Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“AB’de önümüzü açın” diyen Erdoğan’a Avrupa Parlamentosu’ndan yanıt: “Türkiye’nin AB üyeliği mevcut şartlarda başlayamaz”

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecine dair bir rapor yayımladı. Raporda Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin mevcut şartlarda yeniden başlayamayacağını belirtildi. Amor, raporun Dış İlişkiler Komitesi’nde aleyhte oy kullanılmadan kabul edildiğini duyurdu.

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin şu anki şartlarda yeniden başlayamayacağını, bu nedenle Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye ilişkilerinin farklı bir düzlemde ilerlemesi gerektiğini açıkladı.

Euronews‘te yer alan habere göre, Dışişleri Komisyonu’ndaki AP üyeleri, kabul edilen raporda Türk hükümeti tarafından ciddi bir rota değişikliği yapılmadığı sürece, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin mevcut koşullar altında devam edemeyeceğini belirtti.

AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, sosyal medya hesabından hazırlanan son rapora dair bir paylaşım yaptı. Amor, Türkiye ile ilgili hazırlanan son raporun Dış İlişkiler Komitesi’nde aleyhte hiçbir ret oyu kullanılmadan (47 lehte ve 10 çekimser oyla) kabul edildiğini ifade etti.

Medyascope yorumcusu emekli Büyükelçi Selim Kuneralp, AP’nin raporuna ilişkin, “Özetle AP tam üyelik dışında formüller araştırılmasını istiyor ama kendisi bir şey önermiyor. Cazip bir seçenek pek yok. Daha gevşek bir ilişki, Kuzey Afrika ülkeleriyle olan ortaklıklar falan ama hiçbiri iyi değil” yorumunu yaptı.

“Bir ülkenin NATO üyeliği başka bir ülkenin AB üyeliğiyle bağlantı olamaz”

Raporda ayrıca Türkiye’nin bir aday ülke, bir NATO müttefiki ve güvenlik, ticaret, ekonomik ilişkiler ve göç konusunda stratejik bir ortak olduğu belirtildi. Ayrıca Türkiye’den demokratik değerlere, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygı göstermesi beklendiği vurgulandı.

Raporda Türkiye’den İsveç’in NATO üyeliğini geciktirmeden onaylaması istenirken, bir ülkenin NATO üyelik sürecinin başka bir ülkenin AB üyeliği süreciyle bağlantılı olmadığını altı çizildi.

Öte yandan AB ülkelerinin dışişleri bakanları, 20 Temmuz’da yapacakları toplantıda Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirecek.

Erdoğan ne demişti?

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen NATO Liderler Zirvesi öncesi kameralar karşısına geçen Erdoğan, “Şu an 50 yılı aşkın zamandır Avrupa Birliği kapısında bekletilen bir Türkiye var ve şu anda NATO üyesi ülkelerin hemen hemen tamamı Avrupa Birliği üyesidir. Türkiye’yi Avrupa Birliği kapısında 50 yılı aşkın zamandır bekleten bu ülkelere buradan sesleniyorum ama aynı zamanda Vilnius’ta da sesleneceğim; önce gelin Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde önünü açın, ondan sonra biz de Finlandiya ile ilgili nasıl onun önünü açtıysak, İsveç’in de önünü açalım” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.