Doğa Koleji binasına İTÜ’den “Okul olarak kullanılması uygun değil” raporu: Velilerden tepki yağdı, yönetim “hibrit eğitim” kararı aldı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi tarafından hazırlanan rapora göre, Can Eğitim Grubu bünyesindeki Doğa Koleji’nin İstanbul-Ataşehir’de yer alan binasının ilkokul ve ortaokul olarak kullanılması uygun değil. Veliler toplam dokuz binanın riskli olduğunu, yönetimden konuya ilişkin açıklama yapmalarını beklediklerini belirterek imza kampanyası başlattı. Doğa Koleji yönetimi ise konuyla ilgili inceleme yapılacağını, 27 Şubat Pazartesi günü itibarıyla “hibrit eğitim sistemi” kararı alındığını duyurdu.

Türkiye, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerle sarsıldı. Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay’da çok sayıda bina çöktü. Binlerce insan hayatını kaybetti, yüz binlerce insan ise yaralandı.

Depremin ardından İstanbul’dakiler başta olmak üzere birçok devlet okulu yapılan incelemelerin ardından riskli olduğu için tahliye edildi.

Devlet okullarının güvenlik gerekçesiyle tahliye edilmesi gözleri özel okullara çevirdi.

İTÜ’den Doğa Koleji binasına “uygun değildir” raporu

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi tarafından hazırlanan “İstanbul İli Ataşehir İlçesi İçerenköy Mahallesi Değirmen Yolu Cad. NO:22 Adresinde Bulunan İlkokul-Ortaokul Doğa Koleji Binasının 2018 TDY’ye Göre Performans Analizi Teknik İnceleme Raporu”na göre binanın ilkokul ve ortaokul olarak kullanılması uygun değil.

Raporda bina için “Güçlendirme yapıldığı halde yapı göçme bölgesinde olduğu için ilkokul ve ortaokul olarak kullanılması uygun değildir” ifadeleri yer alıyor.

Prof. Dr. Ali Osman Atahan imzalı raporda, okulda yapılan teknik incelemenin sonuçları ise şöyle dile getiriliyor:

“Genel olarak yapılan değerlendirmede söz konusu ilkokul ve ortaokul yapısı taşıyıcı sistemlerinin kullanımı ve yaşanan çevre depremlerden dolayı hasar görmediği ve etkilenmediği görülmüştür. Yapı Matbaa olarak tasarlanmıştır fakat yapının tasarlandığı yıl göze alındığından 1975 tarihli deprem yönetmeliği yürürlüktedir.

Deprem yönetmeliği 1998 yılında değiştirilmiş olup 2007 ve 2018 yılında tekrar değiştirilmiştir. deprem yer hareketleri kullanılan değerler ve okullar için tasarım sınıfları değiştirilmiş, deprem yükleri artırılmıştır. 2018 deprem yönetmeliğine göre yapılan daha büyük kuvvetlere ve yer hareketlerine dayanacak şekilde tasarlanması gerekmektedir. Somut bina zamanındaki yürürlükteki yönetmeliğe ve şartlara göre yapılmıştır. Fakat ‘güçlendirme’ yapıldığı halde bugünkü yürürlükteki yönetmeliğin istediği şartları sağlamadığı gibi yapı göçme bölgesi performans bölgesindedir. 2018 TDY’ye göre yapı ‘göçme bölgesi’ performans seviyesindedir. Güçlendirme yapıldığı halde yapı göçme bölgesinde olduğu için ilkokul ve ortaokul olarak kullanılması uygun değildir.”

Velilerden imza kampanyası

Çocuklarının can güvenliğinden endişe duyan Doğa Koleji velileri, Can Eğitim Grubu’ndan açıklama yapmalarını beklediklerini belirterek imza kampanyası başlattı.

Sosyal medya hesaplarından da duruma tepki gösteren veliler, 25 Şubat 2023 tarihinde Doğa Koleji Genel Merkezi önünde basın açıklaması yapacak.

Görüştüğümüz veliler, Doğa Koleji yönetiminin kendilerine konuyla ilgili bilgi vermediğini belirtti.

“Hibrit eğitim” kararı

Doğa Koleji yönetimi tarafından İstanbul’daki Bomonti, Kartal, Bostancı, Yakacık kampüslerinde eğitim gören öğrencilerin velilerine ise akşam saatlerinde bir e-posta gönderildi.

Okul binaları için 2022 yılı eylül ayında depreme dayanıklılık teknik incelemesi yapıldığı ve bir problem olmadığının saptandığı belirtilen açıklamada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca lisanslı bağımsız yapı denetim firması tarafından tekrar inceleme yapılacağı bilgisi paylaşıldı.

Analiz ve denetimlerin 15 Mart 2023 tarihine kadar tamamlanmasının beklendiği aktarılan açıklamada, 27 Şubat 2023 Pazartesi günü itibarıyla “hibrit eğitim sistemi” kararı alındığı duyuruldu.

Velilerden tepki yağdı

Hibrit eğitim kararına sosyal medyada velilerden tepki yağdı.

Veliler, 25 Şubat’taki basın açıklamasından önce alınan bu kararla sorumluluğun kendilerine yüklendiğini, çalışan velilerin çocuklarını okula göndermek zorunda olduğunu, riskli binaların tahliye edilmesini istediklerini belirtiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.