Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Malatya’da depremzedeler için psikososyal destek merkezi açıldı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu Malatya’da Türk Psikologlar Derneği tarafından oluşturulan Nefes Psikososyal Destek ve Yaşam Merkezi açıldı.

Anadolu Ajansı’ndan (AA) Hatice Yetmen’in haberine göre, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin vurduğu Malatya-Battalgazi’deki Teknopark konteyner kentinde kurulan ve içerisinde 16 konteynerin yer aldığı merkezde, 3 psikolog tarafından afetzedelere psikososyal destek veriliyor.

Türk Psikologlar Derneği’nin oluşturduğu Deprem Psikososyal Dayanışma Ağı (DEPSDA) kapsamında Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye’de de faaliyet gösteren merkezlerde, depremzedelerin yaşadığı travmaların en aza indirilmesi hedefleniyor.

İstanbul Medipol Üniversitesi Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Malkoç, depremlerden sonra afet bölgelerini ziyaret ettiklerini ve bir model oluşturduklarını söyledi.

Malkoç, Nefes Psikososyal Destek ve Yaşam Merkezi’nin 6 farklı şehirde yürütüldüğünü belirtti:

“Biz psikologlar derneği olarak 25 senedir afet sonrası bu tür programları geliştiriyoruz. Ülkemizde ilk defa bu kadar büyük ölçekli bir afet yaşıyoruz. Bu da programın daha büyük ölçekli uygulanması anlamına geliyordu. Fon arayışlarımız başladı. Avrupa insanı yardım komisyonunun desteklediği birtakım vakıflar üzerinden fonlar var. İmecenin, Mozaik Vakfı’nın sağladığı fonlar var. Bu fonlarla beraber bu programı geliştirdik.”

“Meslektaşlarımızın gönüllülüğüne ihtiyacımız var”

Malkoç, yaşam merkezinde depremden psikolojik olarak etkilenen yurttaşların güçlenmesi ve eski rutinlerine dönmesinin amaçlandığını belirtti.

Merkezlerde gönüllülere ihtiyaç duyduklarını söyleyen Malkoç, “Yaklaşık 17 konteynerimiz var. Yaşam merkezinde çalışan profesyonellerimiz, merkez sorumlumuz, sosyal hizmet uzmanımız, profesyonellerimiz ayrıca gönüllülerimiz var. Hep birlikte hizmet vermeye çalışıyoruz. Maalesef biz deprem bölgesini unutmuş vaziyetteyiz. Burada ihtiyaçlar devam ediyor. Meslektaşlarımızın gönüllülüğüne ihtiyacımız var. Konteyner kentler oluşturulmuş birçok hizmetler sağlanıyor. Ama yine desteğe ihtiyacımız var. Bu durumun en az iki sene süreceğini tahmin ediyorum. O yüzden de burada dayanışmaya buradaki vatandaşlara destek olmaya herkesi çağırıyorum” diye konuştu.

Fon buldukça projenin süresini uzatmayı planladıklarını aktaran Malkoç şöyle devam etti:

“Deprem bölgesi genelinde Osmaniye, Hatay, İskenderun, Kahramanmaraş, Elbistan, Adıyaman ve Malatya merkezlerimizde vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Bu projemiz 6 aylık bir projeydi. Fakat ikinci 6 ay içinde fonu sağladık. Fon buldukça sonuna kadar gitmeyi düşünüyoruz. Çünkü buranın ihtiyaçlarını karşılamak ciddi bir maliyet gerektiriyor. Devletten herhangi bir kaynak almıyoruz. Devletin uğraştığı çok ciddi mücadele verdiği bir alan var. Onun için kamu kaynaklarından ziyade daha çok yerel ya da genel anlamada birçok fon sağlayıcının bize destek vermelerini isterim.”

Malatya saha sorumlusu Psikolog Ece Ergün ise destek ve yaşam merkezinde çocuklara, yetişkinlere, yaşlı hastalara bireysel ve grup seansları uyguladıklarını belirtti.

Nefes Psikososyal Destek ve Yaşam Merkezi’nin açılışı çınar ağacı dikimiyle yapıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.