Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Benzin zammına tepki: “Hani mazot, petrol, doğalgaz bulmuştuk? Sevincimiz kursağımızda kaldı”

16 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı kararıyla akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artırıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karardan sonra benzinin litresinde 2 lira 52 kuruş olan ÖTV 7 lira 52 kuruş, motorinde 2 lira 5 kuruş olan ÖTV ise 7 lira 5 kuruşa yükseltildi. Peki zam yağmurunda sıra akaryakıta gelirken, sürücüler bu zamlardan nasıl etkilendi? Vatandaş ne düşünüyor?

Akaryakıta gelen zamlar hakkında Medyascope‘a konuşan vatandaşların çoğu durumdan şikâyetçi. Öyle şikâyetçiler ki görüşmek istediğimiz zaman bazıları, “Çok doluyum, yanlış şeyler söylemek istemiyorum” diyerek konuşmayı reddetti.

“Akaryakıt da normal fiyatları seyrediyor”

AKP’li olduğunu söyleyen bir sürücü, akaryakıt zamları hakkında ne düşündüğünü sorduğumuzda şöyle anlattı:

“Bütün dünyada ekonomik kriz var. Akaryakıt da normal fiyatları seyrediyor. Bugüne kadar olmayan zamlar artık birikti, mecbur zam olması lazım. İnsanlar herhalde mutlu, taksiye biniyorlar yani potansiyelde bir düşüş yok. Herkes özel aracıyla trafiğe çıkabiliyor. Hayat bu şekilde devam edebiliyor. Akaryakıt zammı oldu, araba azalır dedik ama araba azalmasından ziyade daha da çoğaldı.”

Başka bir AKP’li seçmen de akaryakıt fiyatlarının döviz kurundan da etkilendiğini, bu sebeple normal olduğunu söyledi. Vatandaş, zamlardan nasıl etkilendiği sorusuna ise, daha dikkatli yaşamaya çalıştığını söyleyerek, eskiden rahatça yapabildiği şeylerin şimdi hesabını tuttuğu yanıtını verdi.

“Şimdi ne oldu da benzin 33 lira oldu?”

“Yazıklar olsun” diyerek konuşmaya başlayan bir vatandaş, koyu AKP’li olduğunu belirterek, zamlardan dolayı şikayetini dile getirdi:

“Seçimden önceki hafta benzin 18 civarına düşmüştü, şimdi ne oldu da 33 lira oldu? İnanılmaz bir pahalılık var. “

Türkiye’nin art arda gelen zamlardan fazlasıyla etkilendiğini söyleyen vatandaş, her şeyin akaryakıta bağlı olduğunu söyledi ve ekledi:

“Neredeyse Cumhurbaşkanına oy verdiğim için pişman olacağım. Seçim oldu, seçim bitti, zamlar başladı. Bu kadar olmaz, tamamen bittik. Hani mazot, petrol, doğalgaz bulmuştuk? Ne kadar sevinmiştik. Sevincimiz kursağımızda kaldı.”

“Oy verenler düşünsün”

Bir oto sanayi çalışanı da başta akaryakıt zamları

olmak üzere gelen zamlara tepkili. 15 Temmuz’dan bugüne akaryakıtta 400 lira fark ettiğini söyleyen sürücü, şikayetini, “Hayat güzel. Emekliler, oy verenler düşünsün biz bir şey diyemiyoruz artık” diyerek dile getirdi.

Bir servis çalışanı da artık mazot alacak durumunun olmadığını, kazandığı paranın da geçinmeye yetmediğini söyledi. Zamların insanları özel hayatından meslek hayatına kadar kötü etkilediğine değinen çalışan, kasko ve trafik sigortalarına gelen zamlardan da şikayet etti.

Zammın 15 Temmuz’da açıklanması çok manidar”

Konuştuğumuz başka bir AKP seçmeni taksi şoförü de, gelen zamlarla sürecin daha sıkıntılı bir noktaya gittiğini söyledi. Çalıştığı halde geçinemediğini ifade eden taksi şoförü, şöyle devam etti:

“Yarım günde 400 liradan aşağı mazot almıyor araba. Kazandığımız zaten en fazla bin 200 lira, 400 lirası mazota gidince bize bir şey kalmıyor. Çok sıkıntılı bir süreç. Akaryakıta gelen zamlarla beraber zaten insanların yol alma imkânı yoktu. Ekstra ÖTV zammıyla beraber kilometre başı 3000 lira yakıyor. İş yapmanın imkânsız olduğu bir döneme geldik. 15 Temmuz gecesinde de zammın açıklanması manidardı. İnsanlara özellikle çok güzel vaatlerde bulunup oy isteyenlerin bugün neler yaptığını görüyoruz. Bu insanlar bunları kaldıramaz.”

AKP’li olduğunu ancak bir daha oy vermeyeceğini söyleyen bir vatandaş da, “Maddi olarak, eskiden girebildiğim birçok yere artık giremiyorum. Bir depoyu bin liraya doldururken artık bin 800 liraya dolduruyorum. Bir gecede bu kadar zam gelmesi imkânsız bir şey. Vicdan kabul etmez” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.