Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şenol Babuşcu: “BDDK kararlarıyla ana yoldaki faiz yükseltme aracını kullanmayıp, yan araçlardan yararlanmaya çalışıyorlar”

BDDK, tüm bireysel kredilerde ve kredi kartlarında risk ağırlığı artırdı, yurtdışı harcamalarında taksiti sıfırladı. Yeni kararların ne anlama geldiğini ve tüketiciyi nasıl etkileyeceğini Medyascope için değerlendiren Prof. Dr. Şenol Babuşcu, TCMB politika faizini artırmadığı için alınan tedbirler olduğuna dikkat çekti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) dün (31 Temmuz) “Finansal İstikrarın Güçlendirilmesine Yönelik Kurul Kararlarını” yayınladı. BDDK, konut kredileri dışındaki bireysel kredilerin risk ağırlığını artırırken, yurt dışı harcamalarında taksitlendirme yapılmasını yasakladı. Yeni tedbirler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığı döneminde herkesçe tanınan Şahap Kavcıoğlu’nun, BDDK Başkanı olarak kamuoyunda dikkat çeken ilk icraatları oldu. 

OKUYUN: 35 milyon kişiyi etkiliyor | Borcu borçla kapatmanın faizi iki kattan fazla arttı | Hangi faiz, hangi borcu etkileyecek?

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, parasal sıkılaşma tedbirleri kapsamında alınan kararların ne anlama geldiğini Medyascope için yorumladı. Babuşcu, BDDK kararları ile ilgili şunları söyledi: 

“Amaç kredileri frenlemek, talebi azaltarak enflasyonu önlemek”

BDDK yurt dışı seyahat harcamalarının taksitlendirilmesini yasakladı, yurt dışında yapılan harcamaların artmasını, ülkeden döviz çıkışı olmasını istemiyor. Döviz çıkışını engellemek veyahut da azaltmak için aldığı bir karar. Diğer kararıyla ise konut kredisi dışındaki bireysel kredi işlemlerinde risk ağırlığını artırarak, sermaye yükümlülüğünü arttırıyor. Kredileri frenlemek, talebi azaltmak, enflasyonu önlemek amacıyla aldığı kararlar.

OKUYUN: Kredi kartının sadece asgarisini ödeyenler için faiz yüzde 1,36’dan 1,91’e çıktı | Şenol Babuşcu: “İki ay sonra yüzde 3’ü aşacak”

“Ana yoldaki faiz yükseltme aracını kullanmayıp, yan yollardan yararlanmaya çalışıyor”

Enflasyonu önlemenin, parasal sıkılaştırmanın en önemli aracı (TCMB’nin) politika faizi. Birileri faizin yükseltilmesini istemiyor, hükümet faize dokunamıyor veya faizi yükseltemiyor. Ana yoldaki faiz yükseltme aracını kullanmayıp, yan yollardan, yan araçlardan yararlanmaya çalışıyor. Hastaya antibiyotik verilmesi lazım ama antibiyotik vermeyip aspirin tedavisi yapıyor. Hasta yoğun bakımda ama aspirinle tedavi etmeye çalışıyorsunuz hala. Bunlar çare olmayacak tedbirler.

OKUYUN: TCMB, temkinli beklentileri de karşılayamadı: Faizi yüzde 15’ten yüzde 17,5’e yükseltti

“Tedbirin tüketiciye yansıması, daha az bireysel kredi kullanmaya yönelik olur”

Konut kredisi dışında bireysel kredi işlemleri için bankalara daha fazla sermaye yükümlülüğü getirmesi, bankalar o sermayeyi koyamadıkları takdirde, kredileri kullandıramayacağı anlamına geliyor. Tüketici için çok ciddi bir değişiklik olacağını sanmıyorum. Bu tedbirin tüketiciye yansıması, bir miktar daha az bireysel kredi kullanmaya yönelik olur. Krediye erişimi gittikçe zorlaştırıyorlar. Tüketicinin, mal ve hizmetlere olan talebini azaltıp talep enflasyonunu önlemeye çalışıyorlar.

OKUYUN: TCMB, enflasyon tahminini yüzde 22’den yüzde 58’e çıkardı | Hafize Gaye Erkan: “Benden hiçbir zaman siyasi açıklama almayacaksınız”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.