Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2023 | Buket Topaktaş’ın Denizli izlenimleri: Rüzgar, Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yana esiyor

Türkiye’nin dönüm noktalarından biri olarak tanımlanan 14 Mayıs 2023 seçimlerine sayılı günler kaldı. Medyascope il il gezerek seçim nabzını tutmaya devam ediyor. Denizli, sağ seçmen oranının yüksek olduğu bir il ve 2004 yerel seçimlerinden bu yana Adalet ve Kalkınma Partili (AKP) belediye başkanları tarafından yönetiliyor. 16 Nisan referandumunda “Hayır” diyerek sürpriz yapan Denizli, yeni bir sürprize hazır mı? Denizli’de rüzgâr Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yana mı esiyor? Buket Topaktaş, bu soruların cevabını bulmak için Denizli’deydi.

Denizli’de 2018 genel seçimlerinde sandıktan Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 47,8 oy alarak birinci çıktı. Millet İttifakı’nın adayı Muharrem İnce ise yüzde 35,4 oy aldı.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Millet İttifakı’nın adayı İYİ Partili Ümit Bahtiyar yüzde 43,91 oy alırken, Cumhur İttifakı’nın adayı AKP’li Osman Zolan yüzde 50,56 oy alarak belediye başkanı seçildi.

İktidara “hayır” mesajı

Denizli sağ seçmen oy oranının yüksek olduğu bir il olmasına rağmen 2017 yılında 16 Nisan referandumunda “Hayır” diyerek bir sürpriz yaptı.

D20 Haber Genel Yayın Yönetmeni Engin Ünal, bu durumu şöyle açıklıyor: “Denizli’de zaman zaman dengeler kurulur. Denizli farkını siyasi istikrardan yana kullanır ve mesajlarını çok net verir. Referandumda Denizli’de ‘Hayır’ çıkması aslında iktidara bir mesajdı.”

D20 Haber Genel Yayın Yönetmeni Engin Ünal

CHP Denizli İl Başkanlığı’nda anlaşmazlıklar

Engin Ünal, CHP Denizli İl Başkanlığı’nda anlaşmazlıklar yaşandığını, CHP’nin kendi içinde henüz bir konsensüs sağlayamadığını dile getiriyor.

Ünal, Denizli halkında Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına dair herhangi bir önyargının olmadığını fakat CHP’nin kendi içinde yaşadığı anlaşmazlıkların seçim sonuçlarını etkileyebileceğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Denizli halkında Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına dair herhangi bir önyargı yok. Yani onun kim olduğuna, kimliğine bakılmıyor. Burada temsil ettiği siyasi yapıya bakılıyor. Denizli’de Kılıçdaroğlu’nun şahsına yönelik bir önyargı yok. Burada eğer CHP istediği oyu alamazsa ya da Millet İttifakı’nın bileşenleri istediği oyu alamazsa çalışamamaktan dolayı olacaktır. CHP il örgütünün yaşadığı sorunlardan dolayı olacaktır. Çünkü burada CHP henüz kendi içinde bir konsensüs sağlayabilmiş değil.”

İYİ Parti ne yapacak?

İYİ Parti lideri Meral Akşener, “Altılı Masa asla dağılmayacak, masayı dağıtmaya kimsenin gücü yetmez” sözlerinden kısa bir süre sonra Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıkarak masadan ayrılmıştı. Akşener görüşmelerin ardından Altılı Masa’ya geri dönmüştü.

Engin Ünal, Akşener’in Altılı Masa’dan ayrılmasına destek olan ilk isimlerden birinin İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk olduğunu, bu nedenle Denizli’de İYİ Parti’nin seçim çalışmalarına ne kadar ağırlık vereceğini bilemediğini dile getiriyor:

“İYİ Parti bu çalışmaya ne kadar angaje olabilir, teşkilat buna ne kadar destek verebilir, bilemiyorum. Çünkü masadan kalktığında Meral Akşener ilk tepki verenlerden biri Denizli Milletvekili Yasin Öztürk olmuştu. Dolayısıyla İYİ Parti, cumhurbaşkanlığı seçimine ne kadar asılır, kestiremiyorum.”

“Tereddütler olsa da birleşme sağlandı”

İYİ Parti Denizli İl Başkanı Özer Tunçtürk, Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusunda tereddütler olsa da birleşme sağlandığı için her türlü çabayı göstereceklerini belirtiyor:

“Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı noktasında bazı tereddütler olsa da bir birleşme sağlandı. Genel başkanımızın bu noktadaki duruşuna her zaman saygı duyduk. Genel başkanımızın takdirleriyle belirlenmiş olan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanması için Denizli İl Başkanlığı olarak da elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz.”

İYİ Parti Denizli İl Başkanı Özer Tunçtürk

“Halil İbrahim sofrası” göndermesi

Kılıçdaroğlu, Akşener’in çıkışının ardından açıklamalarda bulunarak, “Sevgili halkım, biz bu yola çıkarken hep Halil İbrahim sofrasından bahsettik. Çünkü bu sofraya bu ülkenin tüm renklerini davet etmemiz gerekir. ‘Sofraya o oturmasın, bu oturmasın’ diyerek bu ülkeyi toparlayamayız” demişti.

CHP Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum, Kılıçdaroğlu’nun önderliğinde kurulan Halil İbrahim sofrası sayesinde seçimi kazanacaklarını dile getiriyor.

“Birleşe birleşe kazanacağız” diyen Horzum, şöyle konuşuyor:

“Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun önderliğinde, bu Halil İbrahim sofrasında Kürt, Çerkez, Laz, Tatar, Sünni, Alevi, her türlü insan burada karnını doyurabilecek. Ama bu masaya bazıları giremeyecek. Haramzadeler giremeyecek, beşli çeteler giremeyecek.”

CHP Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum

TİP ve HDP etkisi

Engin Ünal, Millet İttifakı’na dahil olmayan partilerin Denizli’de oyları bölme ihtimali olduğunu söylüyor:

“CHP’yi bağlayan bir başka unsur olan TİP burada ne kadar oy alacak? HDP ve İYİ Parti ne kadar oy alacak? Bunların üzerine bir miktar da Muharrem İnce’yi eklerseniz Denizli’de CHP’nin kaybedeceği oy geniş bir sahaya yayılıyor gibi görünüyor.”

Sokağın nabzı: Vatandaşlar ne diyor?

Denizli’de şu an rüzgar Kılıçdaroğlu’ndan yana esiyor. Medyascope mikrofonlarına konuşan yurttaşların büyük bir bölümü Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vereceklerini söylüyor fakat “Erdoğan” diyenlerin sayısı da az değil, dengeler her an değişebilir.

Önceki seçimlerde Recep Tayyip Erdoğan’ı desteklediğini belirten bir yurttaş şöyle konuşuyor: “Tayyip usandırdı artık. Önceki seçimlerde Tayyip’e verdik ama şimdi işin tadını kaçırdı. Bundan sonra oy yok.”

Recep Tayyip Erdoğan’ı desteklediğini belirten bir genç ise “Neden?” sorusunu, “Yaptıkları için. Her şey yaptı. Köprü, havalimanı, elinden geleni yaptı. Dürüst, adam gibi adam” diyerek yanıtlıyor.

İlk turda Muharrem İnce’ye oy vereceğini dile getiren bir yurttaş, ikinci tura Kılıçdaroğlu ve Erdoğan kaldığı takdirde oy kullanmayacağını belirtiyor.

Muharrem İnce etkili olacak mı?

Ali Osman Horzum, Muharrem İnce’nin adaylığının Denizli için endişe yaratmadığını vurgulayarak, “Sayın İnce kendi partisini kurduğunda bizden de istifalar oldu ama hepsi yuvaya geri döndü. O yüzden ben bu konuda bir sıkıntı görmüyorum. Endişe verici bir durum olarak hiç algılamıyorum” diyor.

“Bir oy Kemal’e, bir oy Kamil’e”

SOL Parti Denizli Milletvekili Adayı Av. Kamil Doğan, Denizli’de Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 60’ın üstünde oy alacağını düşündüğünü belirtiyor.

Seçim çalışmalarını, “Bir oy Kemal’e, bir oy Kamil’e” diyerek yürüttüklerinin altını çizen Doğan, bu seçimin Taliban rejimi ile kadınlar arasında bir tercih anlamına geldiğini de sözlerine ekliyor.

SOL Parti Denizli Milletvekili Adayı Av. Kamil Doğan

Yeniden Refah Partisi ve HÜDA PAR’ın Cumhur İttifakı’nı desteklediğinin altını çizen Doğan, şöyle konuşuyor:

“HÜDA PAR’ın bu memlekette insanları domuz bağıyla diri diri gömdüğü, kendi taraftarları da içinde olmak kaydıyla ölüm kuyularının açıldığı bir anlayışın temsilcisi olması nedeniyle Türkiye açısından da tehlikeli bir ittifak olduğunu düşünüyoruz.”

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesinin ardından Denizli’de MHP’nin oylarının düşeceğini belirten Doğan, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Denizli halkı aslında kadirşinas bir halktır. MHP’li yurttaşların, öldürülen Ülkü Ocakları Başkanı’nın ardından bir başsağlığı bile dilemeyen parti başkanlarına oy vermeyeceğini düşünüyorum.” 

Denizli’de seçim güvenliği

Muhalefet partileri seçim güvenliği için çalışmalarını hızlandırdı. CHP Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum ve İYİ Parti Denizli İl Başkanı Özer Tunçtürk de Denizli için seçim güvenliği çalışmalarının sürdüğünün altını çiziyor.

Denizli Seçim İzleme Platformu Üyesi Av. Hazal Ertemur ise siyasi partilerin bu konuda yeterli önlem almadığını düşündüklerini belirtiyor.

Ertemur, önceki seçimlerde usulsüzlükler yaşandığını, Honaz ilçesinde seçimlerin tekrar edildiğini hatırlatarak, “Geçtiğimiz seçimlerde tutanakların daha önceden imzalanması sorunu yaşadık. Honaz seçimleri iki kez tekrar edildi, sayıldı. Orada çok büyük problemler yaşandı. Mühürsüz oylar ülke genelinde problem oldu. Tutanakların mevcut sonuçlarla karşılaştırıldığında farklı olduğu görüldü. Mühürlenen yerde bulunmayan, mühürlü oylar çıktı. Biz de en azından kendimiz denetleyebilelim, vatandaşlık görevimizi yerine getirelim istedik” diyor.

Denizli Seçim İzleme Platformu Üyesi Av. Hazal Ertemur

Ertemur, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Biz A partisi, B partisinden ziyade sandığa yansıyan iradenin tam olarak sonuca da yansıması taraftarıyız. Bu sebeple seçimlerin bağımsız gönüllüler tarafından denetlenerek, en azından vicdani sorumluluğun yerine getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda siyasi partilerin vicdanımızı çok rahatlatmadığını düşünüyoruz.”

81 ilde seçimin nabzını tutuyoruz. Bütün il izlenimi videolarımız için aşağıdaki YouTube oynatma listemizde gezinebilir, şehrinizi bulabilirsiniz:

En büyük sorun: “Turizm”

Denizli, Türkiye’de turizm açısından önemli şehirlerden biri. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Pamukkale Travertenleri her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

Şehir merkezine yaklaşık 30 dakika uzaklıkta yer alan travertenlere girmek için ayakkabılarınızı çıkarmanız gerekiyor, üzerinde sadece çıplak ayakla yürüyebiliyorsunuz.

Giriş ücreti 2023 yılı için kişi başı 200 TL olarak belirlenmişti, bilet sırasında konuştuğumuz yurttaşlar bu durumdan şikayetçi. Giriş ücretinin daha uygun olması gerektiğini dile getiriyorlar.

Engin Ünal, travertenlerin bugünkü koşullarda iyi korunduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirtiyor.

CHP Pamukkale İlçe Başkanı Arda Arpacı, Denizli’de turizmin iyi değerlendirilemediğini, Pamukkale Travertenleri’ni ziyaret eden turistlerin büyük çoğunluğunun “günübirlikçi” olduğunu vurguluyor.

Arpacı, Denizli’de kalıcı turiste ihtiyaç olduğunun altını çiziyor: “Pamukkale’ye gelen turistler ya günübirlikçiler ya da bir gece kalıyorlar. Esasında Denizli turizm alanında çok büyük bir coğrafya. Bağlarımız var bizim, onun dışında Pamukkale’nin yukarı mahallelerinde kekiğimiz var, lavantamız var. Yayla turizmimiz var, sağlık turizmi çok önemli. Ancak bunlardan yeterince istifade edilemiyor.”

CHP Pamukkale İlçe Başkanı Arda Arpacı

Özer Tunçtürk, Denizli’deki bir diğer sorunun ise altyapı olduğu bilgisini paylaşıyor.

AKP’de bitmeyen toplantı

14 Mayıs 2023 seçimlerine ilişkin görüşlerini almak istediğimiz AKP Denizli İl Başkanı Yücel Güngör’e danışmanı aracılığıyla ulaştık. Güngör’ün danışmanı, müsait oldukları takdirde sorularımızı cevaplayacaklarını belirtti.

Görüşmenin yapılacağı gün, Güngör’ün danışmanını pek çok kez telefonla aradık fakat danışmanı, saat 13.30’da başladığını öne sürdüğü toplantının ne zaman biteceğini bilmediğini belirtti.

Akşamüstü tekrar aradığımızda toplantının hâlâ bitmediğini söyleyen danışman, “Bir dahaki sefere artık” diyerek telefonu kapattı, bu nedenle haberimizde AKP Denizli İl Başkanı Yücel Güngör’ün görüşlerine yer veremedik.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.