Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asgari ücret kaç TL olmalı?

Başta asgari ücretle çalışan 7 milyonu aşkın kişi olmak üzere çalışanların gözü kulağı Ankara’dan gelecek haberde. Asgari ücrete yapılacak ara zammın belirlenmesiyle ilgili süreç devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun oturduğu masadaki seçenekler yüzde 25 ile yüzde 40 arasında değişiyor. Peki bu oranlar işçileri memnun etmek için yeterli mi? Medyascope ekibi hem bu soruya yanıt aradı hem de işçilere beklentilerini sordu.

Kamera: Bora Çakır

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Haziran’daki Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, “Asgari Ücret Tespit Komisyonumuzda çalışmalara başlıyoruz” dedi. Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından gözler yeni açıklanacak asgari ücrete çevrildi. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu da ara zammı görüşmek için ilk kez 13 Haziran’da toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katıldı. 

İşçi ve işverenin temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantıda, rakam konuşulmadığı ve yeniden görüşüleceği açıklandı. Toplantının ardından açıklama yapan Türk-İş Heyet Başkanı Veli Solak, “Bayramdan önce bitmesini istiyoruz. Toplantı yarın, akşam, ertesi gün olabilir. Tarih yok. Bizim talebimiz, Türkiye yüzyılına yakışır, bir an önce toplantının bitmesi. Asgari ücretin günün şartlarına göre, ekonomik krize göre, ev kiralarına, hayat pahalılığına göre güncellenmesini istiyoruz” dedi.

Mevcut asgari ücret brüt 10 bin 8 TL, net ise 8 bin 506 TL. Bu rakam işverene 11 bin 759 TL maliyet olarak yansıyor. Asgari ücrete yüzde 30 artış olursa işçilerin maaşı net 11 bin 58 TL, yüzde 35 artış olursa da 11 bin 483 TL olacak.

Vatandaşın beklentisi 12 bin ila 15 bin TL arasında

Asgari ücret artışından en çok etkilenen işçiler ve işverenlerle konuştuk.

İşçilerin asgari ücret beklentisi 12 bin ila 15 bin TL arasında değişiyor. Ancak tek beklentileri de bu değil. Asgari ücrete gelen zammın ardından market ürünlerinde de ev kiralarında da artış yaşanması işçileri endişelendiriyor.

İşçiler bu durumun olması halinde şu an yaşadıkları hayattan bir farkları olmayacağını söylüyor. Hatta “Gerekirse asgari ücrete de zam olmasın, ürünlere de” diyorlar. İşçiler, asgari ücretle geçinemediklerini, ekonomik kriz nedeniyle hayatlarından kıstıklarını söylüyor.

Bir işveren ise asgari ücret ile çalışanların geçinemediğini, ev kiralarının artık 8 bin TL üstünde olduğunu hatırlatıyor. Ekonomik krizin kapıda olduğunu söyleyen işveren, asgari ücrete her zam geldiğinde alım gücünün düştüğünü söylüyor.

Asgari ücrete geçen yıl gelen zamlar

İstanbul Dolmabahçe’deki Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi’nde 1 Temmuz 2022’de Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun taraflarıyla bir araya gelen Erdoğan, asgari ücrete yapılan ara zammı açıklamıştı. Asgari ücret 4 bin 253 TL’den 5 bin 500 TL’ye yükseltilmişti.

Yaklaşık yüzde 30 zam yapılarak 5 bin 500 TL’ye yükseltilen asgari ücret, 1 Temmuz’dan itibaren yıl sonuna kadar geçerli olmuştu. Aralık 2022’de ise Erdoğan, brüt asgari ücretin 10 bin 8 TL’ye, net asgari ücretin ise 8 bin 500 TL’ye çıkarıldığını duyurmuştu. Böylelikle 2022 Ocak ayına göre yüzde 100 ve ara zam yapılan temmuz ayına göre 54,5 oranında artmıştı.

Asgari ücret görüşmeleri nasıl işliyor?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon normalde dört kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.