Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kredi kartının sadece asgarisini ödeyenler için faiz yüzde 1,36’dan 1,91’e çıktı | Şenol Babuşcu: “İki ay sonra yüzde 3’ü aşacak”

TCMB’nin faiz artırmasının ardından bankaların kredi kartı işlemlerinde uygulanacak faiz yüzde 1,91’e çıkarıldı ve yeni oranın 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olması için düzenleme yapıldı. Kararın yurttaşlar için ne anlama geldiğini Prof. Dr. Şenol Babuşcu anlattı.

TCMB’nin faiz artışının ardından, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak tavan faiz oranı yüzde 1,91 ve gecikme faiz oranı yüzde 2,21’e çıkarıldı. Yeni faiz oranlarının temmuz ayından itibaren geçerli olması için düzenleme yapıldı.

Kredi kartlarının faiz oranlarındaki değişiklik yurttaşların cebini nasıl etkileyecek? Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Medyascope için değerlendirdi.

“Kredi kartının asgarisi ödenip geri kalanı ödenmediğinde aylık yüzde 1,91 faiz uygulanacak”

Şenol Babuşcu, temmuz ayından itibaren, kredi kartı nakit çekimlerinde ve kredi kartının asgarisi ödenip geri kalanı ödenmediği durumda aylık yüzde 1,91 ve ödemenin gecikmesi durumunda ise aylık yüzde 2,21 oranında faiz uygulanacağını belirtti. Babuşcu, “Bu durum yurttaşlar için, borçlanma oranının daha erken artması anlamına geliyor” diyerek, şunları söyledi:

Beş iş günü kuralının değişmesi, yürürlüğe bir ay önce girip girmemesi yurttaş açısından da, banka açısından da çok önemli değil. Bir ay sonra olsa da yüzde 1,91 olacaktı. 1 Temmuz’da değil, 1 Ağustos’ta olacaktı. Esas olarak bundan sonra daha da yükselecek. Yüzde 1,91’de kalmayacak, iki ay sonra yüzde 3’ün üzerine çıkacak.

Merkez Bankası’ndan 27 ay sonra ilk faiz artışı | Yüzde 8,5’ten 15’e çıkarıldı

TCMB faiz kararı | Kerim Rota: “Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan’la oluşturulmaya çalışılan itibarın kısa süreli olacağının göstergesi”

“Merkez Bankası faiz artışı devam ettiği sürece, kredi kartlarının faiz oranı da yukarı doğru gidecek”

Şimdiye kadar bankaların kredi kartı işlemlerinde uyguladıkları faiz oranlarının yıllık yaklaşık yüzde 15 düzeyinde olduğunu, politika faiz artışıyla birlikte işlem faizlerinin yıllık yüzde 22-23 düzeyine çıktığını söyleyen Babuşcu, “Bankalar zararına işlem yapıyorlardı” dedi. Babuşcu, sözlerine şöyle devam etti:  

İki yıldır çok garip bir ekonomi politikası uygulanıyor. Bankalar yüzde 40-45 oranında faiz vererek mevduat toplayıp, yüzde 15 ile kredi veriyorlardı. Bu dayanılır gibi değildi ve sistem ciddi anlamda kötüye gidiyordu. Bu adım, bunun düzeltilmesi, normale dönüş. Mevduat faizlerinin yıllık yüzde 40-45, kredi faizlerinin yıllık yüzde 50-55 seviyelerinde olması lazım. Önümüzdeki aylarda TCMB’nin politika faizi artışı devam ettiği sürece, kredi kartları için azami yüzde 1,91 olan faiz oranı da yukarı doğru gidecektir.

Seçime kadar baskılanan döviz nereye kadar yükselecek? | Prof. Başlevent: “Bu tablo kaçınılmazdı”

“Sistem bozulduktan sonra düzeltmek oldukça zor”

Yeni faiz oranlarının bankaları tatmin etmeyeceğini, tatmin etmesi için temmuz ayı itibariyle yüzde 1,91 olan aylık faiz oranının, yüzde 3’ün üzerine çıkması gerektiğini belirten Babuşcu, şöyle konuştu:

Anormal bir durum olduğu için normale çevirmek ve sistem bozulduktan sonra düzeltmek oldukça zor oluyor. Aslında üç yıl önce bu faizler yüzde 4-4,5 oranlarındaydı. Yanlış politikalar yüzünde faizler baskı altında tutulduğu için vatandaş alıştırıldı, şimdi tekrar yukarı çekmek zor olacak tabii.

Erdoğan aynı karar farklı mı? | İnişleriyle çıkışlarıyla faiz kararları ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kurla imtihanı

Düzenleme ne getirdi?

Kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranları, TCMB tarafından politika faiziyle hesaplanan referans oranına göre belirleniyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 27 ay sonra ilk faiz artırdı. Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk kez toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 15’e çıkardı. TCMB’nin faiz artışının ardından, referans oranı yüzde 1,36 oldu ve kredi kartı işlemlerinde uygulanacak tavan faiz oranı yüzde 1,91 ve gecikme faiz oranı yüzde 2,21’e çıkarıldı. 

Türkiye’nin yeni ekonomik kalkınma planı: Yerel seçimlere kadar döviz krizini ertelemek

Bir sonraki ay geçerli olacak faiz oranının ilan edileceği tarih “her ayın sondan beşinci iş günü” iken, Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ ile “referans oranın ilan edildiği gün” şeklinde değiştirildi. TCMB’nin faizi yüzde 9’a indirdiği kasım 2022’den sonra kredi kartlarının faizi yüzde 1,36’ya, gecikme faizi yüzde 1,66’ya düşmüştü ve aralık ayından beri bu oranlar uygulanıyordu. 1 Temmuz 2023’ten itibaren geçerli olacak faiz oranları ilan edilmiş ve değişiklik yapılmamıştı. Yeni düzenlemeyle birlikte kredi kartlarının faiz oranları, yüzde 15’e çıkarılan politika faizine göre yeniden düzenlendi. 

Son PPK kararı, bayram tatili nedeniyle temmuz ayındaki oranlara yansımayacak, 1 Ağustos 2023 itibariyle geçerli olacaktı ancak “her ayın sondan beşinci iş günü” kuralının değiştirilmesiyle 1 Temmuz itibariyle yeni oranlar geçerli hale geldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.