Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Açık Oturum (395): Listeler sonrası iktidar ve muhalefetin kampanyaları nasıl gidiyor?

395’inci Medyascope Açık Oturumu’nda Edgar Şar, konukları İbrahim Uslu, Osman Sert ve Nezih Onur Kuru ile milletvekili listelerinin belirlenmesi sonrası iktidar ve muhalefetin seçim öncesi son durumunu konuşuyor.

CHP listeleri çok başarılı”

Osman Sert, CHP’nın listesinin birçok açıdan çok başarılı olduğuna işaret ediyor: “CHP birçok dinamiği dikkate almak durumundaydı. Örneğin AK Parti her zaman ne yapıyorsa onu yaptı. CHP ise ilk kez muhalefet değil, iktidar listesi hazırlamaya çalıştı ve birçok talebi karşılama ve yönetme işlevini yerine getirdi. Sadece DEVA, Gelecek, Saadet ve DP ile değil aynı zamanda İYİ Parti ile de müzakereler listelere şekil verdi. Bu kadar çok parametrenin etkili olduğu bir süreçte, görece çok başarılı bir performans oldu. Bu partiler, bir milletvekili getirecek ve getirdikleri oranda o koltukları da alacaklar. Ama bu bir sinerji meselesi. Her parti aynı oranda katkı getirir mi bunu göreceğiz çünkü seçimlerde çok parametre var ancak iktidarı değiştirme motivasyonu, başka sebeplerle gölgelenmediği sürece ben bu sinerjinin oluşturulmasının mümkün olduğunu düşünüyorum.”

“Muhafazakar seçmenin Altı Ok’a oy vermesi meselesi bir mesele. Bunu yok saymamak lazım. Ancak her şeyi bu belirleyecek demek de doğru değil. 2019 yerel seçimlerinde de bu mesele kısmen çözülmüştü ancak bunun tartışılmaya devam etmesi ortada bir sancının olduğunu da gösteriyor. Bu sancı bu seçimde tamamen çözülmeyecektir ama yine de bir kırılma olacaktır bu seçimde, özellikle de ilk kez oy kullanacak gençler için.”

“Referandumdan beri AKP’den uzaklaşan seçmen CHP’yle beraber hareket etmeye alıştı”

İbrahim Uslu, mevcut tablonun dezavantajları da avantajları da olduğuna dikkat çekiyor: “Muhafazakar seçmen ile CHP arasındaki ilişki 2017 referandumunda başlamıştı. O zamanlar AKP-MHP toplamı yüzde 60’ların üstündeydi ancak anayasa değişikliğine destek açısından toplum ortadan ikiye bölünmüştü. AKP’nin referandumumda kaybettiği 8-9 puanlık kısım muhalefetle ilişki kurmaya başladı ve bir daha tamamen hiçbir zaman AKP’ye dönmedi. Bu seçmen grupları CHP’yle beraber hareket etmeye alıştılar, bu davranış onlar için normalleşti.”

“Sağ seçmende kazanan tarafa oy verme eğilimi de çok yüksek. Şimdi iktidar şansı olan bir muhalefet ittifakı var. DEVA, Gelecek ve Saadet yalnız girseydi, bu seçmenin onlara yönelmesi daha zor olurdu çünkü onların tek başına iktidar şansı olmayacaktı. Şimdiki CHP listeleri ise iktidar hedefi ve ihtimali olan listeler. Bu önemli bir avantaj. Ancak dezavantajlar da var. Sadullah Ergin örneğinde veya Altı Ok’a oy vermeye eli gitmeyeceği söylenen muhafazakar seçmen örneğinde görüldüğü gibi ideolojik tutuculuk var. Diğer bir dezavantaj ise Muharrem İnce, Memleket Partisi gibi seçenekler de muhalefet için bir merkezkaç etki yaratabilir. Burada neticeyi yaratacak şey bu dört etkinin birbirleriyle nasıl etkileşeceği.”

“Memleket Partisi baraja yakın bir bir oy alırsa ikinci bir Genç Parti senaryosu gerçekleşmiş olur”

Nezih Onur Kuru, MHP ve Memleket Partisi’nin belirleyici aktörler olduğunu söylüyor: “MHP, AKP ile ortak liste yapmadı. MHP böyle bir hamle yaparak ilk bakışta Cumhur İttifakı’nın işini zorlaştırdı ancak kendi açısından belli açılardan avantaj bekliyor olabilir. Öte yandan 16 ilde CHP ve İYİ Parti’nin ortak listeye gitmesi de Cumhur İttifakı’nın Meclis çoğunluğu ihtimalini zora soktu. Burada Memleket Partisi’nin de ne yapıp, yapamayacağı önemli. Oyları düşme eğilimine girse de halen barajı geçebilir. Memleket Partisi’ne oy vermeyi düşünen seçmenin çoğunluğu muhalefete yakın. Eğer bunlar stratejik olarak Millet İttifakı’na gelirse iktidarın çoğunluk şansı daha da azalır. Ancak Memleket Partisi baraja yakın oy alırsa bir bakıma 2002’deki Genç Parti senaryosu gerçekleşebilir ve Millet İttifakı’nın işi zorlaşabilir. Memleket Partisi barajı geçerse fazla milletvekili çıkarması yine kolay olmayacak. Bu durumda Memleket Partisi bir ‘kingmaker’ haline gelebilir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.