyerek sunduğu anayasa değişikliği teklifi hakkında “İktidarın, seçime endeksli bir hesapla başörtüsü meselesini istismar etmesine izin vermeyiz, vermedik ve bu yolu kapattık, şimdi de muhalefet buradan devam ediyor” dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın gündeminde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in kapatma davasının görüldüğü Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) bugün (10 Ocak) verdiği sözlü mütalaa ve HDP’nin Hazine yardımı hesabının bloke edilmesi kararı vardı. Sancar, “Bütün bu gelişmeler sadece HDP’ye yönelik baskılar olarak algılandıkça büyük yanılgılar, büyük tahribatlar oluşuyor. O nedenle dilimiz döndüğünce, nefesimiz yettiğince bütün bu gelişmelerin Türkiye’nin geleceği ile çok yakından ilişkili olduğunu anlatmaya çalışıyoruz” diye konuştu. 

OKUYUN: HDP’nin kapatılması davasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, AYM’ye sözlü mütalaasını sundu: “Seçimden önce sürecin tamamlanıp, tamamlanmaması yüksek mahkemenin takdiridir”

Sancar’ın grup toplantısında yaptığı konuşmadan öne çıkanlar şöyle:

“İktidarın başörtüsü meselesini istismar etmesine izin vermedik”

İktidarın, seçime endeksli bir hesapla başörtüsü meselesini istismar etmesine izin vermeyiz, vermedik ve bu yolu kapattık şimdi de muhalefet buradan devam ediyor. Söz veriyoruz, bütün inançların eşit olduğu, bütün halkların özgür yaşadığı geleceği biz kuracağız. Sizin gibi samimiyetsiz, küçük hesaplara dayalı hamlelerle ve planlarla değil, halkın en geniş katılımıyla ve halkın gücüyle inşa edeceğiz o özgürlük düzenini.

OKUYUN: AKP’nin başörtüsü konusunda Anayasa değişikliği teklifi için randevu talebini HDP’den sonra CHP ve İYİ Parti de reddetti

“Harcını Kürt düşmanlığından alan yeni bir devlet koalisyonu kurdular”

HDP’nin bu siyasal ve toplumsal gücü, yarattığı demokratik seçenek tekçi, otoriter, despot rejimdeki en büyük kırılmayı yarattı. Bu kırılmanın en akılda kalan ve unutulmayacak tecrübesi 7 Haziran’dır. Orada AKP’ye yaşatılan yenilgi Türkiye halklarına yeni bir yaşamın, yeni bir ülkenin, yeni bir düzenin mümkün olduğunu gösterdi. Bu umudu, bu umudun ışığını gösterdi. HDP’nin toplumsal ve siyasal mücadelesidir. O nedenle saldırılar artıyor. Her daha fazla saldırıya maruz kalıyor HDP.  Bu otoriter, tekçi, sömürücü, talancı sistemin kalıcı hale getirilmesinin önündeki en büyük engel HDP’dir. Bunu en iyi bilen de şimdiki iktidardır. O nedenle birbiriyle benzemez olan, birbirinin boğazına sarılmak için geçmişte fırsat kollayan güçler birleştiler ve yeni bir devlet koalisyonu kurdular. Bu devlet koalisyonunun da temel harcını Kürt düşmanlığından alan yeni bir devlet koalisyonu kurdular

“Kapatma davası, MHP’ye kongre hediyesi”

AYM, Türkiye’nin üçüncü büyük partisi HDP’nin demokratik hakkı, anayasal hakkı olan Hazine yardımını gasp etmeye yönelik bir karar aldı. Kapatma davası MHP’nin ve çeşitli karanlık güçlerin uzun süren kampanyası ve siyasi baskısı sonucu açılmıştır. Bu kapatma davası, o kampanyanın sonunda 17 Mart’ta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın verdiği iddianameyle açıldı. 18 Mart’ta MHP’nin kongresi vardı. Büyük ortak, küçük ortağa kongre hediyesi verdi. Aynı şey Hazine yardımının yatırılacağı hesaplara bloke konulması öncesinde de yaşandı. Yine MHP çıktı tehditlerle şantajlarla, HDP’ye verilecek Hazine yardımının durdurulması kampanyasını yürüttü. Ardından bir baktık ki Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı bu taleple AYM’ye başvurmuş. Oysa daha önce iki kere başvurmuştu. Bu talebi daha önce iki kere dile getirmişti, her ikisini de AYM reddetmişti.

OKUYUN: AYM, HDP’nin Hazine yardımının bulunduğu hesapların geçici olarak bloke edilmesine karar verdi: “AYM, kapatma davasıyla ilgili rengini ortaya koydu, seçimlere müdahale anlamına gelir”

OKUYUN: HDP’nin Hazine yardım hesabı bloke edildi | Parti kapatma ve Hazine yardımı kesilmesinde anayasal süreç nasıl işliyor?

OKUYUN: AYM, HDP’nin bloke edilecek Hazine yardımının 2023 yılı için olduğunu açıkladı | Karar, AYM Başkanı’nın karşı oyuyla alındı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.