Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, 7 Ocak’ta mezunlara gönderdiği bir maille kampüs içinde yer alan Mezunlar Derneği’nin (BÜMED) kira sözleşmesini yenilemeyeceğini duyurdu ve binaların tahliyesi için 20 Ocak’a kadar süre tanıdı. BÜMED karara tepki göstermek için bugün (15 Ocak) sosyal tesislerde toplandı.
15 dakika sessiz nöbet ile başlayan eylem, konuşmalarla devam etti. Mezunlar, rektörlüğün verdiği kararın haksız ve hukuksuz olduğunu belirtti. BÜMED Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Cesur, açıklama yaptı.
BÜMED’in kurulduğu günden bu yana, okulun her ihtiyacında mezunları seferber ettiğini belirten Cesur, “BÜMED, Boğaziçi Üniversitesi’nde kariyer, kültürel, sosyal anlamda öncü etkinlikler düzenleyerek, öğrenci-mezun arasında güçlü bir rol model ilişkisi kurmuştur. Kısacası sosyal tesisimizin kampüsteki varlığı sayesinde; mezunlar, öğrenciler ve akademisyenler etle kemik gibi olmuş, kenetlenmiştir” dedi.
“Birçok yatırım, proje ve burs fonu, mezunlarının gücü ve desteğiyle gerçekleşmiştir”
Mezunların kampüsten uzaklaştırılmaya çalışıldığını belirten Cesur, “Mezunların yüzde 94’ünün kabul etmediği uygulamalar ve atama biçimine karşı duruşumuz sebebiyle kampüsten uzaklaştırılıyoruz. 38 yıldır BÜMED’in üniversitemize yaptığı nakdi yardım bir yana; öğrenciler için burs, psikolojik destek; ihtiyaç sahibi tüm bileşenlerimiz için yemek, giyecek, fatura ve kira yardımı; akademik çalışmalar için maddi manevi destek, kısacası Boğaziçi Üniversitesi’nin sınırlı kamu kaynaklarıyla gerçekleştirmekte zorlandığı birçok yatırım, proje ve burs fonu, mezunlarının gücü ve desteğiyle gerçekleşmiştir” diye konuştu.
“30 yıldır ilk defa bir rektör tarafından uzaklaştırılmak isteniyoruz“
“BÜMED, 30 yıldır ilk defa bir rektör tarafından uzaklaştırılmak istenmektedir” diyen Cesur konuşmasına şöyle devam etti:
“Oysaki en değerli üniversiteler, mezunlarına kucak açar, onlarla birlikte ve onların desteğiyle ülkesine akademik ve kültürel katkı sunmaya devam eder. Aynı kampüste var olan akademisyen, mezun ve öğrenci; üniversitesinin ilkelerini ve değerlerini yeni kuşaklara aktarır. Dünyanın her yerindeki köklü üniversiteleri bugünlere başarıyla taşıyan şey, bu birliktelik ve bağdır. Atanmış rektörün verdiği bu kararı kabul etmediğimizi söylediğimiz günden beri Boğaziçi’nin tüm bileşenleri ve kamuoyu bizlere destek verdi. Saygın basın mensupları ve kuruluşları da konuyu yakın takibe aldı. Bugün burada, toplumun her alanında öncü isimler ve mezunlar olarak yarattığımız bu değeri korumak için toplandık. 10 bine yakın mezunumuz bu uygulamanın iptal edilmesi için imza verdi.”