Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, İmamoğlu’nun veto kararına rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisinin 5 yıl daha uzatılması teklifini Ekrem İmamoğlu veto etmişti. İBB Meclisi’nin temmuz ayı oturumunda iade ettiği devir kararını Hukuk Komisyonu onayladı. Kültür merkezi, İmamoğlu’nun veto kararına rağmen bakanlığa tahsis edildi. Veto kararına rağmen tahsis edilen yerler arasında Arnavutköy 15 Temmuz Şehitler Meydanı ve Kurtköy Spor Tesisi de bulunuyor.

İmamoğlu veto etti, AKP-MHP oylarıyla tahsis kararları Meclis’ten geçti

İstanbul – Beyoğlu’nda yer alan Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisinin süresinin dolması ve bu sürenin beş yıl daha uzatılması teklifi, haziran ayında Meclis gündemindeydi. AKP ve MHP grupları sürenin uzatılmasına dair 28 Haziran’da bir önerge verdi ve Meclis’te oyçokluğuyla kabul edildi. Ancak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu bu kararı veto etti.

İBB Meclisi’nin bugünkü (13 Temmuz) oturumlarının gündem maddeleri arasında “Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nin Galata Mevlevihanesi Müzesi Müdürlüğü’nce kullanılmak üzere beş yıldan az olmamak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilmesi hakkındaki 14 Haziran 2023 tarih ve 527 sayılı Meclis Kararının yeniden görüşülmek üzere Meclise iadesine ilişkin başkanlık makamı teklifi” yer aldı.

İBB Meclisi’nin 10 Temmuz’daki oturumunda kültür merkezinin tahsisine dair teklif Hukuk Komisyonu’na havale edilmişti. Komisyon da bugünkü oturumda bakanlığa tahsis süresinin beş yıl daha uzatılmasını kabul etti.  

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bir kez daha veto etme hakkı olmadığı için Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edildi. 

Prosedür gereği alınan kararı uygulamak zorunda olan İBB’nin yürütmeyi durdurma kararı için mahkemeye başvurması bekleniyor.

Arnavutköy 15 Temmuz Şehitler Meydanı da tahsis edildi

Temmuz ayının son toplantısında tahsis kararları gündemdeydi. Gündemin bir diğer veto kararı da Arnavutköy 15 Temmuz Şehitler Meydanı’nın İBB’den alınıp, Arnavutköy Belediyesi’ne tahsis edilmesiydi. İmamoğlu’nun veto kararına rağmen Hukuk Komisyonu, bu maddeyi yeniden gündeme getirdi. Teklif kabul edildi ve Arnavutköy Belediyesi’ne tahsis edildi. 

Bir diğer veto kararı: Kurtköy Spor Tesisleri 

Pendik’te bulunan Kurtköy Spor Tesisleri’nin 25 yıllığına bedelsiz Pendik Belediyesi’ne tahsis kararı da İmamoğlu’nun veto kararlarının arasındaydı. Hukuk Komisyonu’na havale edilen teklif yeniden AKP-MHP oylarıyla Meclis’ten geçti.

Bir başka tahsis kararı da yine Pendik’teydi. Harmandere Mahallesi 3961/Park parselin sınırları içinde bulunan 21 bin 275 metrekarelik tescil dışı alan ve üzerinde bulunan tesisler 10 yıl süreyle Pendik Belediyesi’ne bedelsiz tahsis edildi. 

Beyoğlu Kültür Yolu’nun önemli durağı: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi

İstanbul’un sosyal ve kültürel açıdan önemli değerlerinden biri olan Beyoğlu semtinde, Bostan Sokak’ta bulunan Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, 1993 yılına kadar nikah dairesi olarak kulllanıldı. Bu yıldan sonra 2017’ye kadar çok amaçlı bir kültür merkezi olarak hizmet verdi. Türkiye’de siyaset biliminin gelişmesinde önemli payı olan Tarık Zafer Tunaya’nın adını yaşatmak amacıyla inşa edilen yapı, 2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından eski dokusu gözetilerek restore edildi. 110 kişilik bir tiyatro salonu, 97 kişilik bir cep sineması, sergi salonları ve çok amaçlı salonu ile birçok etkinlik türüne ev sahipliği yapabilecek yetkinlikteki bu merkez, Beyoğlu Kültür Yolu’nun dikkat çeken duraklarındandır. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.