382’nci Medyascope Açık Oturumu’nda Edgar Şar, konukları Osman Sert, Şebnem Yardımcı Geyikçi ve Tanju Tosun ile Altılı Masa’nın geçiş süreci yol haritası kapsamında ortaya çıkan tartışmaları ve HDP’nin aday çıkarma kararı sonrası oluşan dengeleri konuştu.
“Önemli olan masada kararların nasıl alacağı”
Siyasetbilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, son günlerdeki yetki tartışmasını bir iletişim sorunu olarak değerlendiriyor: “Bu mesele genel başkanların halihazırda üzerinde anlaştığı bir metni parça parça ve ağır aksak kamuoyuna iletme çabasının yarattığı problemlerden kaynaklanıyor. Geçiş sürecinde bir şekilde ortak yönetim ve eşgüdüm olacağı belli. CHP’li İbrahim Kaboğlu da son zamanda yazdığı yazılarda buna dikkat çekiyor. Eleştirilen asıl nokta burada partileri arasındaki oy oranı farklarına rağmen liderlerin eşit söz hakkına sahip olacağı fikri. Ancak Kılıçdaroğlu’nun son yaptığı açıklamada, bakanlık dağılımındaki sayıların oy oranına göre belirleneceği de yer alıyor. Önemli olan kararların nasıl alınacağı.”
“Muhalefetin henüz seçim öncesi ayrıntılar içinde boğulması seçmene iyi bir mesaj değil”
Siyasetbilimci Doç. Dr. Şebnem Yardımcı Geyikçi, Altılı Masa’nın en başında önemli bir heyecan yarattığına dikkat çekiyor: “Demokrasinin tüm partilerlerin katılımıyla inşa edilmesi halen kıymetli ve önemli. Ancak mevcut belirsizliler ve son krizler masada bazı konularda anlaşmanın sağlanmadığına işaret ediyor. Masadan beklenti de çok büyük. Temel sorun bence masada bazı önemli ayrımların yapılamaması. Seçimlerden önce yapılması gerekenler ve sonrasındakiler ayrımı çok önemli. Masa ise uzun bir süredir seçimler kazanılmış ve sonra ne yapılması gerekiyor buna odaklanmış durumda. Bu konuda yaptıkları da önemli ancak muhalefetin henüz seçim öncesi ayrıntılar içinde boğulması seçmene iyi bir mesaj değil. Bir aktöre yürütme erkinde oy oranından bağımsız ve orantısız bir yetki verilmesi hiç iyi bir mesaj değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bunu kullanıyor. Özellikle Davutoğlu’nun ‘Kriz çıkar, çözeriz’ ifadeleri Erdoğan’ın bunu daha rahat kullanmasını sağlıyor.”
“Bu tartışmalardan sonra liderler, 30 Ocak’ta açıklayacakları belgede liderler revizyon yapabilir”
PanaromaTR Direktörü Osman Sert, asıl sorunun sistem sorunundan kaynaklandığı görüşünde: “Liderler aslında bu krizi çözmeye çalışıyorlar. Mevcut krize yeni bir çözüm üretmeye çalışıyorlar ama o çözüm de başka bir kriz ve sorunun başlangıcı olarak algılanıyor haklı olarak. Cumhur İttifakı, iktidarda olmanın avantajını kullanıyor ve muhalefete göre daha bütünlüklü bir fotoğraf verebiliyor. Muhalefetin işi ise daha zor. Ortak bir aday bulunması gerekiyor ama adayları seçilse bile yönetimin nasıl olacağını kurgularken sıkıntılar ortaya çıkıyor. Bu tartışmalar hayırlı da olmuş olabilir. Belki bu tartışmalardan sonra liderler, 30 Ocak’ta açıklayacakları belgede revizyon da yapabilir.”