Tartışılan ortak açıklamayı CHP il başkanlarına sorduk: “Bildiride 81 imza var, sonuca bakmak lazım”

CHP İl Başkanları, 81 il başkanının imzasıyla Kemal Kılıçdaroğlu’na destek açıklaması yaptı. Ortak bildiriye karşı olduğunu belirten bir il başkanı “değişim” tartışmaları yaşanırken ortak metin hazırlanmasını doğru bulmadığını belirterek, “Metin ortak iradeyi temsil etmiyor” dedi. Diğer il başkanları ise bildiriye herkesin imza verdiğini ve metnin toplantıda konuşulanları yansıttığını hatırlatarak, “Sonuca bakmak lazım” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün (21 Haziran) partisinin il başkanları ile bir araya geldi. İl başkanları toplantısının ardından yayımlanan ortak bildiride, Kemal Kılıçdaroğlu’na destek öne çıktı. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise bugün (22 Haziran) yaptığı açıklamada, “İl başkanları açıklaması 4 il başkanı tarafından hazırlandı diye biliyorum. Böyle bir açıklamanın yerine değişim sürecine yönelik nasıl bir yol haritası metni olabilseydi. Bu metnin 81 il başkanının kabul ettiğini düşünmüyorum” diye konuştu.

 

Medyascope’un ulaştığı il başkanları, metnin İstanbul, Ankara, İzmir ve Manisa il başkanları tarafından hazırlandığını söyledi. Hazırlanan metin il başkanlarının olduğu bir Whatsapp grubunda paylaşıldı ve başkanların işaret ettiği düzenlemeler yapıldı. Metne büyük bir itiraz gelmediğini ancak itiraz eden il başkanları olduğunu kaydeden il başkanları, metnin Whatsapp grubunda birkaç kez tartışıldığını ileri sürdü. 

Metin, toplantıdaki başlıkları açıklıyor 

Bir il başkanı, metne itiraz edenlerin olabileceğini ancak metnin amacının toplantının başlıklarının kamuoyu ile paylaşılması olduğunu söyledi:

“Bu deklarasyonda yol haritamız ve toplantıdaki konuşmaların başlıkları yer alıyor. Metne itiraz eden varsa kendi şahsını bağlar. Ben bu metni onaylayanlardanım. Basın açıklamasına katılmıyorum diyen arkadaşımı görmedim. Herkesin fikri alınarak yazıldı. Bir kişinin yazması ve dayatması söz konusu değil. Bu açıklama, herkesin metni gördükten sonra olumlu bir şekilde onaylamasıyla yapıldı.” 

“Dayatma, baskı aracına dönüşebilir”

Ortak metnin hazırlanmasına itiraz ettiğini kaydeden bir il başkanı ise şunları söyledi: 

“Bu metin ortak iradeyi temsil etmiyor. Ortak bir metin hazırlanmasını doğru bulmadığımı ifade ettim. Bu bir dayatma, baskı aracına dönüşebilir. Bunun yerine partinin genel sekreterinin bir açıklama yapması gerektiğini söyledik ancak geçmiş yıllarda da il başkanlarının ortak bildiri yazması geleneği olduğunu ifade ettiler. Metin birkaç kez Whatsapp grubunda değişti. Sonunda ‘Tamam’ denildi” 

Parti içinde “değişim” tartışmaları yaşanırken böyle bir metnin yazılmasının doğru olmadığını savunan il başkanı, kaç il başkanının metne itiraz ettiği konusundaki soruyu yanıtlamadı. 

“81 il başkanının imzası var, sonuca bakmak lazım”

İl başkanlarının sunmuş ve imzalamış olduğu metnin üç dört kişi tarafından hazırlanmış olması, genel görüşü yansıtmadığı yönünde eleştirilere neden oldu. Bir başka il başkanı“81 il başkanının aynı fikirde olmasını bekleyemeyiz ancak metinde hemfikir olundu. Parti içi tartışmalardan bahsetmem. Bu metinde 81 il başkanının imzası var mı? Var. Sonuca bakmak lazım” diye konuştu.

Kurultay öncesi metinler, geçmişte de üç dört kişilik ekipler tarafından hazırlanırdı

CHP ve SHP geleneğinde kurultaylar öncesinde il başkanları toplantı yapar ve ardından da sonuç bildirgesi yayınlanır. Burada süreç il başkanlarının kapsamlı değerlendirmeleriyle başlar ve bu değerlendirmeler sonucunda, sonuç bildirgesi ya da açıklamayı hazırlamak üzere üç-dört kişilik bir ekip seçilir. Bu ekibin görüşmeler ışığında kaleme aldığı metin tekrar il başkanlarının bilgisine ve onayına sunulur. Gerer görülen değişiklikler yapılarak nihai şekli verilir. Geçmiş dönemlerde bu tür bildirgeleri seçilen bir il başkanı açıklardı, şimdi açıklamalar sosyal medya üzerinden yapılıyor.

Ortak bildiride hangi ifadeler yer aldı?

CHP’li il başkanları önceki yıllarda de genel başkan ile bir araya geldikten sonra ortak bildiri yayımlamıştı. Dün yapılan toplantının ardından bugün ( 22 Haziran) yayımlanan bildiride “değişim” tartışmalarına şu yanıt verilmişti:

“Partimizde Genel Başkanımız dahil hiçbirimiz eleştiriden muaf değiliz. Yapıcı, eksikliklerimizi gösteren eleştirilerin başımızın üzerinde yeri vardır, kabulümüzdür. Nitekim toplantımızda bizler il başkanı olarak düşüncelerimizi eleştirilerimizi özgürce dile getirdik. Bununla birlikte seçim süreci boyunca hepimizden daha çok çalıştığının bizzat tanığı olduğumuz Genel Başkanımızı itibarsızlaştırmaya yönelik yaklaşımları tasvip etmediğimizin de bilinmesini isteriz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.