Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK’e göre ekonomi yüzde 4 büyüdü, emeğin hasıladan aldığı pay seçim öncesinde arttı

TÜİK’e göre, 2023’ün ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde dört büyüdü. Seçimler öncesinde ücretlere yapılan artışların ve EYT tazminatlarının etkisiyle, işgücü ödemelerinin hasıladan aldığı pay yüzde 38’e çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023’ün ocak-mart ayları için gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkisinde geçen yılın ilk çeyreğinde TÜİK’in büyüme tahmini, önceki yılın ilk çeyreğine göre yüzde 4 arttı. 

Ekonomik büyüme, 2021’in ilk çeyreğinde yüzde 7,5 ve 2022’nin ilk çeyreğinde yüzde 7,6 olarak hesaplanmıştı. Resmi verilere göre 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği deprem, bölgedeki ekonomik faaliyetleri önemli ölçüde etkilerken, TÜİK’in hasıla verisi, tahminlerin üzerinde gerçekleşti. 

Hizmetler büyüdü, tarım ve sanayi daraldı

GSYH’yi oluşturan iktisadi faaliyet kollarından hizmetler sektörü yüzde 12,4 ile en çok büyürken, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörü yüzde 3,8 ve sanayi sektörü yüzde 0,7 oranında daraldı. Önceki dönemlerde en yüksek büyümenin hesaplandığı finans ve sigorta faaliyetleri sektörü de yüzde 11,4 ile büyümeye devam etti. 

Seçim öncesinde işgücü ödemelerinin payı arttı

Yılın başında yapılan ücret artışlarının etkisiyle, ocak-mart dönemi hasılasında işgücü ödemelerinin payı artar. 2023 yılının ilk çeyreğinde ise işgücü ödemelerinin payında, önceki yılların oldukça üzerinde bir artış oranı hesaplandı. Bunda seçim öncesinde asgari ücretin, 2022 ocak ayına göre yüzde 100 ve ara zam yapılan temmuz ayına göre 54,5 oranında artmasının yanı sıra, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi ile artan kıdem tazminatı ödemeleri etkili oldu. 

2021’in ilk çeyreğin yüzde 35,1 ve 2022’nin ilk çeyreğinde yüzde 31,1 olan işgücü ödemelerinin GSYH’deki payı, yüzde 38’e yükseldi. Ücretlerin enflasyon karşısında erimesiyle bu pay, 2022’nin son çeyreğinde yüzde 25,2’ye kadar düşmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.