Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çorlu davasında 13. duruşma: “Türkiye’de adalet esaret altında”

Çorlu tren kazasına ilişkin davanın 13. duruşması bugün (21 Mart) yapıldı. Aileler, yaklaşık beş yıldır “Adalet istiyoruz” diyerek geldikleri Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde gerçek sorumluların yargılanmasını istedi. Mahkeme heyeti davayı 19 Temmuz’a erteledi.

Çorlu tren kazasına ilişkin davanın 13. duruşmasından önce Santral Parkı’nda bir araya gelen aileler, “Hak, hukuk, adalet! Kaza değil cinayet” sloganlarıyla davanın görüldüğü Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ne yürüdü. Kazada yakınlarını kaybeden yurttaşlar, dönemin Ulaştırma Bakanı Ahmet Aslan, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü İsa Apaydın, TCDD Genel Müdür Yardımcısı Ali İhsan Uygun, TCDD Servis Bakım Müdür Vekili Mümin Karasu’nun fotoğraflarını taşıdı ve gerçek sorumluların yargılanmasını istediklerini bir kez daha söyledi.

Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nin önünde aileler adını konuşan Zeliha Bilgin, Yunanistan’da 57 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasının ardından Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis’in istifa ettiğini ve Başbakan Kiryakos Miçotakis’in özür dilediğini hatırlattı: “Türkiye’de beş yıl önce 25 canımızı ihmallere kurban verdik. Kim ne yaptı? Dönemin TCDD Genel Müdürü İsa apaydın ihale rekortmeni oldu!”

Ailelerin bedduası sanıkların “zoruna gitmiş”

Kazada iki kardeşini, yeğenini ve kızını kaybeden Zeliha Bilgin, duruşmadan önce sanıklara seslenip şöyle dedi: “Bana beş yıldır her gün 8 Temmuz. Ben akşam rüyamda Bihter’i gördüm. 14 yaşımda evladımı kefenledim, 30 yaşında kardeşimi altı aylık bebeğiyle kefenledim, 36 yaşında kardeşimi kefenledim. Allah belanızı versin. Aldığınız her kuruşta 25 kişinin kanı var. Boğazınıza dursun inşallah. Mühendisliğin batsın inşallah. Zorunuza gitmiş bela okuyoruz diye. Allah bir kere değil, bin kere belanızı versin. Yüzünüzü görmeye tahammül edemiyorum.”

Torunu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mehmet Öz, “Beş senedir mahkemeye geliyoruz. Beş senedir adalet arıyoruz” diyerek mahkeme heyetini eleştirdi. Sanıklardan Mümin Karasu’nun ifadesine tepki veren Öz, “Bunlar hiçbir şeye vakıf değiller. Görev yapma amacıyla değil, ceplerini doldurmak için gelmişler. Beddua etmeyeceğiz de ne yapacağız? Tek savunmamız beddua” dedi.

Oğlu Serhat Şahin’i kaybeden Hüseyin Şahin, gerçek sorumluları mahkeme salonunda görmek istediklerini söyledi: “40 gün önce deprem oldu. Orada da sorumlular atanan kişiler! Bu kişileri dinlemek istemiyoruz, gerçek sorumluları istiyoruz. Mümin Karasu 25 ihaleye girmiş! Nereden para bulup ihaleye girdi? Bunları mahkemede değil, hapiste görmek istiyorum.”

“Kıyamet 2018’de koptu”

Zeliha Bilgin ise “Nerede bu devlet?” diye sorup “Biz beş yıldır buradaki şahıslarla birlikte üst düzey yöneticilerin mahkemeye gelmesini istiyoruz. Bana her gün 8 Temmuz , her yıl 2018! Ben yanlış bir şey istemiyorum, adalet istiyorum. Benim kıyametim 2018’de koptu. Beddua etmeden duramıyorum. Bu gördüğünüz, 2018’deki Zeliha değil. Allah aynı acıyı yaşatmadan canlarını almasın, Allah belalarını versin” dedi.

Kazada oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz ise “Beş yıldır geliyoruz, gidiyoruz. Evladı öldürülmüş bir anne olarak ben şahsen bu cevaplardan tatmin olmuyorum. Siz bir baba olarak, hakim olarak bu cevaplardan tatmin oluyor musunuz? Çok net bir şey var ortada, ‘Altyapı için çalışma yapılması gerekiyordu, bu zahmetli bir işti’ diyorlar. ‘Genel müdürlük sorumlu’ diyorlar. Türkiye’de adalet esaret altında. Heyetiniz, Türkiye’deki ölümleri durduracak kararı verebilir” diye konuştu.

Tanık sorumlu tayini yaptı

Tanıkların ve sanıkların dinlenmesinin ardından avukat Deniz Özen söz aldı. Özen, “Tanık Yasin Baba, ilk defa sorumlu tayini yaptı. ‘Sorumlu genel müdürlüktür’ dedi. Bu yeni delildir. Yeniden genel müdürlük yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmanızı talep ediyoruz” dedi. 

Mahkeme heyeti, savcı mütalaasının ardından avukatların taleplerini reddetti ve duruşmayı 19 Temmuz’a erteledi.

Ne olmuştu?

İstanbul Halkalı’dan Edirne Uzunköprü’ye giden “hızlandırılmış” tren, 8 Temmuz 2018’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine bağlı Sarılar’da devrildi. Kazada 25 kişi yaşamını yitirdi, en az 300 kişi yaralandı. Kazanın yaşandığı alanda iki yıl sonra, 16 Temmuz 2020’de, bilirkişi heyeti keşif yaptı.

Kazaya ilişkin davada TCDD 1. Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk yargılanıyor. Dört sanığın, “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak” suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapsi isteniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.