Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna kısa bir süre kala, sandıklarda gönüllü ve müşahit eksikliğinin olup olmadığı merak konusu. Medyascope’a konuşan Oy ve Ötesi Derneği’nden Ertim Orkun, ikinci tur için 200 binden fazla gönüllünün başvurduğunu söyledi.
14 Mayıs’ta düzenlenen 2023 Türkiye Genel Seçimleri ikinci tura kaldı. 28 Mayıs’taki seçimlerde yaklaşık 200 bin sandık kurulacak. 14 Mayıs’taki seçimlerde oy kullanan 64 milyon 190 bin 651 seçmene, 18 yaşını dolduranlar (47 bin 523) da eklendi. Oy ve Ötesi Derneği’nin paylaştığı verilere göre en çok müşahit eksiği olan iller şöyle:
Afyonkarahisar, Ağrı, Artvin, Bitlis, Gümüşhane, Siirt, Sinop, Muş, Sivas, Tokat, Şanlıurfa, Yozgat, Kilis, Kütahya, Malatya, Kahramanmaraş, Erzurum, Iğdır, Kars, Kastamonu, Çankırı, Elazığ, Erzincan, Aksaray.
“210 binin üzerinde gönüllü başvurdu”
Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertim Orkun, 14 Mayıs’ta 71 bin 926 gönüllünün sandıkta görevli olduğunu söyledi. İkinci turda ise 210 binin üzerinde gönüllünün başvurduğunu belirten Orkun, 19 Mayıs’ta müracaatları durdurduklarını anlattı. Orkun, 14 Mayıs’ta gönüllü olanların yüzde 30’unun, 30 yaş altındaki kişilerden oluştuğunun altını çizdi. İkinci turdaki gönüllülerin yaş aralığı, seçimden sonra açıklanacak.
“Oy ve Ötesi gönüllüleri siyasî partiler adına müşahitlik yapıyor”
Yeterli donanımı olmayanların sandıklarda etkisiz kalabileceğine dikkat çeken Orkun, seçim gününe kadar müşahitlerin gönüllü eğitimlerine odaklandıklarını anlattı. Gönüllülerin dahil oldukları yerel iletişim gruplarından ayrıca destek aldıklarını söyleyen Orkun, seçim günü müşahitlerin iş bölümlerine ilişkin şu bilgileri paylaştı:
“Seçim günü üstelenecekleri müşahitlik görevi için ihtiyaç duyulan parti temsilyetini sağlayacak yasal dayanakların temini ve koordinasyonu yine bize ait. Eğitim alan gönüllülerimiz, seçim gününde sandık başlarında herhangi bir siyasi partinin temsilcisi olarak müşahit oluyor. Ayrıca gün içerisinde dileyen herkesin başvurabileceği bir telefon numaramız var: 0212 706 20 23. Bu numaradan ülke genelinden gelen sorulara cevap veriyor, hukuki konularda destek veriyoruz. Gün sonundaysa sistemimize kayıtlı olan herkesten bulundukları yerdeki sandık sonuç tutanaklarını sistemimize yüklemelerini rica ediyoruz. Bu sayede oluşan verileri talep eden tüm siyasî partilerle paylaşarak, referans veri oluşturuyoruz ve sürecin şeffaflığına katkıda bulunuyoruz. Tutanak yüklemek için gün içerisinde sandık başında olmanıza gerek yok ancak veri kaynağının doğruluğundan emin olabilmek için sistemimizde bir kayıt oluşturulmasını rica ediyoruz.”
“İlk turda yüzde 66 oranında sandığa ulaşıldı”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Ertim Orkun’un anlattığına göre Oy ve Ötesi, 14 Mayıs’ta sandıkların yüzde 66’sından veri aldı. Bu oran ise nüfusun yüzde 70’ine denk geliyor. 28 Mayıs’taki seçimlere için 210 bin gönüllü başvurdu. Orkun ikinci turda daha fazla sandığa ulaşabileceklerini söyledi ve yurttaşlara çağrı yaptı:
“Her vatandaşı Oy ve Ötesi’nin internet sitesinden oluşturacakları kullanıcı kayıtlarıyla, secim.oyveotesi.org adresinden gün sonu tutanaklarını bizlerle paylaşmaya, şeffaf bir seçim için katkıda bulunmaya davet ediyoruz. Oy ve Ötesi Derneği eğitimlerinde kullanılan içeriklere, seçim günü ihtiyaç duyulabilecek yasal mevzuata ve kaynaklara yine internet sitemizden her vatandaş ulaşabilir.”