Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oy ve Ötesi Derneği, OCR ve “AskıdaBilet”i tanıttı | Ertim Orkun: “Hızlı bir şekilde doğrulama imkânına sahip olacağız”

Oy ve Ötesi Derneği, 2023 seçimleri kapsamında ıslak imzalı sandık tutanaklarını sayısal verilere dönüştürmek amacıyla geliştirilen Optik Karakter Tanıma (OCR) teknolojisini ve AskıdaBilet platformunu tanıttı.

Yerel ve genel seçimlerle beraber toplam sekiz seçimde görev alan Oy ve Ötesi Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ertim Orkun ve Başkan Yardımcısı Hande Turan, Kolektif House’da düzenledikleri basın toplantısında Optik Karakter Tanıma (OCR) teknolojisini ve AskıdaBilet kampanyasını kamuoyuna tanıttı. Gönüllülük kampanyası altında gerçekleştirilen OCR teknolojisi, elle yazılan tutanakların zamandan tasarruf edilerek dijital verilere dönüştürülmesi amacını taşıyor.

“Hızlı bir şekilde doğrulama imkânına sahip olacağız”

İlk kez kullanılacak OCR teknoloji hakkında konuşan Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertim Orkun, hazırladıkları aplikasyonun işleyişi hakkında “Fotoğrafı çekilen sandık tutanaklarının verileri otomatik olarak sayısal hale getirilecek. Sandıklarda görev alan gönüllüler gün sonunda hazırlanacak tutanakları fotoğraflayarak sisteme yükleyecekler. Böylece sahadan gelen sandık verileri çok hızlı bir şekilde doğrulama imkânına sahip olacağız” dedi.

Uyuşmazlık sonucu YSK’ya başvuru yapılabilecek

Orkun bu teknolojiyle hedeflerinin sandık tutanaklarının görüntülerine erişebilmek ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) sonuçlarına referans veri oluşturmak olduğunu belirtti. Verilerde herhangi bir uyuşmazlık sonucu YSK’ya itirazda bulunabileceğini söyleyen Orkun, “Bu yöntemle seçim sürecinin şeffaflığına büyük katkı sağlamış olacağız” dedi. Orkun, bu erişime daha çok siyasi partilerin ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekledi.

Aplikasyonun internetsiz kullanıma uygun olduğuna dikkat çeken dernek yetkilileri, gönüllülerin sandık sonuç tutanaklarını sisteme yüklemesiyle sandık başında olmayan vatandaşların da sisteme kayıt olarak tutanak görüntülerini paylaşabileceklerini söyledi.

“Gönüllüleri psikolojik olarak da o güne hazırlıyoruz”

Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hande Turan, güncel olarak 38 bin gönüllü sayısına ulaştıklarını belirterek, gönüllülerin demografik bilgilerini paylaştı. Gönüllülere 50 il için 101 eğitim vermeyi planladıklarını belirten Turan, şu ana kadar yedi ilde 15 eğitim gerçekleştirdiklerini söyledi. Kars, Kırklareli, Erzurum, Gümüşhane ve Ardahan’ın öncelikli olarak gönüllü ihtiyacının olduğunu belirten Turan, seçim günü tecrübeli gönüllü ve hukukçuların geri dönüş yapacağı bir danışma hattının açılacağından da bahsetti.

Sandık görevlilerine verilen eğitimleri anlatan Ertim Orkun, üç buçuk saatlik bir eğitimde gönüllülere sabah yediden akşam yediye kadar geçecek hukuki süreci anlattıklarını söyledi ve şöyle devam etti:

“Gönüllüleri psikolojik olarak da o güne hazırlıyoruz. Oldukça zor ve gergin bir günde o süreci nasıl yönetebileceklerini anlatmaya çalışıyoruz. Eğitimlerimiz ayrıca web sitemizde de yayınlanıyor, düzenli olarak güncelleniyor. Gönüllülerimiz ayrıca oradan da girip eğitimlerimizi takip edebilirler. Türkiye’nin her yerinden ne zaman, nerede eğitimlerimiz olduğunu öğrenebilir ve katılabilir.”

AskıdaBilet platformu

AskıdaBilet platformunu anlatan Ertim Orkun, uygulamayla deprem bölgesindeki vatandaşların seçim için bedelsiz bir şekilde şehirlerine gitmesini amaçladıklarını söyledi. Bilet talebinde bulunmak isteyen ve bağış yapmak isteyen vatandaşların www.askidabilet.com adresinden başvuru formu doldurabileceklerini belirtti.

Deprem bölgesine sağlanacak ulaşımda gidiş ve dönüş olarak bir destek verildiğini belirten Orkun, finansmanın belirli firmalar tarafından değil, gönüllü bağışçılar tarafından karşılandığının altını çizdi.

Uygulama kapsamında biletler, Türkiye’nin her yerinden sadece 11 ile gidecek şekilde alınıyor. Bağış yapılan paralar ise çeşitli siteler üzerinden otobüs bileti yerine geçecek kuponlara dönüştürülüyor. Kuponlar sayesinde insanların kendi biletlerini kendilerinin alacağını söyleyen Orkun, bağış paralarının Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı (TÜLOV) bünyesinde toplandığını belirtti. AskıdaBilet platformunun bileşenlerini ise SES Derneği, Türkiye Gönüllüleri, Oy ve Ötesi, İhtiyaç Haritası, Füsun Sayek Sağlık ve Eğitim Geliştirme Derneği ve Sosyal Demokrasi Vakfı oluşturuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.