Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğu Kudüs’teki saldırılardan sonra İsrail’den yeni terörle mücadele kararları: Sivillerin silah taşıması kolaylaşıyor

İsrail ile Filistin arasında yaşanan gerilim tırmanıyor. İsrail hükümeti, kendilerine saldıran Filistinliler’in ailelerini cezalandırmayı hedefliyor. Bunun için saldırı düzenleyen kişilerin ailelerin ya da yakınlarının evlerini yıkma, sosyal güvenlik haklarını feshetme ya da bu kişileri sınır dışı etmek için çalışmalar yapıyor. Bu plan doğrultusunda hükümet, 27 Ocak Cuma günü Kudüs’te 7 İsrailliyi öldüren bir Filistinlinin ailesinin evini yıkmak için mühürledi.

İsrail’de 1 Kasım 2022’de düzenlenen genel seçimlerden sonra kurulan hükümet, İsrail tarihindeki en sağcı hükümet. Aşırı sağ partilerden oluşan koalisyon hükümeti, İsrailliler’e saldıran Filistinliler’i cezalandırmayı hedefliyor. Hükümetin bu adımı, ocak ayında çok sayıda Filistinlinin de öldürüldüğü bir döneme denk geldi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın da bugün iki ülke arasında yaşanan gerilimi düşürmek için Kudüs’te görüşmeler yapması planlanıyor. Blinken bugün Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüşmek için Kudüs’e, ardından da Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüşmek için Ramallah’a gidecek.

Antony Blinken

Peki İsrail-Filistin hattında neler oluyor?

Doğu Kudüs’te 27 Ocak Cuma akşamı Doğu Kudüs Neve Yaakov’da Ateret Abraham sinagoguna Şabat duası için gidenlerin hedef alındığı saldırıda yedi İsrailli öldürüldü. 21 yaşındaki saldırgan Hayri Alkam, saldırının ardından kaçarken güvenlik güçleri tarafından hedef alındı ve öldürüldü. İsrail hükümeti, Alkam’ın Doğu Kudüs’teki evinin yıkılmadan önce mühürleneceğini açıkladı.

Hayri Alkam

Siyasi kademenin aldığı karar doğrultusunda polis güçleri, MGB ve IDF askerleri, Neve Ya’akov’da silahlı saldırıyı gerçekleştiren Hayri Alkam’ın evine baskın düzenledi. Doğu Yerusalayim A-Tor bölgesinde bulunan eve dün (29 Ocak) operasyon yapıldı ve ev mühürlendi.

Yıkılan evlerden biri

28 Ocak Cumartesi günü de 13 yaşında bir çocuk, Doğu Kudüs’e bağlı Silvan beldesinde iki kişiyi silahla vurdu ve yaraladı. Bazı silahlı sivillerin karşı ateş açması sonucu yaralanan çocuk saldırgan, daha sonra tedavi altına alındı. İsrail hükümeti, bu saldırının sorumlusunun da evinin mühürleneceğini açıkladı.

İnsan hakları örgütleri, İsrail hükümetinin bu planının toplu bir cezalandırma olduğunu söylüyor ve eleştiriyor. İsrailli insan hakları örgütü HaMoked’te görev yapan Dani Shehnar, Alkam’ın evinin bir gecede mühürlenmesinin “ailelerden intikam alma arzusunu” gösterdiğini söylüyor.

Binyamin Netanyahu

Yeni terörle mücadele kararları

Bu saldırıların ardından İsrail Güvenlik Kabinesi, ülkede terörle mücadele önlemlerini artırdı. Bu önlemlerden biri de İsrail vatandaşlarının silah ruhsatı ve silah satın almasının kolaylaştırılması. İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, hükümetin aldığı bu önlemlerden memnuniyet duyduklarını belirterek, “Siviller silahları olduğunda kendilerini daha rahat savunabilirler” dedi.

Netanyahu’nun İsrail Parlamentosu’na (Knesset) sunduğu önlemlerden diğerleri ise şunlar: Filistinlilerin ailelerini sınır dışı etmek için yasal düzenlemeler, Filistinlilerin ailelerinin ya da yakınlarının evlerini hızlıca yıkma, aile üyelerini veya arkadaşlarını gözaltına alma, Batı Şeria’ya daha fazla asker gönderme ve sivillere daha çok silah lisansı verme.

İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara ise sivillerin silah taşımasının kolaylaştırılmasına karşı çıktı ve Ben-Gvir ile aralarında bir tartışma yaşandı.

Tel Aviv’de silahlanmaya karşı çıkan sol partilerin protesto gösterileri.

Filistinliler’in evlerinin mühürlenmesi hakkında da bir tweet atan Ben-Gvir, “Elimizdeki tüm imkanlarla terörle mücadele edeceğiz” dedi.

Doğu Kudüs’teki bu saldırılar, 26 Ocak Perşembe günü Cenin Mülteci Kampı’na düzenlenen ve 10 Filistinlinin öldürüldüğü saldırıdan sonra geldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.