Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Finlandiya resmen NATO’nun 31. üyesi oldu

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından yıllardır sürdürdüğü tarafsızlık ilkesinden vazgeçen Finlandiya, bugün (4 Nisan) resmen NATO’ya katıldı, ittifakın 31. üyesi oldu. Birazdan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nün katıldığı tören ile Finlandiya bayrağı NATO’nun Brüksel’deki karargâhında dalgalanacak.

Finlandiya’nın NATO ittifakına katılımı, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto’nun ittifaka katılım belgesini ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a vermesi ile resmiyet kazandı. Bugünkü tören NATO’nun kuruluşunun 74. yıldönümüne de denk geldi.

Dün (3 Nisan) tören öncesi Brüksel’deki NATO Genel Merkezi’nde konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, şunları söylemişti:

“Burada, NATO genel merkezinde ilk kez hem Kuzey’in hem de bir bütün olarak NATO’nun güvenliği için Finlandiya bayrağını dalgalandıracağız. Bunun sonucunda İsveç de daha güvenli olacak.”

Çavuşoğlu’ndan açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından konuya ilişkin paylaşım yaptı. Paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

“ABD Dışişleri Bakanı ile ilişkilerimizi ele aldık. Finlandiya’nın NATO’ya katılım onay belgesini, #NATO Kurucu Antlaşması uyarınca üyelik belgelerini saklayan ABD’ye teslim ettik.”

Finlandiya bayrağını bekleyen boş direk.

Finlandiya’nın NATO ittifakına katılımıyla ittifaktaki ülkelerin Rusya ile sınırı iki katına çıktı. Çünkü Finlandiya’nın Rusya ile sınırı bin 340 kilometre. Şu anda bu sınırda ahşap çitler bulunuyor.

Rusya’nın tepkisi ne oldu?

Finlandiya’nın NATO’ya katılımına Rusya’nın tepkisi gecikmedi. Konuya dair ilk açıklama Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko’dan geldi. Grushko, NATO güçlerinin Finlandiya’ya konuşlanması durumunda Rusya’nın güvenliğini sağlama almak için ne gerekiyorsa yapacağını söyledi.

Ne olmuştu?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından yıllardır tarafsızlık politikalarıyla bildiğimiz iki ülke, İsveç ve Finlandiya, bu politikalarından vazgeçmiş ve NATO’ya başvurma kararı almıştı. İki ülkenin NATO’ya katılımı uzun bir süre Türkiye’nin bu ülkelerin terör örgütlerine verdiği destek nedeniyle askıdaydı. Türkiye geçtiğimiz günlerde Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylamıştı. Türkiye’nin bu adımıyla Finlandiya’nın üyeliğinin önünde herhangi bir engel kalmamıştı.

Fakat İsveç’te durum biraz farklı. Ocak 2023’te aşırı sağcı Rasmus Paludan’ın Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yakmasının ardından iki ülke arasındaki ilişkiler daha da gerildi. Ankara bu yüzden Stokholm’ün NATO üyeliğine kırmızı ışık yakıyor. Konuyla yakından ilgilenen çok sayıda uzman İsveç’in NATO üyeliğinin Türkiye’de 14 Mayıs’ta düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonrasına kalacağını söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.