Türkiye, 6 Şubat’ta meydana gelen depremle sarsıldı. Depremin ardından üniversitelerde uzaktan eğitime geçildi. Karara tepki yağdı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Nejla Kurul, “Üniversiteler sadece ders verilen bir yer değil, ciddi bir yaşam alan ve bu yaşam alanını azaltan bir kararla karşı karşıyayız” dedi.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversitelerde tamamen uzaktan eğitime geçileceğini açıkladı. Erdoğan’ın açıklamasının ardından karara tepki yağdı.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından üniversitelerin kapatılmaması için çağrıda bulundu:
Sakın okulları kapatmayın, sakın. Covid sırasında gençlerimizin ruh sağlığı zarar gördü. Gençlerimize daha çok zarar vermeyelim. Sakın. Elimizde bir tek gençlerimiz kaldı.
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) February 11, 2023
“Üniversiteler bir yaşam alanı”
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Nejla Kurul, depremin üzerinden az bir süre geçtiğini belirterek üniversitelerin eğitime başlama tarihlerinin ertelenebileceğini söyledi.
Deprem bölgesindeki birçok öğrencinin farklı illerde eğitim gördüğünü ve yurtlarda kaldığını dile getiren Kurul, “10 il için ne yapılabilir? 10 ilin etrafındaki çevre illerle ilgili bir planlama ve düzenleme nasıl yapılabilir? Bunlara bakılmadan tüm üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi çok total ve biraz da otoriter bir yaklaşım” dedi.
Üniversite öğrencilerinin hayatı gözlemlediğini, depremi konuşmaları gerektiğini vurgulayan Kurul, “Okullar, üniversiteler bir sosyal dayanışma alanı. Uzaktan eğitim karşılaşmaları engelleyen, birbirinden uzaklaştıran bir süreç” diye konuştu.
Üniversitelerin bir yaşam alanı olduğunu dile getiren Kurul, sözlerine şöyle devam etti:
“Üniversiteler sadece ders verilen bir yer değil, ciddi bir yaşam alan ve bu yaşam alanını azaltan bir kararla karşı karşıyayız.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Uzaktan eğitim nitelikli değil”
Uzaktan eğitimin niteliğinin yetersiz olduğunun da altını çizen Kurul, “Bölümlerin bir kısmı mühendislik fakülteleri. Uzaktan eğitimin niteliğini, ortaya çıkardığı sonuçları salgın döneminde çok net biçimde gördük” dedi.
Kurul, öğretim üyelerinin de olumsuz etkileneceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Öğretim üyelerinin de tüm eğitim karşılaşmalarını, birlikte fikir üretmelerini, görüş geliştirmelerini, tartışma yürütmelerini ortadan kaldıran bir süreç olacak.”
“Üniversiteler makul bir tarihte açılmalı”
Kurul, karar alınmadan önce eğitim sendikaları, emek ve demokrasi platformları ve öğrenci oluşumları ile birlikte değerlendirmeler yapılması gerektiğini vurguladı.
Kurul, önerilerini ise şöyle sıraladı:
- Üniversitelerin açılacağı tarih mevcut koşulları da gözeterek, makul bir tarihte ve net biçimde belirlenmeli,
- Deprem bölgesindeki üniversite öğrencileri geçici olarak güvenli bölgelerdeki üniversitelere alınmalı,
- Depremden doğrudan etkilenen personel, öğrenci ve aileleri tespit edilmeli,
- Personele, öğrencilere ve ailelerine yaşadıkları ağır tahribatı hafifletecek düzeyde nakdi ve ayni yardım planlanmalı,
- Personele, öğrencilere ve ailelerine üniversiteler, belediyeler ve yurtlar bünyesinde ücretsiz barınma, beslenme ve ulaşım imkanları sağlanmalı,
- Personele, öğrencilere ve ailelerine ücretsiz psikolojik destek verecek birimler oluşturulmalı.
Bilim Akademisi üyelerinden açıklama
Bilim Akademisi üyeleri de bir açıklama paylaşarak kararın yanlış olduğunu vurguladı. Açıklamada, yapılan yanlıştan ivedilikle geri dönülmesi gerektiği belirtildi.
Açıklama şöyle:
Üniversitelerde uzaktan eğitim kararına gelen diğer tepkiler ise şöyle:
Üniversiteleri kapatarak sadece yeni mağdurlar yaratmış olacaksın!
— Selahattin Demirtaş (@hdpdemirtas) February 11, 2023
Yurtları boşaltacağına Saray'ı boşalt! pic.twitter.com/b6oCnLuPT7
Online eğitime geçmek başta depremi yaşayan üniversite öğrencilerileri olmak üzere travmayı, yalnızlığı artıracak. Pandemi sonrası bu konuda araştırmalar var, şimdi durum daha ağır. Uzaktan eğitim altyapısı yetersiz, erişimi olmayan öğrenciler ve kırsalda dijital eşitsizlik var.
— Hacer Foggo (@hacerfoggo) February 11, 2023
Barınma sorununa çare üniversiteleri kapatmak olamaz.
— Ahmet Davutoğlu (@Ahmet_Davutoglu) February 12, 2023
Acilen bu yanlış karardan dönülmeli, depremzedeler öğrenci yurtları yerine aile konaklamasına daha uygun olan kamu misafirhaneleri ve otellere yerleştirilmeli.
Ülkedeki TÜM üniversite öğrencilerini "yurtlardan çıkın, ateş pahasına kiraladığınız evlerden çıkın, stajlarınızı bırakın, pılınızı pırtınızı toplayıp memleketinize dönün" diye kovup ne kadar şahane bir şey olduğunu pandemide gördüğümüz uzaktan eğitime dönmek mi çözüm?
— Cem Say (@say_cem) February 11, 2023
Uzaktan eğitim şu anda alınabilecek en KÖTÜ karar. Birliktelik rehabilite eder. Yurtları kullanacağız diye her öğrencinin kendi haline bırakılması yanlış. Hele deprem bölgesinden gelen öğrencilerin olanağı olacak mı? O kadar otel varken ilk kurban edilen eğitim. #üniversite
— Cangül Örnek (@CangulOrnek) February 11, 2023
Birçok depremzede öğrenci üniversitenin sağlık ve psikososyal hizmetlerinden faydalanabilirdi. Onlar için üniversite refah hizmetleri yeridir. Nerden baksan harcandılar. Bu kararı kimse tek başına alamaz.
— Feyza Akınerdem (@feyza_ae) February 11, 2023