Türkiye tarihinin en kritik seçimlerine dört gün kaldı. 14 Mayıs seçimleri için Medyascope editörleri ve muhabirleri, 81 ile gittik. Amacımız, hem sokağın nabzını yoklamak hem siyasî partilerin seçime nasıl hazırlandığını görmek hem de rüzgârın hangi yönde estiğini anlamaya ve anlatmaya çalışmaktı.
Ben de bu vesileyle Cumhur İttifakı’nın kalesi Kütahya’ya gittim. Cumhur İttifakı’nın yüzde 73,3 oy aldığı kentte, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na oy verme eğilimini inceledim.
Kütahya nasıl bir şehir?
Seramiğin ve çinilerin başkenti diyebileceğimiz Kütahya, küçük bir Anadolu kenti. Ege Bölgesi’nde yer alan Kütahya’nın termal suları, çinileri, hanları meşhur. Her yaştan yurttaşın olduğunu söylemekle birlikte Dumlupınar Üniversitesi’nin olması sebebiyle gençler de bu kentte yaşıyor. Yani Kütahya üniversitenin olması sebebiyle her yıl dışarıdan göç alan da bir kent.
Konuştuğumuz yurttaşlar ve siyasî parti yöneticilerine göre kentin ekonomisi, Eskişehir’e benzer şekilde öğrenci odaklı şehir olma yolunda ilerleyen bir süreç geçiriyor. Üniversite kenti olmasına rağmen Kütahya’da öğrencilerin sosyalleşebileceği alanların kısıtlı olması da dikkatimi çekti.
6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem hepimizde çok büyük yara bıraktı. Fakat Kütahyalılar’da aynı zamanda korku yarattı çünkü yerbilimciler Kütahya’nın depreme hazırlanması gerektiğini söylemişti.
AFAD verilerine göre Kütahya’da 7 büyüklüğünde bir deprem olması durumunda il merkezindeki 107 bin 465 binadan 16 bin 412’sinin yıkılacağı, 21 bin 121’inde ağır hasar meydana geleceği, depremden 407 bin nüfusun etkileneceği, 3 bin 758 can kaybı, 7 bin 45 ağır yaralı olacağı, 145 bin 477 geçici barınma ihtiyacı ortaya çıkacağı öngörülüyor.
Konuştuğum yurttaşlar ve il başkanları da yöneticilerin bir an önce önlem alınması gerektiğini söylüyor. Gördüğüm kadarıyla kentte depreme dair henüz bir önlem alınmamış.
***
Kütahya’da önceki seçimler
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kütahya’nın Cumhur İttifakı’nın kalesi olduğunu söylemek yanlış olmaz. 2018 Genel Seçimleri’nde Cumhur İttifakı yüzde 73,3, Millet İttifakı ise yüzde 25,1 oy almış seçmenden.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 71,5 ile açık ara rakiplerinin önüne geçmiş. Kütahya, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) beş milletvekili gönderiyor. 2018’de AKP üç, MHP ve CHP birer milletvekili çıkarmış.
2019 Yerel Seçimleri’nde ise Kütahyalılar yüzde 38,68 ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin adayı Alim Aşık’ı belediye başkanı seçmiş. 2019’da Kütahyalıların yüzde 32,25’i AKP’den, yüzde 25,62’si CHP’den yana oy kullanmış.
Yurttaşlara 14 Mayıs’taki tarihi seçimlerde kimden yana oy kullanacaklarını, beklentilerini sordum. CHP Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz, Saadet Partisi Kütahya İl Başkanı Ahmet Sunar, AKP Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay ve Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Kütahya İl Başkanı Yalçın Can ile konuştum.
81 ilde seçimin nabzını tutuyoruz. Bütün il izlenimi videolarımız için aşağıdaki YouTube oynatma listemizde gezinebilir, şehrinizi bulabilirsiniz:
Erdoğan rahat ama…
Öncelikle şunu söylemeliyim: Kütahyalılar AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan vazgeçmiş değil fakat kırılmaların yaşandığını söylemek yanlış olmaz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oy vereceğini söyleyen seçmen kitlesinin ileri yaşlarda olduğunu söyleyebilirim. Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na daha çok gençlerin oy verme eğilimi gösterebileceğini düşünüyorum.
Kılıçdaroğlu, Kütahya’da gençlerin kalbini kazanabilir ama işi biraz zor. AKP’li seçmenler, Erdoğan’ın icraatlarından memnun oldukarını söylüyor. Kılıçdaroğlu’na oy verecek seçmenler ise ekonominin düzelmesi gerektiğini, değişimin şart olduğunu anlatıyor.
Daha önce MHP’ye ve Erdoğan’a oy vermiş ama şimdi tercihini Kılıçdaroğlu’ndan yana kullanacak olan bir yurttaş, sebebini “Demokratik sistem yeniden gelsin, tek adam rejimi gitsin” diyerek anlattı.
Buraya bir Muharrem İnce parantezi açmak isterim. Erdoğan’a oy vermek istemeyen ama Kılıçdaroğlu’nun Halkların Demokratik Partisi’yle (HDP) işbirliği yaptığını düşünen seçmenler, Memleket Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’ye oy vereceğini söylüyor. Hatta Erdoğan’ı destekleyen bir seçmen, Muharrem İnce’nin, Kılıçdaroğlu’na göre daha iyi bir politikacı olduğunu dile getirdi.
Bir öğrenci, KYK bursu aldığını, verilen parayla pantolon bile alamadığını, bu nedenle Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini söyledi.
Muhalif başkanlar Kılıçdaroğlu’nun kazanacağından emin
AKP Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, Kütahya’nın devlete çok bağlı bir şehir olduğunu, bu nedenle seçmenin Erdoğan’a oy vereceğini söyledi:
“Devlete bağlı bir şehirde yaşıyoruz. Son dönemde Sayın Cumhurbaşkanımız dışındaki adayların, devletle ilişkilerinde problem yaşıyor. Kütahya’da başka bir adayın herhangi bir şansı yok.”
CHP Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz ise Kütahya’da ciddi bir kırılma beklediklerini, sürpriz olabileceğini söyledi, “Son dönemde ekonomik sıkıntılar, gençlerin iş bulamaması gerçekten Kütahya’da kırılma yarattı” dedi.
Saadet Partisi Kütahya İl Başkanı Ahmet Sunar da ekonomik krizin seçmende etkili olduğunu, bu nedenle seçmenin Kılıçdaroğlu’ndan yana oy kullanacağını söyledi.
DEVA Partisi Kütahya İl Başkanı Yalçın Can ise Kılıçdaroğlu’nun adaylığı açıklandıktan sonra partisinden istifa edenlerin olduğunu söyledi, “Artık isim üstünde düşünecek zamanda değiliz. Bence Kütahya şaşırtacak. Biz 13. cumhurbaşkanımızın Kılıçdaroğlu olacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Milletvekili seçiminde ne olur?
Cumhur İttifakı’nın kalesi Kütahya’da Erdoğan ile Kılıçdaroğlu’nun başabaş gideceğini düşünüyorum. Milletvekili seçimlerinde ise CHP, vekil sayısını ikiye çıkarabilir.
Bakalım tahminlerim doğru çıkacak mı? 15 Mayıs sabahında göreceğiz.