Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reklam sektöründe bir ilk | Reklamcılar Platformu taban ücret açıkladı: “Yeni mezun reklamcıya en az 22 bin lira verilmeli”

Reklam bütçelerinin Türkiye ekonomisindeki payı büyürken, reklamı üretenin cebindeki maaş küçülüyor. Reklamcılar Platformu, düşük ücretlerin önünde geçmek için taban ücret politikası açıkladı. Medyascope‘ a konuşan Reklamcılar Platformu Eş Başkanı Yiğit Uysal, yeni mezun bir reklam çalışanına verilecek ücretin en az 22 bin 80 Türk Lirası olması gerektiğini söylüyor.

Reklamcılar Platformu, Temmuz ayı için “Taban Ücret Politikası” açıkladı. Reklam sektöründe ilk kez ücret politikası yayımlanmış oldu. Rapora göre, yeni mezun bir reklam çalışanının ücreti en az 22 bin 80 Türk Lirası olmalı. Medyascope‘a konuşan Reklamcılar Platformu Eş Başkanı Yiğit Uysal, reklam sektöründe çalışanların yıllar içinde büyük kayıplar yaşadığını belirterek, “Tablo tavsiye niteliği taşımakla birlikte gerçeğin ilanı gibi. İlk amacımız bu geri kalmış payı kapatmak” dedi. 

Reklamcıların maruz bırakıldığı kötü çalışma koşullarına ilişkin rapor hazırlayan platform, son 10 yılda reklam bütçelerinin Türkiye ekonomisindeki maddi payının büyüdüğüne dikkat çekiyor. Rapora göre, bu pay reklam ajanslarının ücretlendirmelerine de çalışanların maaşlarına da yansımıyor.

Reklamcılar Platformu Eş Başkanı Yiğit Uysal, sendika ve iktisatçılarla yaptıkları çalışma sonucu tespit ettikleri rakamlarla sektörde yaşanan geri kalmışlığı telafi etmeyi amaçladıklarını

“Pandemiden beri konuştuğumuz bir şey var. Maaş ve çalışma saatlerimizde gerileme oldu. Bunu hiçbir zaman değerlendiremedik, oturup sağlamasını yapamadık. Kuruluş anından itibaren Temmuz ayında ara zam döneminde ücret politikalarımızı yayımlayacağımıza dair bir hedef koymuştuk. Rapor, iki senelik yolculuğu anlatıyor. 2021 yılında bir reklamcının aldığı ücrete, enflasyon oranına, memur maaşına ve asgari ücrete bakıldığı zaman 2023 yılında alınması gereken ücret ortaya çıkıyor.”

“Ücretlerde derin bir uçurum var”

“Ajanslar arasında ücretlerde derin bir uçurum var. Bu, sektörde emek veren kişinin zararına oluyor. Bizim açıkladığımız ücret politikası ideali söylemiyor. Son geldiğimiz durumda açıkladığımız endekslere göre ne kadar geride kaldığımızı söylüyor. İlk amacımız, bu geri kalmış payı kapatmak. Reklamcıların olması gereken paya bir şekilde çıkmalarını sağlamak. Reklamcılar çok düşük ücretlerle çalışmaya başlamışlar. Tablo tavsiye niteliği taşımakla birlikte bir gerçekliğin de ilanı gibi. Çalışanlarının geldiği kötü tabloyu gözler önüne seriyor. Raporu açıkladığımızda şok etkisi oldu. Herkes ‘Biz çok büyük bir kayıp yaşamışız. önce bu kaybı kapatmamız gerekiyor’ hissiyatına büründü.”

“Bu lokomotifi yıprattığımız zaman pek çok sektöre sirayet edecek”

Reklamcılık sektörünün Türkiye’nin önemli sektörlerden biri olduğunu belirten Uysal, yeni mezunların çalışma koşulları nedeniyle sektöre girmek istemediğini şu sözlerle anlattı:

“Türkiye’nin büyük reklamverenlerine, üreticilerine hizmet veren bu lokomotifi yıprattığımız zaman bu pek çok sektöre sirayet edecek. Biz reklam çalışanlarını kalifiye, üretken insanlar olarak görüyoruz. Dolayısıyla bunu yapan insanların iyi şartlarda çalışması, kazanması gerektiğine inanıyoruz. İşe giren yeni mezunların birçoğu asgari ücretle çalışıyor. Tüm ajanslar aynı politikayı sahiplenmiyor ama yeni mezuna asgari ücret veren çok yer var. ‘Yeni mezun bir kişi neden bu sektöre girmek istemiyor’ sorusunun altında biraz bunları da aramak lazım.”

“Biz bu rakamların çok rahat uygulanabileceğini düşünüyoruz”

Uysal, raporda belirtilen ücretlerin uygulanıp uygulanamayacağı konusunda, ajansların ve çalışanların nasıl karşılık verdiği sorusuna şu yanıtı verdi:

“Ajanslardan ya da çalışanlardan reklam sektörünün karşılayamayacağı rakamlara çıktığımız gibi tepkiyle karşılaşmadık. Buradaki temel problem şu: Reklam ajansları gün be gün reklam verenlerden kazançlarını çok düşük oranda almaya başladılar. Hiçbir reklam ajansı yöneticisinden ‘Bu rakamlar çok yüksek ve siz bunları hak etmiyorsunuz’ gibi bir dönüş almadık. Biz bu rakamların çok rahat uygulanabileceğini düşünüyoruz. 

“Reklam sektörünün ekonomideki payı her geçen gün büyüyor”

Türkiye’deki reklam sektörünün ekonomideki payı her geçen gün büyüyor. Yani büyüyen bir paydan bahsediyoruz. Reklamcılık ölmüyor, reklamcılık daha fazla bir paya sahip. Birçok ajansın da bu rapordan sonra ücretler üzerine tekrar çalışmaya başladığını biliyoruz. Görüştüğümüz yerler var. Bize birebir ulaşan reklam yöneticileri ve uluslararası olarak bu çalışmamızı iletebilmek için raporun İngilizcesini talep eden yerler de var. Şimdi ne kadar uygulanıp uygulanmadığına bakacağız sonra aksiyon planlarımızı gerçekleştireceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.