Galatasaray’ın forveti Barış Alper Yılmaz kimdir?

Son haftalardaki formunu, 8 Ocak’ta oynanan Fenerbahçe-Galatasaray maçındaki harika performansıyla da taçlandıran, sarı-kırmızılıların 22 yaşındaki forveti Barış Alper Yılmaz’ın kariyer öyküsünüHasan Hüseyin Alimoğlu yazdı.

Galatasaray’ın forveti Barış Alper Yılmaz kimdir?

Transfer dönemi sona erdiğinde forvet rotasyonunda Bafetimbi Gomis, Haris Seferovic ve Mauro Icardi’yi barındıran Galatasaray’ın 18. haftadaki Kadıköy deplasmanına sezon başı rezerv lige gönderilen Barış Alper Yılmaz ile çıkacağına kim ihtimal verebilirdi ki? 

Barış Alper Yılmaz, 23 Mayıs 2000’de Rize’de dünyaya geldi. Futbol hayatına da doğduğu şehrin takımı Rize’de başladı. Rize Özel İdare Spor altyapısında bir süre futbol oynadıktan sonra Ankara Demirspor’un yolunu tuttu. Üç sezon Ankara Demirspor forması giyen ve 43 resmi maçta 1 golle oynayan kanat oyuncusu, Eylül 2020’de bir başka başkent ekibi Ankara Keçiörengücü’ne geçti. Burada gösterdiği performansla dikatleri çeken Barış Alper, önce Ümit Milli Takımlar Teknik Direktörü Tolunay Kafkas tarafından milli takımkadrosuna çağrıldı, daha sonra da Fatih Terim tarafından fark edilip Galatasaray’ın yolunu tuttu.  

Fenerbahçe – Galatasaray derbisi, özgül ağırlığından bağımsız ligin gidişhatı açısından da sezonun en kritik maçlarından biriydi. Sene başından bu yana iki ezeli rakip, hem istatistiklerde hem puan durumunda hem de hava olarak şampiyonluğun en büyük iki adayı. Böylesi bir maçın öncesinde 11’leri gören Galatasaray taraftarı doğal olarak şaşırdı. Forvette ne bir önceki maç attığı golle kredi kazanan Gomis ne de sakatlıktan dönen ve takımla çalışmalara başlayan Icardi vardı. İleri uçta sene başı rezerv lige gönderilmiş ve asıl pozisyonu sağ ve sol kenar olan Barış Alper Yılmaz forma giyecekti.

Galatasaray’ın mutlak zaferi ile sonuçlanan maçta Barış Alper Yılmaz; Szalai, Serdar Aziz ve Gustavo Henrique gibi fizik gücü yüksek elit stoperlere karşı çok iyi bir sınav verdi. Barış Alper’in bir ihtimal bu üçlüyü hızıyla ekarte edip savunma arkasına sarkmasını ve Fenerbahçe’nin arkada bıraktığı alanları değerlendirmesini bekleyebilirsiniz. Ancak Barış Alper Yılmaz’ın bu üçlüye karşı hava toplarında etkili olmasını ve ikili mücadelelerde ayakta kalmasını bekler miydiniz diye sorsam çoğunuzdan hayır cevabını alacağıma eminim. Barış Alper, bu üç oyuncuya karşı hem sırtı dönük oyunda başarılı oldu hem de savunma arkasına sarktığında hızıyla özellikle Gustavo Henrique’ye zor anlar yaşattı. Öyle ki Galatasaray’ın iptal olan ilk golündeki serbest vuruş, Barış Alper’in Gustavo’yu zor durumda bıraktığı bir pozisyondan hemen sonra gelmişti.

Barış Alper, derbide (ne kadar formsuz olursa olsun) ikili mücadele canavarı Crespo’nun ardından en çok ikili mücadeleye giren oyuncuydu (18). Barış Alper, oynadığı 76 dakika boyunca topla 29 kez buluştu. Bu istatistiğin önemini geçen sezon Bafetimbi Gomis’in Kadıköy’de ilk yarıda 6 maçın toplamında ise 11 defa topla buluştuğunu hatırlayınca daha iyi anlıyoruz. Rakamlardan bağımsız maçta bulunduğu konumlar, topu aldığı bölgeler, stoperleri manipüle ederek takım arkadaşlarına açtığı alanlar çok kıymetliydi. 

Galatasaray formasıyla bu sezon çıktığı 16 maçta 7 gol-5 asistlik bir performans gösteren Barış Alper Yılmaz, hem İstanbulspor hem de Sivasspor maçında attığı goller ile savunma arkası koşulardaki meziyetlerini de göstermişti. Galatasaray’ın Torreira – Oliveira ve Mertens’ten oluşan statik orta saha üçlüsü için ihtiyaç duyduğu dinamizmi de Barış, Rashica ile beraber fizik gücü sayesinde veriyor. Fizik özellikleri olmak istediği, evrildiği profil için çok uygun. Keza Ankaragücü maçında kendisini geliştirdiğini ve hücum repartuarını bizlere sundu. Ters kanattan gelen ortada ikinci forvet olarak içeri girdi ve demarke pozisyonda golü attı. Bir kanat oyuncusu için ikinci forvet olmak, içeri koşular atmak bu ligde çok fark yaratan bir özellik. Tıpkı 2020-2021 sezonunda Larin’in Beşiktaş’ta yarattığı fark gibi. 

Bugüne kadar gösterdiği bazı pasajlar ile Galatasaraylı taraftarla eski bir dostu hatırlatıyor Barış Alper Yılmaz. Savunma arkasına sarkışlarındaki zamanlaması uzun boyu ve kenardan forvete evrilme süreci… Burak Yılmaz’ın da hikayesi ile örtüşen bazı noktalar var. Ancak Barış’ın hâlâ geliştirmesi gereken topsuz oyun meziyetleri bulunuyor. Kendisi direkt olarak bir santrfora dönüşmese de, ligimizde az bulunan, bulunduğu zamanda da “X-Faktör”e dönüşebilen güçlü, ters kanattan gelen ortalarda ikinci forvet olabilen, durdurulması zor bir futbolcuya evrilmesi zamanla mümkün. Fizik gücü ve patlayıcılığının yanı sıra topsuz oyununu ve bitiriciliğini geliştirirse, Galatasaray için gelecek yılların çok özel hücum oyuncularından biri olacaktır.

Yazan: Hasan Hüseyin Alimoğlu

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.