Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Üniversitelerde uzaktan eğitime geçildi | Eğitim Sen Genel Başkanı Kurul: “Üniversitelerde sadece ders verilmiyor, sosyal dayanışmayı azaltan bir karar”

Türkiye, 6 Şubat’ta meydana gelen depremle sarsıldı. Depremin ardından üniversitelerde uzaktan eğitime geçildi. Karara tepki yağdı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Nejla Kurul, “Üniversiteler sadece ders verilen bir yer değil, ciddi bir yaşam alan ve bu yaşam alanını azaltan bir kararla karşı karşıyayız” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversitelerde tamamen uzaktan eğitime geçileceğini açıkladı. Erdoğan’ın açıklamasının ardından karara tepki yağdı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından üniversitelerin kapatılmaması için çağrıda bulundu:

“Üniversiteler bir yaşam alanı”

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Nejla Kurul, depremin üzerinden az bir süre geçtiğini belirterek üniversitelerin eğitime başlama tarihlerinin ertelenebileceğini söyledi.

Deprem bölgesindeki birçok öğrencinin farklı illerde eğitim gördüğünü ve yurtlarda kaldığını dile getiren Kurul, “10 il için ne yapılabilir? 10 ilin etrafındaki çevre illerle ilgili bir planlama ve düzenleme nasıl yapılabilir? Bunlara bakılmadan tüm üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi çok total ve biraz da otoriter bir yaklaşım” dedi.

Üniversite öğrencilerinin hayatı gözlemlediğini, depremi konuşmaları gerektiğini vurgulayan Kurul, “Okullar, üniversiteler bir sosyal dayanışma alanı. Uzaktan eğitim karşılaşmaları engelleyen, birbirinden uzaklaştıran bir süreç” diye konuştu.

Üniversitelerin bir yaşam alanı olduğunu dile getiren Kurul, sözlerine şöyle devam etti:

“Üniversiteler sadece ders verilen bir yer değil, ciddi bir yaşam alan ve bu yaşam alanını azaltan bir kararla karşı karşıyayız.”

“Uzaktan eğitim nitelikli değil”

Uzaktan eğitimin niteliğinin yetersiz olduğunun da altını çizen Kurul, “Bölümlerin bir kısmı mühendislik fakülteleri. Uzaktan eğitimin niteliğini, ortaya çıkardığı sonuçları salgın döneminde çok net biçimde gördük” dedi.

Kurul, öğretim üyelerinin de olumsuz etkileneceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öğretim üyelerinin de tüm eğitim karşılaşmalarını, birlikte fikir üretmelerini, görüş geliştirmelerini, tartışma yürütmelerini ortadan kaldıran bir süreç olacak.”

“Üniversiteler makul bir tarihte açılmalı”

Kurul, karar alınmadan önce eğitim sendikaları, emek ve demokrasi platformları ve öğrenci oluşumları ile birlikte değerlendirmeler yapılması gerektiğini vurguladı.

Kurul, önerilerini ise şöyle sıraladı:

  • Üniversitelerin açılacağı tarih mevcut koşulları da gözeterek, makul bir tarihte ve net biçimde belirlenmeli,
  • Deprem bölgesindeki üniversite öğrencileri geçici olarak güvenli bölgelerdeki üniversitelere alınmalı,
  • Depremden doğrudan etkilenen personel, öğrenci ve aileleri tespit edilmeli,
  • Personele, öğrencilere ve ailelerine yaşadıkları ağır tahribatı hafifletecek düzeyde nakdi ve ayni yardım planlanmalı,
  • Personele, öğrencilere ve ailelerine üniversiteler, belediyeler ve yurtlar bünyesinde ücretsiz barınma, beslenme ve ulaşım imkanları sağlanmalı,
  • Personele, öğrencilere ve ailelerine ücretsiz psikolojik destek verecek birimler oluşturulmalı.

Bilim Akademisi üyelerinden açıklama

Bilim Akademisi üyeleri de bir açıklama paylaşarak kararın yanlış olduğunu vurguladı. Açıklamada, yapılan yanlıştan ivedilikle geri dönülmesi gerektiği belirtildi.

Açıklama şöyle:

Üniversitelerde uzaktan eğitim kararına gelen diğer tepkiler ise şöyle:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.