Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Millet İttifakı, hükümet programını açıkladı | DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakcı: “Kapsamlı, somut, içi dolu bir metin beklemiyorlardı”

Millet İttifakı, Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni açıkladı. Metni hazırlayan komisyonda görev alan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakcı, hükümet programı olarak sunulan  metni, bundan sonra çalışmaların nasıl devam edeceğini ve öne çıkan taahhütlerden biri olan Malvarlıklarının Geri Alınması Ofisi’ni Medyascope’a değerlendirdi. Çanakcı, cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi sürecinde DEVA Partisi’nin Genel Başkan Ali Babacan’a tam yetki verdiğini söyledi.

Millet İttifakı’nın seçimlerden kazanarak çıkması halinde uygulanacak hükümet programının omurgasını oluşturacak Ortak Politikalar Mutabakat Metni kamuoyuna açıklandı. Temel Politikalar Ortak Çalışma Grubu’nun ekim ayından bu yana üzerinde çalıştığı programda dokuz ana başlık ve 75 alt başlıkta 2 bin 300’den fazla madde yer alıyor. Metni yazan komisyonda görev alan DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, Medyascope’a konuk oldu. 

Mutabakat metni için yapılan olumlu eleştirilerin çalışma şevklerini artırdığını söyleyen Çanakcı, olumsuz eleştirileri de dikkate aldıklarını belirterek, “Kapsamlı, somut, içi dolu bir metin beklemiyorlardı, çok olumlu geri bildirimler aldık” dedi.

Millet İttifakı, Strateji ve Planlama Teşkilatı kurmayı taahhüt ediyor

Millet İttifakı’nın kurmayı taahhüt ettiği Strateji ve Planlama Teşkilatı’nı Çanakçı, “Eski Devlet Planlama Teşkilatı’nın, günün koşullarına uyarlanmış hali” olarak açıkladı. Strateji ve koordinasyon odaklı teşkilatın günlük uygulamalarla ilgilenmeyeceğini, ülkenin uzun dönemli kalkınma stratejisiyle ilgili çalışma yürüteceğini vurgulayan Çanakcı, “Türkiye’yi plansızlıktan, programsızlıktan, günübirlik kararlardan, keyfi uygulamalardan kurtaracak bir teşkilat öngörüyoruz” dedi.

Durum ve Hasar Tespit Komitesi, “halının altına süpürülen sorunları” ortaya çıkaracak

Mutabakat metninde kurulması taahhüt edilen Durum ve Hasar Tespit Komitesi ile ilgili Çanakçı, özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile 2018’den bu yana “halının altına süpürülen sorunların” ve kamu maliyesinin gerçek durumunun ortaya çıkarılacağını vurguladı. Deneyimli denetim elemanları ile uzmanlardan oluşacak komitenin cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışması ve kamu kurumlarından bilgi temini konusunda tam yetkili olması planlanıyor.

Malvarlıklarının Geri Alınması Ofisi’nin temeli, AB Müktesebatı’na dayanıyor

Mutabakat metninde yer alan “Malvarlıklarının Geri Alınması Ofisi”, Avrupa Birliği Müktesebatı’na uyum kapsamında tarifleniyor. Ofiste çalışacak bürokratların görev tanımlarına ve ofisin hangi birimlere bağlı çalışacağına ilişkin detayların henüz belli olmadığını söyleyen Çanakcı, şöyle konuştu:

Malvarlıklarının Geri Alınması Ofisi neyle görevli olacak? Özellikle suç gelirlerinin izlenmesi, suç gelirlerine dayalı olarak elde edilen malvarlıklarının geri alınması, geri alınan malvarlıklarının yönetimi, uluslararası boyutu olan suç gelirlerinde bir temas noktası olması gibi bir rol üstlenecek. AB’deki örneklere baktığımız zaman, bu ofisler kolluk birimlerinin, adli birimlerin, vergi birimlerinin, gümrük birimlerinin ve konuyla ilgili diğer birimlerin yer aldığı, birden fazla alanı kapsayan ve çok disiplinli bir yapıda teşkil ediliyor. Bizim de (Türkiye’nin) uyum sürecinde, tam üyelikten en az iki yıl önce Malvarlıklarının Geri Alınması Ofisi’ni kurma taahhüdümüz vardı fakat tam olarak yerine getirilmedi. AB’nin ilerleme raporlarında, bu beklenti her yıl tekrar ediliyor. Mutabakat metninde yer verdiğimiz hususun temeli budur.

Geçiş Sürecinin Yol Haritası’nı genel başkanlar ele alıyor

Çalışmalarının sürdüğü ve 13 Şubat’ta Saadet Partisi’nde yapılacak toplantı ile tamamlanması beklenen Geçiş Sürecinin Yol Haritası’nın genel başkanlar tarafından ele alındığını belirten Çanakcı, şunları söyledi: 

Geçiş Sürecinin Yol Haritası ile ilgili herhangi bir komisyon kurulmadı, tamamen yönetim modeliyle ilgili ve liderler seviyesinde ele alınan bir husus. Partiler kendi bünyelerinde çalışmalar yürütüyorlar, her parti kendi liderini bilgilendiriyor ve katkıda bulunuyor. 26 Ocak’ta yapılan açıklamada Geçiş Süreci Yol Haritası’nın ortak cumhurbaşkanı adayı belirleme süreciyle birlikte ele alınması ve tamamlanması konusunda mutabakata varıldı. 13 Şubat’a kadar bu süreç devam edecek, yetişirse her ikisinin de 13 Şubat’taki toplantıda açıklanması söz konusu olabilecek.

Çanakcı, Geçiş Sürecinin Yol Haritası’nın ortak cumhurbaşkanı adayı tarafından açıklanmasının doğal olduğunu, çünkü cumhurbaşkanı adayının parlamenter sistemin ruhuna uygun olarak ülkeyi nasıl yöneteceğini kamuoyu ile paylaşacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinde DEVA Partisi, Ali Babacan’a tam yetki verdi

DEVA Partisi Genel Merkez Yönetim Kurulu, mutabakat metninin açıklanmasının ardından, 31 Ocak Salı günü toplandı. Aday ismi belirlenmesi konusunda DEVA Partisi’nin kurullarının Genel Başkan Ali Babacan’a yetki verdiğini Çanakcı, şöyle açıkladı:

Parti tüzüğümüz gereği, cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi ve seçimlere ilişkin diğer hususlarda Genel Merkez Yönetim Kurulu’muz yetkili. Bizim de geçen salı günü yaptığımız toplantıda Genel Merkez Yönetim Kurulu’muz Genel Başkanımıza tam bir yetki devri gerçekleştirmiş durumda.

OKUYUN: Millet İttifakı, Hükümet Programı’nı açıkladı: Sığınmacılara Türkçe öğretilecek

OKUYUN: Millet İttifakı, Hükümet Programı’nı açıkladı: Metinde İstanbul Sözleşmesi yok

OKUYUN: Millet İttifakı, Hükümet Programı’nı açıkladı: Tek haneli enflasyon, yolsuzlukla ve kamuda israfla mücadele

OKUYUN: Millet İttifakı, hükümet programını açıkladı: KYK borçları sosyal sorumluluk projeleri ile ödenebilecek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.