Uzmanların bir minibüs büyüklüğünde olduğunu açıkladığı 2023 BU, bugüne kadar Dünya’ya en çok yaklaşan asteroitlerden biri olarak tarihe geçti. Asteroit, Dünya’ya tam tamına 3600 kilometre yaklaştı.
2023 BU, bu gece TSİ 03:27’de Güney Amerika’nın en güneyindeki noktaya yaklaştı ve hızlıca geçti. Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), 2023 BU’nun Dünya’ya bu kadar yaklaşması Güneş etrafındaki yörüngesinin kaymasına neden olacak.
Asteroidi geçtiğimiz hafta sonu Kırım’daki bir amatör gökbilimci tespit etti: Gennadiy Borisov. NASA, asteroidin Dünya için hiçbir tehlike oluşturmadığını açıklamıştı.
At @NASA we have dedicated teams who watch the skies to make sure we are safe from hazardous asteroids.
— Bill Nelson (@SenBillNelson) January 26, 2023
Today's asteroid flyby is one of the closest ever recorded, but our #PlanetaryDefense experts have been tracking the asteroid and know it's not a threat to Earth. https://t.co/gOaR6ZNg4Z
2023 BU’yu takip eden gökbilimler, boyutu ve yörüngesi hakkında bilinenleri netleştirdi. Asteroidin boyutu 3,5 metreye 8,5 metreydi. Dünya’ya çarpacak bir yörüngeden geçse bile atmosferde büyük bir yangın topu halinde parçalanacaktı.
Örneğin 2013 yılında Rusya’nın güneyinde Dünya’nın atmosferine çarpan Chelyabinsk adlı asteroidin çapı 20 metreye yakındı. Bu çarpmanın etkisiyle de camları kıracak şekilde şok dalgaları yaratmıştı.
Dünya’ya yakın geçmesi beklenen ve zarar verme ihtimali olan asteroitlerin tespit edilmesi için büyük bir çaba harcanıyor, birçoğu da tespit edildi. Örneğin dinozorların yok olmasına neden olan asteroidin çapı yaklaşık 12 kilometreydi.
İngiltere’deki Warwick Üniversitesi’nden Prof. Don Pollacco, Dünya’nın yörüngesinden geçen ve henüz keşfedilmemiş asteroitler olduğunu söyledi. 2023 BU’nun da yakın zaman önce keşfedildiğini ama bu keşiften önce belki de binlerce kez bu yörüngeden geçmiş olduğunu ifade etti. Pollaco şöyle konuştu:
“2023 BU’nun bileşimine bağlı olarak, bu asteroidin Dünya yüzeyine ulaşması mümkün değil. Bunun yerine dolunaydan daha parlak şekilde bir ateş topu gibi atmosferde yanacak. Ancak atmosfere girebilecek ve büyük hasara yol açabilecek henüz keşfedilmemiş pek çok asteroit var.”
Kaynak: BBC
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.