Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sandık güvenliği | Türkiye Gönüllüleri’nden Sibel Uçar: “Dört bölgede hâlâ yoğun ihtiyaç var”

Millet İttifakı’nın seçim güvenliği platformu Türkiye Gönüllüleri’ne sandık güvenliği için yaklaşık 200 bin yurttaş başvurdu. Başvuran kişi sayısının değil başvuru yapılan bölgelerin önemli olduğuna dikkat çeken Sibel Uçar, birçok bölge için gönüllü ihtiyacının sürdüğünü söyledi.

Türkiye, seçimin ikinci turuna hazırlanıyor. İlk turda seçim güvenliğinin sağlanamadığı iddiaları sandıklarda gönüllü olmak isteyen yurttaş sayısını artırdı. Millet İttifakı’nın seçim güvenliği platformu Türkiye Gönüllüleri’ne sandık güvenliğini sağlamak için başvuran yurttaşların sayısı 200 bine yaklaştı. Başvuru sayısının değil, sandık görevlisi olmak isteyen yurttaşların konuyla ilgili eğitim almış olmalarının ve başvurulan bölgelerin önemli olduğuna dikkat çeken Türkiye Gönüllüleri’nden Sibel Uçar, seçim güvenliğine ilişkin çalışmalarını ve tespitlerini Medyascope‘a anlattı:

“Başvurular ağırlıklı olarak büyükşehirlerden geliyor”

“Başvurular 200 bine yaklaştı fakat önemli olan rakam değil başvuruların hangi bölgeler için yapıldığı. Bu konuda eksikler sürüyor. Önümüzdeki günlerde hangi bölgelerde eksiklikler olduğunu açıklayarak sadece buraları için çağrı yapacağız. Yapılan başvurular seçimlerin ilk turunda yapılan başvurulardan çok farklı değil yine büyük şehirler ağırlıklı. İstanbul, Ankara, İzmir gibi iller için çok fazla başvuru alıyoruz.”

“‘Ben 25-35 kilometre ötedeki yere de giderim birkaç arkadaşımla birlikte oradaki oylara sahip çıkarız’ diyebilen insanlara ihtiyacımız var”

“Bizim, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’nde hâlâ çok yoğun bir şekilde insana ihtiyacımız var. Bu bölgelerdeki mesafeler biraz uzak olduğu için örneğin şehir merkezinde oturan biri için uzaktaki bir yerde gönüllülük yapması sorun olabiliyor. Dağlık bölgedeki bir köye ulaşım o köyden bir başvuru olmadığı sürece sorun yaratabiliyor. Bu tarz yerler için istekli, gönüllü, bu işe sonuna kadar sahip çıkacak kişilere ihtiyacımız var. Yani ‘Ben 25-35 kilometre ötedeki yere de giderim birkaç arkadaşımla da birlikte oradaki oylara sahip çıkarız’ diyebilen insanlara ihtiyacımız var.”

“YouTube üzerinden eğitim çalışmalarımız cumartesi günü başlıyor”

“Bu turda müşahit de atamak üzere çalışıyoruz. YouTube üzerinden eğitim çalışmalarımız cumartesi günü başlıyor. Günde iki yayın yapacağız. Saatleri netleşince sosyal medya hesaplarımızdan duyuracağız. Zoom eğitimleri devam edecek. Seçim sonrası bu konuda çok fazla şey okuduk, eğitim konusu çok önemli. Bizim gönüllülerimizin ne kadar yeterli ve konu ile ilgili bilgili olduğuna dair çok fazla olumlu geri dönüş aldık. Birçok insanın bu konuda çok hassas olduğunu biliyoruz, çalışmalarımızı bu yönde geliştirmeye devam ediyoruz.”

“‘Sandığı izliyorum’ demek tek başına bir şey ifade etmiyor”

“Hiçbir şey yapamazsınız bile kendi sandığınızın başında durmak çok büyük önem arz ediyor. Diyelim ki uzak bir yere gidemiyorsunuz, küçük çocuğunuz var. Belki biraz yavaş yürüyorsunuz, yaşınız el vermiyor. Kendi sandığınızın başında durabilirsiniz. Kendi sandığının başında durmak da tek başına yeterli değil. Birçok kanalda sandık eğitimine ilişkin yayınlar var. Siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının eğitimleri ve online eğitim broşürleri var. ‘Sandığı izliyorum’ demek tek başına bir şey ifade etmiyor. Herkes ortalama üç saat vakit ayırırsa sandık güvenliği ve seçimlere ilişkin gerekli bilgiyi edinmiş olur. Böylelikle sandıkların güvenliği açısından da daha verimli bir süreç yaşanır.”

“Herkes oy kullansın, bundan asla vazgeçilmesin”

“Hangi konularda itiraz edebilirler? Kime başvurabilirler? Bu donanıma, kısa süreli eğitimlerle sahip olabilirler. Daha aktif rol almak isteyen seçmenlerin, yoğunluğu çok görevli sayısı az olan sandıklarda görevli olarak yer almaları, ulaşılması zor olan yerlerde olan sandıklara gitmeleri ve oraları takip etmeleri çok faydalı olacaktır. Herkes oy kullansın. Bundan asla vazgeçilmesin. ‘Aman ya olmuyor’ endişesi yaşanmasın çünkü böyle demek ‘Evet olacak” diyen birçok yurttaşın sandık motivasyonunu olumsuz etkiliyor. Oy kullanılmaktan asla vazgeçilmesin ve hepimiz kullandığımız oylara sahip çıkalım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.