Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zelenskiy’nin Batı’dan talep ettiği savaş uçaklarına ABD kapısını kapadı: Biden, Ukrayna’ya F-16 vermeyeceklerini açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya F-16 savaş uçağı göndermeyeceklerini duyurdu. Biden’ın Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yıldönümünde Avrupa’ya bir ziyaret düzenleyip düzenlemeyeceğine dair de belirsizlik sürüyor.

ABD Başkanı Joe Biden dün (30 Ocak) Maryland’daki ziyaretinin ardından başkent Vaşington’a döndü. Biden, Beyaz Saray’da bir gazetecinin kendisine “ABD, Ukrayna’ya F-16 gönderecek mi?” sorusuna “Hayır” yanıtını verdi. Biden’ın bu yanıtı, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un da Ukrayna’ya savaş uçağı göndermeyi reddetmesinden bir gün sonra geldi.

Almanya’nın Ukrayna’ya 14 adet Leopard 2 tankı, ABD’nin de 31 adet M1 Abrams tankı göndereceğini açıklamasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve diğer Ukraynalı yetkililer, Batılı müttefiklerinden savaş uçağı da talep etmişti. Zelenskiy, Rusya ile devam eden savaşta üstünlüğü ele geçirebilmek için savaş uçaklarına ihtiyaç duyduklarını belirtmişti. Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Andriy Melnik, müttefiklerinden Ukrayna’ya Eurofighters, Tornados, Rafales ve Gripen jetlerini de içerecek bir şekilde “savaş uçağı koalisyonu” kurmalarını istemişti.

Fakat Biden ve Scholz’dan gelen bu açıklamaların ardından Ukrayna’ya savaş uçağı gönderilmesine dair tartışmalar sona erdi.

Savaş uçağı göndermek ya da göndermemek

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, geçen pazar (29 Ocak) günü verdiği bir röportajda, 14 adet Leopard 2 tankını göndermeyi taahhüt etikleri şu günlerde başka bir yardım göndermeyi tartışmanın anlamsız olduğunu söyledi. Alman Tagesspiegel gazetesine verdiği röportajda Scholz, NATO’nun Rusya ile bir savaş halinde olmadığını ve savaş uçağı göndererek böyle bir tırmanışa izin vermeyeceklerini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da söz konusu Ukrayna’ya destek olduğunda hiçbir ihtimalin dışlanmaması gerektiğini fakat Fransa’nın da kendisini savunma yeteneğinin sınırlandırmaması gerektiğini belirtti.

Aralarında Hollanda’nın da bulunduğu Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ise savaş uçağı gönderip göndermeme konusunda kesin bir karar vermiş değil. Bu konuya dair net bir açıklama Polonya’dan geldi. Varşova hükümeti, NATO ile koordineli bir şekilde Ukrayna’ya savaş uçağı göndermeye hazır olduklarını açıkladı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.