Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bakanlıktan deprem bölgesindeki çocuklar için koruyucu aile açıklaması | Av. Çağla Gül Bulut: “Talihsiz ve erken bir açıklama, henüz enkaz altında olan aileler var”

Türkiye, 6 Şubat’ta meydana gelen depremle sarsıldı. Son iki günde 95 binden fazla kişi, deprem bölgesindeki çocuklara koruyucu aile olmak için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuruda bulundu. İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Sözcüsü Avukat Çağla Gül Bulut, “Depremin beşinci günündeyiz hâlâ enkaz altında olanlar var. Koruyucu ailenin şu an gündeme gelmemesi gerekiyordu” dedi.

Türkiye, 6 Şubat’ta meydana gelen depremle sarsıldı. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki deprem Kahramanmaraş, Diyarbakır, Gaziantep, Adana, Kilis, Osmaniye, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa ve Hatay’ı vurdu.

Deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Birçok bebek ve çocuk enkazdan kurtarılarak hastanelerde tedavi altına alındı. Refakatçisi olmayan 0-1 yaş aralığındaki 16 bebek dün (9 Şubat) Kahramanmaraş’tan Ankara’ya getirildi.

Bakanlıktan koruyucu aile açıklaması

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, korunma ve bakım ihtiyacı belirlenen çocukların, sırada bulunan ve mevcut koruyucu ailelerin yanlarına yerleştirildiğini, yeni aile adaylarının e-Devlet üzerinden başvuruda bulunabileceğini duyurdu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın paylaştığı açıklama şöyle:

“Deprem bölgesinde korunma ve bakım ihtiyacı tespit edilen çocukların durumları meslek elemanlarımız tarafından titizlikle değerlendirilmekte, sırada bulunan ve mevcut koruyucu ailelerimizin yanlarına yerleştirme işlemleri sürdürülmektedir. Yeni başvuruda bulunacak koruyucu aile adaylarımız e-Devlet üzerinden veya deprem bölgesinin dışında ikamet ettikleri ilin aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerimize şahsen başvurabilirler.”

Çocuklar koruyucu aileye neden yerleştirilir?

Koruyucu aile, korunma ve bakım altında bulunan çocuğun, karmaşık ve sorunlu olan dönemini örselenmeden geçirmesini ve normal hayatına devam etmesini sağlayarak çocuğa yardımcı olur. Bir çocuğun koruyucu aileye yerleştirilmesi için biyolojik anne ve babası hayatta olsa dahi rıza alınmasına gerek yok.

Biyolojik anne ve babası hayatta olan ancak onların yanında kalması uygun olmayan, biyolojik aile ile hukuki bağı devam ettiği için evlat edindirilmesi mümkün olmayan, devlet koruması altında olan çocuklar uygun görülmeleri halinde koruyucu ailelerle eşleştirilebilir.

İki günde 95 bin başvuru

Son iki günde 95 binden fazla kişi, deprem bölgesindeki çocuklara koruyucu aile olmak için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

Medyascope’a konuşan İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Sözcüsü Avukat Çağla Gül Bulut, koruyucu aile olabilmek için e-Devlet’ten başvuruda bulunmanın yeterli olmadığını, uygun şartların sağlanması gerektiğini belirtti.

Avukat Bulut, “Önce başvuru şansları olması lazım, koruyucu aile olabilme şansı. Yaş aralıkları var, en az ilkokul mezunu olma şartı var” dedi.

Koruyucu aile olmanın şartları

Koruyucu aile olmak için evlilik şartı aranmıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın internet sitesinde gerekli şartlar şöyle sıralanıyor:

  • T.C. vatandaşlığı
  • Sürekli Türkiye’de ikamet etmek
  • 25-65 yaşları arasında olmak
  • En az ilkokul mezunu olmak
  • Düzenli bir gelire sahip olmak

“Sıkı bir inceleme söz konusu”

Koruyucu Aile Yönetmeliği kapsamında ailelerden sağlık raporu, adli sicil kaydı, öğenim belgesi, gelir belgesi vb. isteniyor. Bununla birlikte çocuk ile koruyucu aile ilişkileri açısından önem taşıyan temel mesleki değerlendirmelerine esas oluşturacak incelemeler yapılıyor.

Avukat Bulut, tüm bu sürecin çocuk alanında çalışan çeşitli uzmanların yer aldığı bir komisyon tarafından yürütüldüğünü dile getirdi. Bulut, koruyucu ailelerin mesleklerine, sosyal ilişkilerine, çocukla nasıl bir ilişki kurabileceklerine bakıldığını belirtti.

Bulut, “Sıkı bir inceleme söz konusu. ‘Koruyucu aile olacağım’ diyerek yaptığınız başvuru hemen gerçekleşmeyecek, bu uzun bir süreç” dedi.

Avukat Çağla Gül Bulut

“Bakanlığın açıklaması çok talihsiz”

Deprem bölgesindeki çocukları öncelikle kendi ailelerine ulaştırmak gerektiğini belirten Bulut, “Bakanlığın açıklaması bence talihsiz bir açıklama. Öncelikle ailelerine, yakınlarına, akrabalarına hızlıca ulaştırmak gerekiyor. Anne-babaları ya da akrabalarına ulaşılamadığı kesinleşmedi. Şu an depremin beşinci günündeyiz hâlâ enkaz altında olanlar var. Mucizevi kurtulanlar var. Koruyucu ailenin asla beşinci günde gündeme gelmemesi gerekiyordu” dedi.

“Enkazdan çıkan çocukları yetkililere verin”

Çocukların tüm sorumluluğunun devlete ait olduğunun altını çizen Bulut, enkazdan çıkarılan çocukların sadece yetkililere teslim edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bulut, “Kötü niyetli insanlar var, çocuklarımızı ailelerine teslim etmek için devletin çalışma yapması lazım. Çocuğu enkaz altında bulunca sadece yetkililere verin. Çocuk enkaz altından çıkıyor, birisi geliyor ‘Benim torunum’ diyor. Biz bunu nereden bileceğiz?” diye konuştu.

Bulut, çocuklar için öncelikle bakım, barınma, psikolojik destek sağlanması gerektiğini, bunlara yönelik tedbirlerin alınmasının önemli olduğunu belirtti. Bulut her ne olursa olsun çocuğun üstün yararının esas alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.